Att spara pengar på Apple?

Jag har suttit länge och funderat om jag ska skriva något om detta eller inte. Till slut bestämde jag mig för att i alla fall dela med mig av mina erfarenheter, trots att det kanske inte är intressant för någon annan än mina närmaste.

Ovanstående titel låter konstigt, eller hur? Tvärt om vad man kan tro så kan man faktiskt spara mycket pengar på Apple, jag har gjort det i alla fall.

Jag borde sätta en ”ad warning” på detta inlägg. Jag kan redan nu varna att om du hatar Apple så bör du inte läsa vidare på detta inlägg. Du kan få högt blodtryck och din dag kan förstöras. Lita på mig. =)

För er andra som tänker ”Att spara pengar på Apple? Det låter ju intressant!” så rekommenderar jag att ni läser vidare.

End of life (EOL)
Att elektroniska prylar har en begränsad ”livstid” är troligen alla medvetna om. Om man sitter på Android så förstår man snabbt att en telefon som är 1-2 år gammal har nått sin EOL och bör bytas ut mot en ny modell. Detta är ”som det fungerar” och verkar vedertaget av dom flesta. Dock har Apple en annorlunda inställning till denna slit-och-släng strategi.

En iPhone som är 2 år gammal är, precis som en gammal dieselmotor, knappt inkörd. Den har med andra ord många år kvar innan den behöver bytas ut. Om du inte behandlar din telefon rätt och ditt batteri förstörs i förtid så är det bara att byta ut det, så blir den som ny.

Uppdateringar till operativsystemet fungerar i många år på en iPhone, vilket gör att du inte behöver känna dig ”utanför” om din telefon har något år på nacken. Tvärt om så är det väldigt populärt bland kändisar och mobiltestare att försöka hålla liv i sina telefoner så långt det bara går. En positiv trend tycker jag.

Vissa funktioner, som fysiska skillnader, kan göra att du inte får precis alla nya saker på din gamla telefon via en mjukvaru-uppgradering, men säkerhetsuppdateringar och annat gäller i princip alla iPhones som är mindre än 5 år gamla.

Right to repair
Att kunna laga sin telefon själv är ju idealiskt och troligen det billigaste alternativet som finns för en konsument. Att ha möjligheten att kunna repa telefonen på ”affären på hörnet” är också väldigt smidigt. Dock öppnas möjligheterna för att dina produkter inte längre presterar som det var tänkt från början.

Att många reparationer görs med hjälp av Kinesiska piratkopierade komponenter är inte ovanligt. Detta gör i sin tur att din upplevelse av din dyra och fina iPhone inte längre är speciellt trevlig. Jag har personligen sett telefoner som fått skärmen utbytt mot billiga kopior, vilket genast märktes av både ägaren och mig själv.

Att Apple strävar efter att vara det enda servicestället som lagar dina Apple produkter är inte konstigt. Dom vet exakt hur din telefon fungerar och kan fixa det mesta utan att din produkt blir sämre eller riskerar att förlora funktionalitet. Du behöver inte vara orolig att den inte längre ska vara vattentät, eller att skärmen ska vara sämre än den var när telefonen var ny.

Det finns dock dom som tycker att Apple ska släppa på alla sina restriktioner och låta företag reparera deras iPhones och övriga Apple produkter, med allehanda piratkopierade komponenter troligen. ”Rätten att reparera” eller ”Right to repair” är en stor skara med ”affären på hörnet”-personer som aktivt försöker stoppa Apples ”monopol på reparationer”.

Med risk för att skapa ovänner på hemsidan så tillhör jag dom som litar på att Apples egna delar är av betydligt bättre och mer lämpad kvalité än någon piratproduktion. Jag skulle aldrig lämna in min telefon för reparation hos ett företag som inte är rekommenderat och certifierat av Apple, så är det bara.

Man kan ställa sig frågan om var du helst utför reparationer på din nya bil? Hos tillverkaren som byter ut dina trasiga delar mot samma som satt på bilen, eller på ”Jannes bilreparation och däck”, där du vet att ”Janne” troligen använder reservdelar från ett piratmärke på din nya bil? Jag tror jag vet vad svaret blir på den frågan. Varför skulle du tänka annorlunda när det gäller din nya telefon?

