Victorinox Work Champ

Efter drygt en vecka med min nya Work Champ från Victorinox så känner jag att det är dags att skriva ett test för alla mina läsare. Just detta multi-verktyg är lite speciellt, då den gör avkall på många saker som är ”Swiss Army Knife”, samtidigt som den förstärker andra egenskaper som behövs vid lite tyngre arbete.

Låt oss titta närmare…

1. Ergonomi
Victorinox Work Champ är den största modellen av Swiss Army Knife som Victorinox tillverkar. Med största så avser jag längden och inte bredden, där rekordet går till Work Champ XL. Ett multiverktyg som Victorinox själva säger är mest för ”show” och inte verklig användning. Work Champ är dock ett trevligt verktyg utan några vassa kanter eller slarvigt rundade hörn. I grund och botten kan man säga att väldigt få multiverktyg är så vackra som Victorinox, eftersom det ofta rör sig om blankpolerat rostfritt stål och smakfullt färgsatta sidor.

Till skillnad från dom ”vanliga” 91 mm modellerna från Victorinox så har Work Champ konturerat handtag. Detta gör att den ligger väldigt bra i handen, helst när man använder kniv, såg och fil. Det finns även väl tilltagna ”nail-nicks” där man får grepp om dom verktyg som finns på kniven. Detta uppskattas väldigt mycket av mig som i princip alltid har minimala naglar och annars kan få problem att få fram det som behövs.

En annan skillnad är att 111 mm modellerna har låsbart knivblad och även den stora skruvmejseln, men detta är också dom enda verktyg som går att låsa. Övriga är i vanlig Victorinox manér vanliga slip-joint.

2. Material
Victorinox är en av dom där tillverkarna som inte direkt skryter med vad deras verktyg är tillverkade av. Stålet heter X55CrMo14 och kännetecknas av det höga Krom innehållet. Det är rostfritt och lite mjukare än på andra knivar, men samtidigt är det lätt att slipa och fungerar bra till dom flesta uppgifter. Verktygen håller bra och även efter flera år är det svårt att se några tecken på slitage, så det är med beröm godkänt.

3. Utbud och användningsområden
När det gäller Victorinox multiverktyg så finns det massor av olika funktioner. Tyvärr har man gjort avkall på många saker i 111 mm modellerna. Främst beror detta på vikt och tjocklek, eftersom allt är större än på 91 mm modellerna. Om man skulle utrusta en 111 mm modell som Work Champ med allt så skulle man inte kunna använda den på ett vettigt sätt.

Trots detta så är Work Champ utrustad med dom viktigaste verktygen för Outdoor och Bushcraft, vilket den är väl anpassad för. Man återfinner korkskruv, såg, fil, kapsyl och burköppnare, sax, tandpetare, pincett, kniv, krok, syl, tång, två olika stjärnmejslar, två olika vanliga platt-mejslar. Det är troligen mer än någon behöver ute i skogen. Dessutom är såg, kniv och fil betydligt längre än på någon annan Victorinox modell, vilket gör att man kan kapa, slipa och skära betydligt enklare än tidigare.

Jag behåller min åsikt om att det inte finns något multiverktyg på marknaden som har fler funktioner per kvadratcentimeter än Victorinox, då i princip varje millimeter yta på verktyget har minst en funktion.

4. Eftermarknad och service
När det gäller eftermarknad för Victorinox så är utbudet begränsat till externa tillbehör som säkerhetskedjor, brynen och bältesväskor. I övrigt går det inte att utföra någon slags service eller konfiguration av verktyget. Många gånger så räcker det med en ny väska för att allt ska kännas bra igen, men det är lite trist om man råkar bryta av kniven eller liknande.

Victorinox kan givetvis reparera alla Swiss Army Knife i deras service-centers, men för oss i Sverige så är det troligen billigare att köpa en ny om olyckan är framme. Jag har personligen aldrig råkat bryta av något på en Swiss Army Knife, så risken är trots allt väldigt liten att det skulle hända.

5. Ekonomi och prisvärdhet
Att köpa en Victorinox Work Champ kostar mellan 700-900 kr beroende på var du hittar den. Väldigt sällan går det att göra några stora klipp. Marknaden är stabil och Victorinox säljer oftast samma modeller under många, många år. Jag tycker att Work Champ är prisvärd, med tanke på vilken kvalité man får och precisionen i verktyget.

Det finns dock en fallgrop med just denna modell. Det cirkulerar både generation 1 och generation 2 modeller av Victorinox Work Champ. Den första generationen saknar låsning på mejseln och har ett ”slide-lock” lokaliserat på sidan av kniven. Första generationen slutade tillverkas redan 2017, men det florerar fortfarande restlager av denna modell hos många återförsäljare. Var noga med att modellbeteckningen är 0.8564, detta är senaste modellen. Om den har modellbeteckning 0.9064, vilket låter nyare, så rör det sig faktiskt om den äldre modellen som slutade tillverkas 2017.

Det finns återförsäljare som enbart visar vänstra sidan av verktyget, vilket ser nära på identiskt med den nya generationen. Det är enbart på knivens högra sida som man kan se skillnaden direkt, där gamla generationen har ”slide-lock” knappen och den nya har ingenting. Detta gör dom för att lura kunder att köpa den gamla modellen och sedan hoppas att dom inte ska märka något, eller att dom helt enkelt bara accepterar den äldre versionen.

Personligen föll jag i denna grop och har inte fått tillbaka en krona ännu. Jag måste ligga ute med nära på 1000 kr i en månad medan jag processar med att få tillbaka mina pengar igen. Detta är både frustrerande och jobbigt.

Slutord
Det som kännetecknar en Victorinox är att den är väldigt välbyggd och genomtänkt. 111 mm versionen är lite mer anpassad för hårdare arbete istället för sysslor på kontoret. Den känns samtidigt inte lika smidig som 91 mm versionerna, vilket gör att den troligen bara får följa med på skogsturer och inte till vardags. Trots att jag köpt ett bälteshölster anpassat för Work Champ så känns den lite tung i bältet, den väger ju trots allt runt 230 gram. Bredd och tjocklek på verktyget gör att den sticker ut rätt så mycket och blir lite ”slängig”, vilket inte är så önskvärt.

Låsningen på knivblad och mejsel fungerar riktigt bra, men man blir snabbt medveten om att det inte rör sig om annat än ett skydd. Mekanismen är glapp när kniven är låst, men detta är per-design från Victorinox sida. Man behöver inte vara orolig att kniven fälls igen över fingrarna och det är det huvudsakliga syftet med låsningen. Om man förväntar sig en liner-lock låsning i stil med fällknivar, då tänker man helt fel. Detta är enbart ett ”fingerskydd”.

Det jag blev lite irriterad över var att Victorinox inte har nål och penna på Work Champ som standard. Den skulle säkert kunna ha ännu mer verktyg i sina handtagssidor än dom mindre modellerna, ändå har dom valt att skippa två riktigt användbara saker som finns i 91 mm versionen. Om vi pratar om ett multiverktyg man ska ha att jobba med så blir bägge dessa ibland oumbärliga.

Trots denna nackdel så ser jag ändå att den har ett användningsområde för mig. Ute i skogen. Där är den troligen den perfekta Swiss Army Kniven.

Ha en bra dag.