Victorinox Venture Pro + Kit – Del 2 ”En ren analys”

Välkommen till del två av min Venture Pro serie. Ni som inte läst första delen kan förstås gå tillbaka och läsa den nu, så att ni hänger med. Det är även en YouTube video förknippad med första delen, som visar detaljerna runt Victorinox nya skapelse. Detta ligger till grund för vad jag ska skriva härnäst, så det kan vara en bra idé att ta dom i ordning.

I denna del, som jag filosofiskt kallar ”en ren analys” så ska vi titta närmare på olika data runt Venture Pro. Det blir med andra ord en rätt så innehållsrik, men potentiellt tråkig text att läsa. För er som inte orkar med sånt så ber jag förstås om ursäkt, men det är ibland nödvändigt att ta ett steg tillbaka och analysera kniven jag håller på att testa. Jag brukar ofta göra det när jag vill vara så noggrann som möjligt, vilket jag vill vara nu. Jag brukar dock inte skriva så mycket om det, då det lätt blir tråkig läsning. 😊

Låt oss börja.

Det första jag upptäckte när jag plockade upp Venture Pro i handen var att den vägde väldigt lite. Den känns lite som en kniv som man använder i köket för att skala frukt, du vet, dom där små köksknivarna som konstigt nog verkar vara dom som används mest av familjen. Detta gjorde mig lite orolig, då lätta saker är förknippade med ömtåliga saker. Helst när man pratar om knivar, och enligt min egen erfarenhet.

Det andra jag märkte var att handtaget kändes smalt och tunt, helst i jämförelse med Garberg/Kansbol från Morakniv. Den fyller inte ut min hand på samma sätt och ger inte en lika ”gedigen” känsla.

Jag satt länge och funderade om detta var bra eller dåligt.

Det jag kom fram till var att handtagets utformning gör Venture Pro smidig och nätt i handen, men ger inget större förtroende om man tänkt sig använda den för tyngre uppgifter. Detta är bra. Venture är inte tillverkad för tunga uppgifter och kan i det närmaste klassas som en ”finkniv”.

Handtaget är dock inte ”spolformat”, som på Morakniv. Detta gör att man mest troligt inte kommer att råka ut för att kniven vrider sig i handen när man försöker klyva något, som annars är vanligt på Morakniv-knivarna. Detta är en stor fördel, helst om bladet är tunt och vasst. Om kniven vrider sig när man försöker klyva något så är det lätt hänt att eggen också vrider sig.

Jag har rätt så stora händer (storlek 11 handskar), men jag tycker ändå inte att handtaget är för litet. Det är bara mindre än vad jag väntade mig, helst om man tänker bushcraft knivar, som generellt har rätt så ”biffiga” handtag. Längden på handtaget är helt ok. Den hade dock INTE fått vara 5 mm kortare, då hade den varit för kort för mig. Jag hade inte haft något emot 5-10 mm längre handtag heller.

Jag vill dock understryka att jag inte har några problem att hålla den korrekt och bekvämt i handen, men lite större handtag hade inte varit en nackdel. När en kniv passar bra för storlek 11 handskar, då passar kniven bra till dom flesta, enligt min erfarenhet.

Utformningen på bladet är också väldigt speciell för att vara en bushcraft kniv. En lång svepande mage på en rätt så låg drop-point design är inte direkt vanligt. I alla fall inte i mitt sortiment av bushcraft-knivar. Den påminner faktiskt mer om en kock-kniv eller slakt-kniv än en kniv gjord för att arbeta med trä och hårdare material. 🧐

Den vassa och tunna eggen gör att kniven skär igenom det mesta utan problem, vilket är trevligt på många sätt, men samtidigt så följer (troligen) dom svagheter som denna design för med sig. Sandviks 14C28N är ett utsökt segt och tåligt stål, men är det tillräckligt tufft för att inte skadas vid mina normala tester, jag känner mig inte så säker på det. 🤔

Jag såg tidigare tester på denna kniv, utförda av en bushcrafter från Frankrike. Han lyckades böja hela eggen på kniven och efter hans test så såg eggen mest ut som en väg i norska fjällen. Det fanns ingenting som var rakt längre. Jag tror ju förstås att han kanske överdrev lite och att det var fråga om en ren och skär misshandel av kniven, vilket jag redan vet inte är bra med tanke på designen.

Tiden får förstås utvisa vad denna kniv går för, på riktigt. Håller den för mina standard tester så blir jag mer än nöjd, då den visat sig vara riktigt bra på många andra områden där bushcraft knivar normalt sett är mediokra. Jag kommer att vara extremt noga med mina tester, så att jag inte lämnar något åt slumpen. Samtidigt som jag är lite orolig så får man inte glömma att Victorinox inte är några amatörer inom branschen. Dom har tillverkat och sålt miljontals knivar sedan 1891, då första Swiss Army Knife modellen började produceras. När det gäller härdningsprocesser och liknande viktiga moment vid tillverkningen så har jag mycket högt förtroende för Victorinox.

Deras inställning till att tillverka segt och hållbart stål istället för hårda och obevekliga knivar som riskerar att skada sina användare, är lite udda och kanske alltid har varit det. Hur som helst är det en inställning som gjort att dom kommit väldigt långt och fortfarande lever vidare, där många andra fallit.

Den Venture Pro som jag har nu tillhör dessutom den senaste generationen av Venture, vilket gör att mina farhågor att eventuella problem i härdningsprocessen ska existera nu borde vara lösta. Utan att vara någon metallurgisk expert så tycker jag att Venture Pro inte flexar speciellt mycket, trots att den har tunt blad.

Jag har hunnit sätta igång med några test redan nu, men överlåter dom lite tyngre momenten till sist, om det skulle visa sig att kniven sviker och inte klarar av dessa. Jag håller samtidigt tummarna att den visar sig vara tuffare än vad den ser ut och känns som. Något som i så fall skulle få mig att omdefiniera hur en kniv bör se ut för att klara av att hänga med mig ut i skogen på äventyr.

På tal om detta så har faktiskt Venture Pro potential att bli just ”the one knife” för mig, något som i så fall är helt unikt och väldigt intressant. En kniv som kan allt och fungerar bra till samtliga moment, finns det verkligen? Om det gör det så föreställer jag mig samtidigt att den bör se ut ungefär som Venture-serien gör. Tunn, vass, smidig, men tålig och bra material.

Det kan bli en väldigt intressant tid framöver, i alla fall för dom som spanat in denna kniv och undrar vad det egentligen är för något.

Jag lovar att nästa test ska bli lite mer praktisk och inte så mycket text.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.