ECO-systemet
Att Apple har det bästa ECO-systemet är säkert någon du hört tidigare. Kanske utan att förstå vad det egentligen betyder. Det betyder att Apple har knutit ihop säcken runt sina olika produkter, så att dom fungerar utsökt med varandra. Om du har ett par hörlurar från Apple så kan du vara säker på att dom fungerar perfekt med dina andra Apple enheter. Om du har en iPhone så är den kompatibel med din Apple TV osv, osv.

Genom att erbjuda sina kunder ett gediget ECO-system så kan Apple, förutom att dom låser fast kunder, erbjuda betydligt mer funktionalitet än om du skulle använda produkter från andra företag. Trots att många saker, som exempelvis AirPods, fungerar även på Android, så fungerar dom bäst på Apples egna produkter.

Nu blir garanterat många irriterade och tycker att Apple borde skämmas, att försöka få människor att köpa mer av deras produkter för att slutligen bli fast som myggan i spindelnätet. Men det är faktiskt väldigt vanligt att större företag försöker greppa marknaden på detta sätt. Se bara på Xiaomi eller Samsung, vilka erbjuder liknande lösningar. Samsungs saker fungerar egentligen bara fullt ut med andra Samsung enheter. Så är det bara.

Fördelen med Apples ECO-system är att alla saker är tillverkade med samma ”end of life” i åtanke. Du ska kunna köpa ett par Apple AirPods hörlurar och vara säker på att dom fungerar i minst 2 år framåt, utan problem. Jag har faktiskt ett par AirPods 1 som jag ännu använder i princip dagligen. Dom fungerar precis lika bra som när jag köpte dom.

Vad har det med att spara pengar att göra?
Innan någon börjar tänka att jag tappat tråden totalt så tänkte jag förklara lite närmare vad jag tänker. Genom att inte bara min telefon fungerar felfritt i många år, utan även hörlurar, datorer, högtalare och andra saker med Apple loggan på, så finns inget behov att investera i nya saker hela tiden. Visst kan jag även nu köpa en ny telefon. Men bara för att jag vill testa det senaste, inte för att det finns ett egentligt behov.

Förut, när jag använde Android och Windows så var detta i princip ett måste. Minst två gånger om året så gav något upp som behövde bytas. Många gånger så tyckte man att det ändå var bättre, eftersom en Android telefon var många tusen billigare än en iPhone. Dock blir det dyrt i längden, visade det sig.

Faktum är att det är betydligt billigare att köpa en telefon för 14000 kr istället för att köpa två för 8000 kr. Om man dessutom tänker att en iPhone håller i flera år, då blir skillnaden många gånger större. Men även att köpa en dator för 13000 kr är en billig investering om man kan använda den i flera år utan att den börjar bli seg och eländig. Du vet säkert vad jag menar. Bekymmersfritt ägande, helt enkelt.

Den tråkiga sanningen / Baksidan av myntet
Det finns en baksida med att köpa Apples produkter. Något som i princip alla återkommande Apple konsumenter känner av. När du exempelvis bestämmer dig för att köpa en ny iPhone så det precis som att köpa en likadan som den du redan har, nästan i alla fall. Den nya kanske är snabbare, snyggare och har bättre kamera, men i övrigt så kommer du att känna som att du använder exakt samma telefon. Detta gör att många blir uttråkade, känner sig lurade och byter till Android, för att några månader senare kasta in handduken och komma tillbaka till iPhone igen.

Det är helt naturligt att vilja känna att man köpt något nytt och fräscht, istället för att man bara köpt en likadan telefon. Apple är kända för att vara väldigt återhållsamma med förändringar för förändringens skull. Om Apple ska ändra något så måste det vara för att saker och ting ska bli bättre, lättare eller smartare.

I och med att iOS är så begränsad i hur man kan modifiera hemskärmen och liknande så är det svårt att hålla motivationen uppe. Jag har hela tiden arbetat emot känslan att vilja byta, så jag vet vad jag pratar om. Nu har dock Apple fått över mig till 90% och jag är helt nöjd med att allt bara fungerar som det var tänkt, vilket är den huvudsakliga fördelen med Apples produkter.

