”Hur stor är egentligen Victorinox?”

Ännu en läsarfråga som rör Victorinox har ramlat in i min brevlåda. Denna gång är det en fråga som inte direkt var lätt att hitta svaret på. ”Hur stora är egentligen Victorinox på världsmarknaden” är den egentliga frågan.

Ett gammalt och modernt företag?
Victorinox härrör från 1884 och har i princip monopol när det gäller denna typ av multiverktyg. Lite udda kan man tycka, eftersom det till en början inte verkar vara någon speciellt avancerad uppfinning. Men istället för att göra enorma designförändringar så har Victorinox fokuserat på att förbättra och optimera själva tillverkningsprocessen.

Nu är dom uppe i en sådan precision och kvalité att i princip ingen annan klarar av att matcha pris och funktionalitet med deras Swiss Army Knife modeller. Många har provat, men ingen har lyckats. Inte ens Wenger, som länge varit en konkurrent till Victorinox kom i närheten av att lyckas och är sedan många år tillbaka ägda av Victorinox. Alltså, ägda som uppköpta, inte ”dominerade”, fast ändå det också.

Inte arméns förtjänst
Eftersom kniven heter Swiss Army Knife så antar alla att den Schweiziska armén springer omkring beväpnade i princip bara med denna fick-kniv, som en fruktansvärt massa MacGyvers, men så är förstås inte fallet.

Redan på 90-talet så stod armén för enbart 1% av all försäljning som Victorinox hade på dessa modeller, vilket gör att till 99% (bokstavligen) så är det privatpersoner som nyttjar produkterna. Siffrorna kan dessutom ha gått ned ytterligare, vilket gör att eventuellt pratar vi om mindre än 1%.

Låt oss prata volymer
När det gäller produktion så tillverkas i runda slängar 45000 nya Victorinox Swiss Army Knife modeller varje dag i den lilla Schweiziska orten Ibach. Detta ger en årlig produktion på dygt 16,4 miljoner Swiss Army knivar. Dessa knivar säljs sedan i över 120 olika länder runt om i världen och dom säljer dessutom väldigt bra.

Alla som varit ute efter en viss modell kan vittna om att det ibland inte är det enklaste att få tag på dom, trots dom stora tillverkningssiffrorna. Men varför ökar dom inte och tillverkar ännu mer om det är problem att ”mätta marknaden”?

Victorinox tillverkar verktyg, köksutrustning och många andra produkter utöver SAK. Exempelvis finns det över 400 olika modeller på kock-knivar. När man generellt pratar om Victorinox så är det just det lilla och praktiska multiverktyget man pratar om. Men för att hålla igång alla delar av Victorinox marknad så måste dom begränsa fokusen på deras bäst säljande produkt och avsätta produktionslinjer åt annat.

Hur stora är dom då?
Victorinox är klassad som världens största försäljare av fick-knivar baserat på volym och enligt inofficiella källor så kan man dessutom lägga ihop alla andra tillverkare i världen utan att komma upp i samma volym som Victorinox. Jag hittar inga officiella siffror på detta, men det kan mycket väl vara sant. Ta det med en nypa salt.

Att hitta fakta rörande säljvolymer hos Victorinox är inte det lättaste. Antingen är dom väldigt blygsamma med sina siffror, eller så är det en del av deras strategi att inte prata högt om hur mycket dom egentligen säljer. Hur som helst går jag bet på detta och kan dessvärre inte presentera något snyggt diagram över försäljning och förtjänst. Om jag lyckas hitta något senare så återkommer jag givetvis till ämnet. =)

Slutligen
Det är onekligen så att Victorinox är giganter inom fick-knivar, om det betyder att dom är störst eller inte vet jag inte med säkerhet. När det gäller ”Swiss Army Knife”-modeller så dominerar dom förstås marknaden, utan någon större konkurrens från uppstickare. I grund och botten så är det i princip omöjligt att slå ut dessa från en marknad som dom själva skapat en gång för över hundra år sedan.

Hoppas detta var svar nog på din fråga. Annars är det bara att återkomma. =)

Ha en riktigt bra dag.

Notera att detta inlägg är 2 månader gammalt. Tänk på att 2 månader är en lång tid och att saker och åsikter kan och troligen har ändrats sedan dess. Använd gärna sök funktionen för att hitta senare inlägg med samma ämne.

Tags:

Comments are closed

februari 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Produkter
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.