brown wooden arrow signed

”Om jag vill börja med bushcraft?”

Jag har fått in en läsarfråga från Jonas, som skriver så här:

”Hej Urban! Jag vill börja med att säga att jag verkligen gillar din blogg och läser den ofta. Jag har länge fascinerats av bushcraft och tanken på att kunna klara mig själv i naturen med minimal utrustning. Men hur blir man egentligen en bushcrafter? Finns det några specifika kurser man bör gå, eller kan man lära sig allt på egen hand? Vilka är de viktigaste sakerna att tänka på när man ger sig ut i vildmarken? Skulle vara jättesnällt om du kunde dela med dig av dina tips och råd!

P.S. Jag har läst en del om bushcraft på nätet och tittat på en hel del Youtube-videor, men jag är nyfiken på att höra din syn på saken.”

Först och främst, tack för att du läser bloggen Jonas. Det värmer att du gillar det jag skriver.

Låt oss börja med att specificera vad Bushcraft är för något egentligen.

Bushcraft är en samling tekniker och färdigheter som syftar till att leva bekvämt och säkert i vildmarken, med minimal utrustning. Det handlar om att kunna hitta mat och vatten, bygga skydd, tända eld och navigera i naturen.

Så långt tror jag att många hänger med och nickar instämmande. Men bushcraft handlar väldigt primärt också om att respektera och värna om naturen. Att leva i samklang med den. Detta är något jag fokuserar mycket på i min egen utövning av bushcraft.

Hur blir man en bushcrafter?
Det finns inte en enda väg till att bli en bushcrafter. Vissa väljer att gå kurser för att lära sig mer, medan andra lär sig på egen hand genom att läsa böcker, titta på videor och öva praktiskt.

Jag har lagt upp en hemsida på www.bushcraftguiden.se där du kan läsa mer information och få tips om den praktiska biten av bushcraft, detta kan vara en jättebra guide på vägen.

Det finns väldigt många som tipsar och visar hur man kan göra olika tekniker inom bushcraft på YouTube, vilket är en jättebra källa till inspiration. Om jag får vara så fräck att rekommendera några duktiga ”instruktörer” så är det:

Det viktigaste är att ha en stark vilja att lära sig och en genuin respekt för naturen, då kan man gå hur långt som helst.

Här är några tips från mig för att komma igång.

 • Börja med grunderna
  Lär dig om de viktigaste bushcraft-färdigheterna, till exempel hur man hittar mat och vatten, bygger ett enkelt skydd och tänder eld.
 • Öva praktiskt
  Det bästa sättet att lära sig bushcraft är att öva praktiskt. Gå ut i naturen och testa dina färdigheter. Öva mycket med kniv, så att du blir bekväm med att använda detta verktyg.
 • Läs böcker och titta på videor
  Det finns en mängd bra böcker och videor om bushcraft. Dessa kan vara en bra källa till information och inspiration.
 • Gå en kurs
  Om du vill ha en mer strukturerad introduktion till bushcraft kan du gå en kurs. Det finns kurser för alla nivåer, från nybörjare till mer erfarna. Leta på Internet efter en kurs i din närhet.
 • Gå med i en bushcraft-förening
  Det finns bushcraft-föreningar som man kan gå med i för att hamna bland likasinnade människor. Dessa föreningar kan vara en bra källa till information och inspiration, och de kan också erbjuda kurser och workshops.

Här är några saker att tänka på när du ger dig ut i vildmarken.

 • Säkerhet: Säkerheten är alltid det viktigaste. Se till att du har med dig rätt utrustning och att du vet hur du använder den. Var noga med att kunna kontakta någon om oturen är framme.
 • Lämna inga spår: Respektera naturen och lämna inga spår av din vistelse.
 • Var förberedd: Var förberedd på alla typer av väder och situationer.
 • Ha tålamod: Att lära sig bushcraft tar tid och tålamod. Var inte rädd för att göra misstag.

Bushcraft kan vara en utmanande men också oerhört givande hobby. Det är ett sätt att komma närmare naturen och att lära sig om sig själv och sina egna förmågor.

För att bli riktigt duktig så krävs i grund och botten en mental inställning till naturen runt omkring oss, ett holistiskt synsätt som knyter ihop våra handlingar med naturen, helt enkelt.

När det gäller min egen uppfattning om bushcraft så är den centrerad i såväl spirituell som fysisk aktivitet i skog och natur. Det kan låta lite ”flummigt” när jag skriver det så här. Men jag tycker att det är viktigt att förstå naturen, för att kunna nyttja och förstå dess påverkan på oss som människor.

Om du ställer dig i skogen, tar ett djupt andetag, känner lukten av naturen runt omkring och känner dina sinnen vakna till liv… Då är du en bra bit på vägen att bli en riktigt duktig bushcrafter.

Hoppas att jag kunde vara till hjälp och besvara din fråga. Annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag.