”Opinel, skämtar du?”

Jag fick nyligen ett meddelande från en läsare som hela tiden trott att jag varit sarkastisk eller har skämtat när jag pratar gott om Opinel knivarna. Jag vill bara fastställa att jag fullkomligen älskar Opinel knivar och jag är faktiskt inte sarkastisk eller försöker göra mig rolig när jag säger detta.

Vad är det som gör Opinel så bra? Det finns massor av saker som man inte ska missa, helst inte om man redan förutsatt att Opinel är dåliga på grund av det billiga priset.

Låt mig ge några exempel.

 1. Den är tillverkad för att användas
  Opinel är först och främst en brukskniv. Det billiga priset gör att man inte behöver vara orolig att få en repa på handtaget eller skada bladet på något sätt. Det är bara att köpa en ny i så fall. Denna kniv togs fram för att användas på dom Franska vingårdarna, vilket den också har i många, många, många år.
 2. Den är väldigt enkel
  Man behöver inte vara ingenjör för att förstå hur en Opinel fungerar. Om något går fel och den börjar tjorva så är det bara att öppna den och fixa till den. Det är fantastiskt vad man kan göra med lite sandpapper och tålamod. =)
 3. Den är väldigt vass
  Den otroligt tunna profilen på det konvex-slipade bladet gör att den är jättelätt att vässa och få ruskigt vass också. Den är utsökt att använda vid matprepp och andra uppgifter som kräver ordentlig skärpa. Även att tälja och göra upp eld med passar den väldigt bra till.
 4. Den väger väldigt lite
  En Opinel är otroligt lätt, oavsett storlek. Även dom största modellerna väger knappt en bråkdel av en vanlig EDC kniv. Detta gör att den inte känns speciellt mycket i fickan, även om den har ett riktigt bekvämt och stort handtag. Det går dessutom att köpa riktigt fina väskor för att hänga sin Opinel i bältet, om man så skulle föredra.
 5. Den finns i alla storlekar
  Jag vågar påstå att Opinel finns i alla storlekar. Oavsett hur stor hand du har, eller vilket behov du önskar fylla med din Opinel, så finns det en storlek som passar riktigt bra. Dom minsta fungerar bra som EDC, medan dom största modellerna är utsökta kock-knivar ute i fält.
 6. Den är väldigt lätt att göra personlig
  Att bygga om sin Opinel är väldigt enkel. Men väldigt simpla medel så kan man få kniven att se unik och personlig ut. Om man dessutom är begåvad med en laser-graverings-maskin, ja, då är möjligheterna i princip oändliga. =)
 7. Den finns både i kolstål och rostfritt
  Alla modeller finns i både rostfritt och kolstål, vilket gör att du inte behöver kompromissa om du föredrar det ena eller andra stålet. Vi pratar dessutom riktigt bra härdat stål, förfinat under många långa år.

Så, det finns mycket mer än bara en billig prislapp när man pratar om Opinel. Det är också en kult-kniv som alla borde ha minst en av. Om du inte har en Opinel, köp en idag och vänta inte tills dom inte längre går att få tag på, på grund av Ryssarna. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.