street lights

Läsarfråga: Hantera spam/reklam-mail?

Lennart frågar: Jag har alltid haft mycket med reklam i form av e-post, men på senaste tiden har det blivit ett problem. Ungefär 90% av allt som kommer till min brevlåda är reklam och nu vet jag inte vad jag ska göra. Har du något tips?

Svar: Hej Lennart, tråkigt att höra att du har problem med skräppost. Det är aldrig varken kul eller lätt att bli av med.

Jag har minimalt med skräp i min brevlåda, men det har tagit tid att lösa och kräver att man är uppmärksam. Låt mig ge dig lite praktiska tips.

Begär att inte vara med längre
Dom flesta reklamutskick som sker från seriösa återförsäljare tar hänsyn till om du vill ha reklam eller inte. Dom tar däremot inte hänsyn till om du någonsin velat ha reklam till att börja med. Längst ned eller uppe i mailet finns oftast en länk där du kan välja att sluta få reklam från detta företag. Det brukar ta några dagar innan breven slutar komma, men oftast så fungerar det bra.

Blockera avsändare och innehåll
Detta brukar inte fungera speciellt bra, om det inte rör sig om seriösa återförsäljare som i ovanstående exempel. Oseriösa reklamutskick brukar använda sig av genererade e-post och titlar, vilket gör att det inte lönar sig att blockera dessa. Du kan få en tillfällig nedgång i SPAM, men det brukar ändå komma igenom många reklambrev. Om du förhindrar för mycket så blir det svårt att överhuvudtaget få seriösa e-post meddelanden till slut.

Byt till en ny e-post adress
Detta är ett svårt steg att ta, helst om man haft sin E-post adress i många år. Jag ser i din fråga att din e-post adress är hos Hotmail, så det är nog dags att byta till en modernare tjänst helt enkelt. Får jag föreslå Gmail eller iCloud, eftersom dom är både gratis och enkla att hantera.

Du kan sedan i lugn och ro informera alla du behöver få e-post från om att du har en ny e-post adress allt eftersom breven ramlar in. Exempelvis banker och myndigheter är smart att informera om bytet, så att du får viktiga uppdateringar till rätt ställe.

Använd intelligenta e-post tjänster
E-post tjänster som Gmail och iCloud erbjuder en ganska stark filtrering mot reklamutskick och oönskad e-post. Främst i ledet är Google, eftersom dom processar mängder med mail varje dag och snabbt kan finna ett mönster för att stoppa massutskicken innan dom når användarna. Dock bör man tänka på att Google tjänar majoriteten av sina pengar på att sälja din personliga information till företag, så att dom kan marknadsföra sig bättre gentemot dig.

Detta sker genom att Google läser alla dina Gmail meddelanden, inkommande som utgående. Det är heller ingen hemlis från Googles sida, som helt öppet erkänner att dom gör detta. Om du vill få en gratis E-post adress så får du tåla detta, helt enkelt.

Apple har en lite annan inriktning, då dom erbjuder relä-mail, så att du inte behöver lämna ut din riktiga e-post adress till okända eller tveksamma källor. Detta är en väldigt smidig och enkel lösning för när du måste ange din mail någonstans för att få tillgång till deras tjänster eller för att få läsa något intressant på nätet, men det hjälper inte om du redan får massor av reklam.

Apple varken läser eller säljer din personliga information till någon, men du måste äga en Apple enhet för att kunna få ett iCloud konto. Detta gör att själva tjänsten är gratis, men bara för Apple kunder.

Min personliga lösning är att använda Gmail, men att ha Google att eftersända e-post från Gmail till mitt iCloud konto automatiskt. Detta gör att jag får nytta av Googles filter, samtidigt som jag kan använda relä-funktionen hos Apple. Målet är dock att helt lämna Googles Gmail i slutänden. Just nu kan jag lika gärna nyttja deras anti-spam teknik, men då Google faktiskt läser och analyserar mina mail för att skräddarsy reklam till mig, så känns det lite som en ond cirkel att stanna kvar i den tjänsten.

Det sista steget
När du fått ned reklamen till ett minimum, så att den är hanterbar igen, så kan du börja bli proaktiv när det gäller din E-post adress. Genom att inte lämna ut din riktiga e-post till hemsidor så slipper du upprepa samma procedur varje halvår. En lösning är att använda iClouds relä-mail, eller att helt enkelt skaffa en fristående brevlåda för just tveksamma kommunikationer med okända företag och liknande.

Som sagt tar det tid att komma ned på en minimal nivå med reklamutskick. Det är dock väldigt trevligt när man lyckats och man slipper bli konstant störd av onödiga reklamutskick hela dagarna. Om du följer mina enkla råd så kommer du strax att kunna känna lugnet igen. =)

Ha en riktigt trevlig dag.