Att ångra sig är dyrt!
Om man bestämmer sig för att köpa exempelvis en av Samsungs värsting-telefoner för att motverka tristessen med iPhones så kostar dom runt 14-17000 kr. Detta är nästan exakt vad en iPhone kostar med motsvarande lagringskapacitet. Eventuellt får du en iPhone lite billigare.

Det är dock när många ångrar sig och vill tillbaka till Apple som dom får en oväntad överraskning. Helt plötsligt så får man bara några tusen för sin dyra telefon. Orsaken är att värdeminskningen på icke-Apple-produkter är betydligt större. Ingen vill ha en gammal Android telefon, medan en ett år gammal iPhone är väldigt intressant och eftertraktad av många.

Mer pengar än man man tro
För mig, och mina byten mellan datorer och mobiltelefoner, så har övergången till Apple produkter gjort att jag tjänat en massa pengar. Man kan nog säga att jag inte gör av med lika mycket pengar längre, istället för att säga att jag ”tjänat” dom, men kontentan är densamma.

Från början så kände jag att min ”vinst” av att gå över till Apple mest rörde sig om kreativt tänkande, produktivitet och sinnesro, men allt eftersom tiden går så börjar jag märka att möjligheten att ”återinvestera” i ytterligare saker är stora. En ”god cirkel” kanske man kan säga. Faktum är att jag nu strax har bytt ut allt hemma mot Apple produkter, vilket bara varit positivt, än så länge.

DU tjänar nog inte lika mycket på att byta, eller?
Precis som med allt annat så är ovanstående påståenden och uttalanden enbart mina egna. Om du gillar att ha det senaste och mest ”nischigaste” du kan tänka dig, då ska du inte välja Apple, försök inte ens. Det blir bara dyrt i slutänden.

Om du är någon som ständigt byter telefoner för att du aldrig verkar bli nöjd, prova en iPhone, det fungerade på mig. När man investerat sig djupare in i ECO-systemet så blir det många fördelar om man jämför med att bara ha en iPhone.

Om du köper telefoner som en ”normal människa”, det vill säga en ny telefon var 2-3 år så blir vinsten kanske inte speciellt stor. Jag beskriver mina egna erfarenheter, förstås. I dagsläget är många jag känner ”slit-och-slängare”, men ingen är nog lika känd att byta telefoner som jag, på gott och ont.

Många telefoner har det blivit
Då jag ägt lite drygt 400 telefoner i dagsläget så har jag lärt mig mycket om hur dom fungerar och filosofin bakom tillverkare, samtidigt har jag slösat ofantligt mycket pengar på att försöka hitta ”den bästa”. Jag har ägt iPhones sedan 3gs modellen, men aldrig riktigt gett dom chansen dom förtjänade. Jag kombinerade alltid med en Android/Windows telefon och hade ett klimat hemma som var anpassat för allt annat än Apple produkter.

I och med iPhone 6 så började jag titta på Apple med lite mer seriösa ögon. Det var den snyggaste telefon jag sett och kändes underbar att hålla i. Det var dock inte före iPhone 11 som jag verkligen gav Apple en chans att visa vad deras telefoner kunde gå för, när jag uteslutande började använda dessa i min vardag och i arbetet.

Helt plötsligt så tog det stopp och jag insåg att det inte blir bättre än så här. Det är ingen idé att försöka jaga efter ”nästa bästa” när man redan har det bästa som går att få tag på. Apples långa release-cykler gör att jag inte har möjlighet att investera pengar på en nyare pryl, oavsett om jag vill eller inte. Detta gör att jag sparar ännu mer pengar och har råd att uppdatera mig varje år, utan att behöva lägga ut några stora summor pengar när det är dags.

Exempelvis får man runt 10000 kr för en iPhone 12 Pro Max med 256 GB lagring. En ny iPhone 13 Pro Max med samma lagring kostar 14790 kr. Det betyder att för 4790 kr får man en ny telefon efter ett års användning av den förra. En ganska bra deal om du frågar mig. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.