Gimbal till mobiltelefonen…

En växande trend just nu är att använda en så kallad Gimbal vid fotografering och filmning med sin smartphone. Kortfattat kan man säga att en Gimbal är en elektroniskt/gyroskopiskt balanserad arm som håller i telefonen. Detta reducerar kraftigt alla skakningar, gungningar, ryck och andra ”mänskliga faktorer” från resultatet. Genom att man inte behöver röra telefonen, utan sköter alla kontroller via handtaget på sin Gimbal, så har man egentligen ingen ”fysisk kontakt” med telefonen, vilket också bidrar till ett stabilare slutresultat.

Här nedan är en exempelvideo på skillnaden mellan Gimbal och vanlig videofilmning. Just i detta exempel är det en Feiyu 3-axel gimbal mot en fixerad GoPro kamera, som är optiskt stabiliserad. Skillnaden är verkligen minst sagt märkbar.

Men en Gimbal är inte bara duktig på att stabilisera kameran, många kan dessutom styra kamerans rörelse genom en liten joystick. Detta gör att svepningar/panoreringar blir mjuka och följsamma oavsett hur ryckig du är i handleden. Flera av dom mer avancerade modellerna stödjer dessutom funktioner för zoom och serie-bildtagningar, vilket även det sköts av ens Gimbal.

Den främsta anledningen att användningen av Gimbal har blivit så stor beror till stor del på dom Kinesiska tillverkarna som tvingat ned priset avsevärt, utan att för den delen prestera sämre än populärare märken. Främst ser man tillverkare som Zhiyun som inte bara har flertalet lösningar för smartphones, utan även erbjuder produkter för professionella och DSLR kameror. Givetvis finns även DJI representerade i denna bransch med flera olika lösningar, men dessa har en tendens att bli lite dyra.

Vid flertalet tester mellan dyra och en billiga Gimbals så är skillnaden många gånger väldigt liten, därför finns det heller ingen anledning att köpa en Gimbal för flera tusen kronor till sin mobiltelefon. Om man däremot är ute efter en som klarar mer vikter, som en DSLR kamera, så hoppar priserna direkt uppåt.

Nu kanske många funderar varför jag helt plötsligt börjar skriva om Gimbals, men orsaken är att jag också har ”åkt-dit”. Jag väntar på leverans vilken dag som helst av min Zhiyun Smooth-Q och därefter ska jag försöka börja filma mer och presentera resultatet här på ITPiraten.se. Det kommer även en skriven recension av Smooth-Q så fort jag fått bekanta mig med den. Tills vidare får ni titta närmare på denna review på YouTube.

Det är många som har funderat på om jag ska börja göra VLOG-inlägg snart, men som jag sagt tidigare så har jag begränsad möjlighet att filma innehåll. Det finns ingen ”studio” där jag bor. =)

Vi får väl se vad jag kan hitta på i framtiden.

 

Ha en trevlig dag.