man holding sword on his back

”Använda papper för att kolla skärpan?”

Igår fick jag in en läsarfråga från Anton, som undrar varför man använder papper för att kolla skärpan på knivar. Han ursäktar samtidigt att det är en dum fråga, men jag tycker absolut inte att det är något fel på den. Faktum är att många har sett personer använda papper för att testa skärpa, men få vet vad man egentligen mäter och hur det går till. Låt oss nörda ned oss i ämnet lite.

Varför papper?
En av dom största anledningarna att man använder papper för att testa skärpan beror på att det är en relativt konstant faktor. Man kan använda många olika sorters papper, men jag föredrar vanligt skrivarpapper för laserskrivare. Anledningen till detta är att jag alltid har sånt hemma.

Genom att använda papper av samma fabrikat kan man enkelt kontrollera skärpan mellan olika knivar och vid olika tidpunkter, utan att det blir ett slumpmässigt resultat.

Hur går det till?
Att använda en kniv för att skära ett papper är förstås inget speciellt. I princip alla knivar kan mer eller mindre skära en bit av ett papper, även om dom inte är speciellt vassa egentligen. Det finns dock flera olika faktorer som man letar efter när man använder papper för att testa sina knivar. Faktum är att papper är otroligt bra för att få reda på mycket mer än bara skärpan.

Om du skär i ett papper och det går lätt, så är kniven också vass. Går det tungt så är kniven lite slöare. Detta borde inte vara någon överraskning för någon. Dock går det att utläsa mycket mer än bara detta.

Genom att lyssna på ljudet så kan du avgöra hur väl polerad eggen är. Ett högt ljud, likt det som uppkommer om man river ett papper i bitar, är ett tecken på att eggen inte är så bra polerad. I vissa fall är detta önskvärt, då det ger lite mer ”bett” när man skär. Alla som provat att skära i en tomat med en otroligt väl polerad egg vet att det faktiskt finns något som heter ”för bra polerad egg”. Lite mikroskopiska ”tänder” gör att knivar skär bättre, helt enkelt.

Om du skär i papper och ljudet är tyst som en viskning, utan tydliga rivande toner, så är eggen väldigt bra polerad. Det känns också att kniven ”glider” genom papper betydligt enklare än med en kniv som har lite tänder.

En annan sak man får rätt på med papper är eventuella skador på eggen. Genom att göra ett svepande skär genom pappret, där man använder hela eggens längd, så upptäcker man fort mikroskopiska skador väldigt enkelt. Är skadan väldigt liten så kan man titta längs efter pappret efter ”tofsar” av fibrer. Om det är väldigt lurvig kant på pappret efter testet så betyder det antingen skador på eggen, eller att eggen är väldigt taggig och river pappret mycket.

Det krävs förstås lite träning för att se och höra alla variationer av problem med en egg, samtidigt som det är viktigt att till en början använda samma papper vid tester. När man är mer van och bättre kan utskilja en bra från en dålig egg, så kan man också använda finare papper, som från en telefonbok. Ju tunnare papper, desto bättre går det att utläsa i vilket skick en egg är i.

Måste man vara expert?
Orsaken till att just papper blivit så populärt att använda beror troligen på att det är väldigt enkelt att lära sig grunderna, men även inte så svårt att bemästra för den som gillar att slipa sina egna knivar. Det går förstås att sitta med ett mikroskop och inspektera eggen på sina knivar, men detta är både tidsödande och tråkigt. Faktumet att man kan svepa sin kniv genom ett papper och direkt få rätt på status är väldigt trevligt och praktiskt.

Det är ju förstås även väldigt billigt, helst om du kan nyttja ”skräplådan” med felaktiga utskrifter och annat som faktiskt räknas som skräp redan. På detta sätt kan man även få nytta av alla dessa reklambrev för försäkringar och lån. Man behöver inte köpa skrivarpapper för en massa pengar för att testa sina knivar, helt enkelt.

Måste man ha förkunskaper?
Inte för att testa den generella skärpan i sin kniv, men om man verkligen vill dra nytta av informationen man får genom att skära igenom ett papper så bör man förstå hur slipning och egg fungerar. Om man vill bli duktig på att slipa knivar så är det i princip ett krav (tycker jag) att man förstår papprets signaler.

En annan sak man måste bli bra på, fort, är att skära på samma sätt. Fibrerna i ett papper ligger lite huller om buller, men krafterna som pappret utsätts för vid själva snittet beror mycket på hur du håller kniven och hur du rör din arm. Se min exempelvideo här nedan där jag skär med min redan slöa Victorinox Cyber Tool L och medvetet håller fel vinkel för att den ska verka ännu slöare.

Slutligen
Jag får det kanske att låta som en verklig vetenskap att skära i ett papper, men faktum är att många som du säkert har sett utföra detta test inte ens förstår sig på det. Många skär helt enkelt igenom pappret och om det fungerar utan att pappret rivs itu, då är kniven vass. Men att få en kniv vass nog att skära papper är ingen bedrift, det är egentligen det minsta man kan begära från en kniv, i min ringa mening.

Det är informationen man får ut genom att skära i pappret som är intressant och något man ska ta till vara på, helt enkelt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.