WIFI, en historia…

Precis som många andra historier så börjar min för ett bra tag sedan, med ett inköp av en ny router.

Eftersom jag använder WIFI till i princip allt här hemma så valde jag en extremt dyr och (i min värld) högkvalitativ produkt från ASUS. Extrem räckvidd och extrem hastighet, precis vad jag var ute efter…

Tiden går och jag har problem dagligen med Chromecasts och Smart TV. Min PLEX server klagar på dålig näthastighet och min mobiltelefon tvingar mig att slå av och på WIFI för att få upp någon hastighet.

För någon dag sedan så blev problemen mer tydliga än någonsin. Internet försvann ständigt, med ett meddelande om att routern var ansluten till enheter, men det finns inget Internet…

Som alltid gjorde jag ett besök på MediaMarkt i Luleå och pratade med min vän Fredrik om problemet. Hans råd var att köpa en Google WIFI Router, något som jag tvekade ett tag till. Efter att han demonstrerat för mig hur routern kan hålla rätt på en massa statistik, att den hör av sig om det blir problem samt att den, enligt min vän, är stabil och pålitlig, gjorde jag slag i saken och köpte en.

Efter att jag kommit hem från Luleå så skyndade jag mig att koppla bort den gamla routern och in med den nya. Värt att nämna är att den gamla routern hade en massa specialregler för att kunna hantera servern och dess tjänster, så jag visste att det var en massa arbete att få till allt.

Drygt 5 minuter senare satt jag mig i soffan och undrade vad jag missat. Jag var klar med konfigurationen av serverns tjänster, PLEX fungerade, Internet var snabbare än någonsin tidigare… Sändning och mottagning är faktiskt bättre än med min extremt dyra ASUS router, trots att den hade antenner som spretade åt alla håll…

Innan jag kunde släppa tanken på att andas ut så behövde jag få alla enheter i nätverket att prata med min nya vän, Google WIFI. Detta har alltid varit ett problem, eftersom det alltid är något som inte vill spela med, men inte denna gång. Efter ytterligare 10 minuter så fungerar allt precis som det ska göra.

Ett sista test… Jag slog på alla Smart TVs hemma och började strömma filmer på alla. Jag slog på nedladdningar mot servern och allt annat som jag kunde tänka mig. 22 GB dataöverföring senare så kunde jag konstatera att det bara fungerar som det ska. En lyx jag inte upplevt på länge i mitt nätverk.

Jag har fortfarande inte lång erfarenhet av Google WIFI, men det jag lärt mig är att bara för att det är dyrt så är det inte bra. Den första som jag nämnde att jag hade en ASUS router åt skrattade och sa ”dom där fungerar ju inte”, men stoltheten av att ha betalat över 3000 kr för en router gjorde snabbt att man inte lyssnar längre.

I retrospektiv skulle man redan för länge sedan ha förstått att något var på tok. Helst när saker inte kan ansluta, eller tappar anslutningen. Men nu har jag lärt mig något nytt i alla fall.

Om du har problem med Internet, tappar anslutningen och har dålig räckvidd på WIFI… Köp en Google WIFI Router. Oavsett hur stort hus eller hur många våningar du har så fungerar den perfekt.

Ha en trevlig dag.