Windows 11 – Del 2

Då var det alltså dags för en ny del av min Windows 11 upplevelse. Denna gång är det efter-installation som gäller, vilket dom flesta nog är mer intresserade att läsa om.

Till skillnad mot hur det brukar vara så blev inte heller detta någon positiv upplevelse. Faktiskt så blev det en riktigt tråkig överraskning när jag började kolla igenom datorn och dess nya funktioner. Alla mina spel var spårlöst försvunna, bland annat.

Det kanske inte låter som någon större sak, men då jag huvudsakligen använder min Legion dator som just en speldator så var detta till ganska förödande. I skrivande stund så har jag inte hittat några andra saker som saknas, men jag skulle inte bli förvånad om betydligt mer program och funktioner försvunnit.

Men hur gick det till? Mina dokument och bilder är kvar, liksom många av Lenovo sakerna som medföljer när datorn är ny. Steam, alla spel och alla modifikationer som jag gjort under flera år är helt bortblåsta. Det är just modifikationerna och spar-filerna som är fruktansvärt irriterade att dom försvunnit. Det är som att flera år av pillande och experimenterande, med bland annat Skyrim SE, varit helt förgäves.

För många av mina spel så betydde detta ”döden”, eftersom jag inte länge orkar sitta och pilla runt i dessa saker längre. Det blir helt enkelt att skippa dom och fokusera på några som kanske går att få igång igen. Men min främsta fråga är ”varför?”. Hur kan det komma sig att Steam och alla dess filer spårlöst försvann från min dator i samband med installationen av Windows 11? Den låg inte ens på systemdisken, utan på E:/ under en katalog som heter just ”Spel”. Varför skulle Microsoft uppdateringen överhuvudtaget påverka Steam alls?

I skrivande stund så känns det som att jag inte är ensam om detta problem. Det måste vara fler som råkat ut för exakt samma sak. I mitt fall så är det en katastrofnivå på 2 av 10, vilket betyder att jag mest rycker på axlarna och tyst säger för mig själv ”meh”. Men jag har flera vänner som är ”gamers” och har betydligt fler spel än mig, samt har spenderat betydligt mer tid att få till allt som man vill ha det i alla spel.

Om det skulle visa sig att det bara är jag som hade detta problem så skulle jag först bli överraskad och sedan vara tvungen att forska vidare i vad som egentligen hände. Men i dagsläget så fokuserar jag på att återinstallera det mesta och få igång Farming Simulator 19. ?

Vi får se om det blir en ”Del 3”. Frågan är om det blir värt att titta närmare på detta.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.