Custom Victorinox?

Ursäkta att jag inte bloggat på någon dag nu. Men jag har funderat lite runt ett projekt som i princip alla kniv-nördar som gillar Victorinox verkar sukta efter. Jag pratar förstås om den legendariska SpyderNox. En speciell Victorinox med ett knivblad från en Spyderco kniv. Jag säger ”en Spyderco kniv” eftersom jag sett olika variationer på vilka blad man väljer att använda, men mestadels verkar det vara från Dragonfly modellen.

Vad är fördelen?
Det finns egentligen bara en uppenbar fördel med att ha en SpyderNox och det är förstås materialet som knivbladet är tillverkat av. En tveksam fördel är också att man får Spyderco’s speciella och patenterade öppningsmekanism, Spideyhole, på sin Victorinox. Med andra ord blir den en-hands-hanterbar, något som man inte riktigt är bortskämd med på mellanstora Victorinox. =)

Vad är nackdelen?
Förutom att det är rätt så kostsamt att göra denna modifikation, så måste man få tag i alla delar som krävs för att demontera och sedan återmontera sin SpyderNox. Det är inte så lätt när man bor i ”lilla landet lagom”. Men det är långt ifrån omöjligt. Det är också inte helt lätt att modifiera fjädern för Victorinox knivblad att passa formen från en Spyderco. Det krävs tålamod och lite tur för att det ska fungera i slutänden.

Vad kostar det egentligen?
Jag har räknat på detta. En Dragonfly med ”vanligt” VG10 stål kostar ungefär 1000 kr. En Farmer X i Alox kostar ungefär 650 kr. Monteringskit med rätta pins och rör hittar jag inte, men gissar på runt 250-300 kr. Vi pratar alltså om en total kostnad på runt 2000 kr. Detta reduceras förstås om man redan har alla knivar man behöver. =)

Min tanke
Istället för att förlita mig på att hitta kreativa personer som löser mina problem så tänkte jag eventuellt tillverka lite custom prylar själv, men det är en bit från tanke till handling i detta fall. Bland annat så ligger det nära till hands att designa egna trähandtag som ett nybörjarprojekt, för att sedan arbeta mig vidare till en SpyderNox. =)

Vi får se hur det blir i slutänden. Jag hoppas att jag hittar inspiration och energi att göra något roligt inom kort i alla fall. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.