What really grind my gears…

Det som verkligen irriterar mig med Android är att man som konsument inte får uppdateringar till sin telefon. Visst, du får en uppdatering varannan månad i ungefär 6 månader. Sedan är det dags att köpa en ny telefon. ”The Circle of Life” i Android-tech-världen.

Om det hade varit precis samma premisser ”på andra sidan gräset” så hade jag troligen inte blivit så irriterad, men på Apple-fronten regnar det uppdateringar och förbättringar över deras kunder med blixtrande fart. Dessutom behöver du inte vara orolig att din iPhone räknas som ”gårdagens nyheter” efter 2-3 månader, eller att den ska sluta få uppdateringar efter 6 månader… Det är faktiskt många år innan Apple släpper en modell, vilket gör att det faktiskt är befogat med en högre prislapp.

I dagsläget kostar faktiskt en telefon som Huawei Mate 9 Pro, Samsung S8+ eller LG G6 nästan identiskt med en iPhone, trots att dessa faktiskt är ”passé” innan du hunnit reagera. Detta gör att köpa en Android telefon för drygt 8000 kr i princip är att begå ekonomiskt självmord.

Visst låter jag kritisk, men samtidigt som jag ser Android innovera i blixtrande takt och Apple krypa framåt i utvecklingen, så ser jag även en säker investering och en som faktiskt är bortkastade pengar.

Vid det här laget så har säkert mer än en läsare börjat undra varför jag helt plötsligt blivit så irriterad. Orsaken är helt enkelt att jag nyss fick nyheten att min Huawei Mate 9 Pro inte är berättigad den senaste EMUI 5.1 (Android 7.1.1-7.1.2) utan kommer att stanna på EMUI 5.0.

Nu tänker flera att skillnaden mellan 5.0 och 5.1 inte är så allvarlig, men det är enorm skillnad mellan dessa två versioner. EMUI 5.0 baseras på Android 7.0 och räknas i dagsläget som en ”äldre version av Android Nougat”. Den har sämre batterikontroll och saknar väldigt många optimeringar som återfinns i EMUI 5.1.

Dom senaste telefonerna från Huawei och Honor har EMUI 5.1 och kommer att uppdateras. Däremot har Huawei rapporterat att telefoner med EMUI 5.0 inte kommer att få någon ny version. Eventuellt en patch för att fixa några kända buggar, men ”that’s it, we are sorry”, som dom så vänligt uttryckte denna pungspark.

Precis som förra gången när jag gick över till Apple så börjar det kännas mer och mer befogat att göra så även denna gång. Min dealbreaker med hörlursuttaget som saknas på iPhone 7 Plus är inte längre ett problem, då det finns mängder med lösningar tillgängliga.

När jag köpte min Mate 9 Pro från Huawei för drygt 8000 kr så trodde jag att detta var det mest framtidssäkra och lyxiga som gick att få tag på i Android världen. Vi pratar faktiskt om en Kinesisk telefon som kostar som 4 st Kinesiska telefoner. Men trots att hårdvaran faktiskt fortfarande är imponerande, så låter Huawei (precis som Samsung) konsumenten känna att ett byte mot en ny modell är nödvändig för att få den säkerhet och support som iPhone användare får gratis gång på gång.

Så. Om du är i köpartaget för en ny Samsung S8 eller S8+. Tänk på att din snudd på 10.000 kr dyra mobil inte kommer att vara vatten värd efter den generella 5-7 månaders ”Circle of Life”.  Medan Apple användare kan sälja en telefon som är 2 år gammal för betydligt mer.

Jag är väldigt nära att byta sida igen och denna gång kan det vara för alltid. Jag kan trots allt köpa en surfplatta med Android för att kunna ha mina speciella appar på. Men, jag kanske har lugnat ned mig efter en god natts sömn… Vi får se…

Sov gott och tänk på vad jag skrivit. Har jag rätt eller fel? Kommentera gärna.


Kommentarer

2 svar till ”What really grind my gears…”

  1. Sömnen hjälpte inte… du blev inte lugnare! 😉

    1. Nä. Jag är lite för långsint. ?