vintage brown crt tv on parquet wood flooring

Läsarfråga: TV Kanalerna fungerar inte längre?

Håkan frågar: Vi har hela tiden kört med TV över Internet själva och tänkte sätta in en TV i ett annat rum. Det visade sig att vårt Internet inte var så bra i det rummet (WIFI) så vi tänkte använda marksänt via antenn istället. Inga kanaler verkar dock fungera, trots att allt verkar vara som det ska. Har du någon tanke?

Svar: TeraCom har nyligen uppgraderat sändningstekniken för ett 20-tal tv-kanaler i marknätet till en modernare komprimeringsteknik och utsändningsformat. Detta gjordes för att både förbättra bildkvaliteten och samtidigt göra det möjligt för fler kanaler att sända i HD-kvalitet. Kanaler som tidigare sänt både SD (Standard Definition) och HD (High Definition) kommer i framtiden enbart sända i HD format.

Vi talar då om exempelvis kanaler som SVT 1, SVT 2, TV3, TV4 och Kanal 5.

En nackdel till denna uppgradering är att den nya tekniken också ställer krav på att din tv klarar att ta emot MPEG4-sändningar och i vissa fall även tekniken DVB-T2. Är du osäker kan du knappa in kanalplats 88, där Teracom sänder en testkanal. Om du kan se kanalen så kan din mottagare ta emot båda teknikerna. Observera att du kan behöva göra en kanalsökning först för att få upp kanalplatsen i din lista. Förutom en testbild så hörs också ett brusljud som vandrar mellan högtalarna. Ljudet är till för att kunna testa stereo- och multiljud.

Om du inte kan se kanalen på plats 88 så kan du behöva byta antingen din TV eller skaffa en digitalbox som stödjer den nya tekniken. MPEG-4 tekniken har funnits sedan 2006 och sedan 2008 så stödjer dom flesta TV apparater, mottagare och boxar tekniken. Om din TV inte har detta stöd så kanske det rent av är dags att köpa en ny med andra ord. ?

Hoppas detta var svar nog. Annars får du höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag och lycka till med TVn.