apple logo

”Vilken iPhone ska jag köpa?”

Ibland får jag in frågor som verkar komma från personer som desperat försöker få svar på en fråga som egentligen bara dom själva kan besvara. I detta fall så har jag fått in en läsarfråga från en tjej som tänkt köpa sin första iPhone någonsin. Efter att ha använt Android i många år så är hon villig att ”ta steget” mot ett bättre operativsystem. Jag överdriver förstås för effekten, men det är ändå trevligt att potentiellt kunna hjälpa till.

Frågan är alltså ”vilken iPhone ska jag köpa?” och svaret kanske förvånar dom flesta som följer min blogg. Jag rekommenderar faktiskt iPhone 12 över iPhone 13. Om jag ska rekommendera den ”ultimata” telefonen från Apple så blir det faktiskt iPhone 13 Pro, som enligt min ringa mening, är en av världens mest kompletta och kompetenta telefoner.

Allt har förstås med budget att göra i detta fall. Men samtidigt så är detta den första iPhone som personen i fråga kommer att äga. Det är med andra ord inte läge att börja kasta pengar på Apple i onödan, eftersom ”känslan” och den generella upplevelsen av iPhones kommer att vara lika bra på en iPhone 12 som en iPhone 14. Det är väldigt speciellt att tänka på detta sätt, helst om man kommer från Android. Där är en telefon som är 2 år gammal bara hyllvärmare och skräp, men hos Apple så är iPhone 12 fortfarande en av världens snabbaste telefoner, med en skärm som är underbar att beskåda.

Så. Om du vill ta mitt råd, vilket förstås är helt valfritt, så köp inte en äldre telefon än iPhone 12, men ingen nyare heller, så länge du inte känner att du vill ha en PRO modell, som har bättre kameror och byggmaterial. Om det är så bör du köpa en iPhone 13 Pro.

En unik twist är att om du vet, till 100%, att du ska äga din iPhone i många år framöver och inte ska gå tillbaka till Android, så kan du faktiskt köpa en iPhone 14 Pro. Detta gäller förstås om du har väldigt bra ekonomi och vill gå ”all in” på Apples ECOsystem.

Jag vet att mitt svar var lite luddigt, men frågan är samtidigt lite ”luddig”. Allt beror på hur man är som person, varför man egentligen vill byta från Android till Apple och många andra okända faktorer. I mitt fall så kastade jag mig in hos Apple med huvudet först, helt övertygad om att jag inte tänkte gå tillbaka. Nu är jag så djupt inne i Apples ECOsystem att jag inte längre har något val, det är bara att stanna här och acceptera läget. Det är dock inte försent för någon som bara vill prova på ”andra sidan av staketet”. I och med att andrahandsvärdet på Apple produkter är extremt bra, även efter 1-3 år, så går det alltid att lämna skeppet utan att följa med i djupet. =)

Ha en riktigt bra dag.