Victorinox Venture Pro + Kit – Del 1 ”Första kollen”

Det är inte ofta jag gör ”första kollen”-inlägg på min hemsida, vilket är motsvarigheten till en ”unboxing”, egentligen. Men nu är det ju inte vilken kniv som helst som jag ska skriva om utan Victorinox Venture Pro, en väldigt modern och nytänkande multi-bushcraft-kniv.

På många sätt en kniv för bushcraft av en bushcrafter, med beprövade material. Kan det bli fel? Det är det vi ska lista ut tillsammans i en serie av inlägg, videos och tester dom kommande veckorna.

Jag har ju testat knivar i många, många år nu och jag kan ärligt säga att dom flesta knivar inte intresserar mig längre. Det finns dom som sticker ut designmässigt på olika sätt, men alltid slutar det med att ”something is… slightly off”. Någon liten detalj eller funktion på en annars väldigt välgjord kniv som irriterar mig och gör att den hamnar i en låda.

Det är väldigt sällan någon tillverkare som tänker på helheten i sin produkt, vilket i sin tur gör att nästan ingen får alla saker rätt. Exempelvis kan slidan till en kniv vara fantastiskt smart, medan kniven inte är det. Att få saker fel är gäller allra helst om det är första försöket att ”slå sig in på genren”, vilket Victorinox nu försöker göra.

Morakniv har som exempel arbetat sig fram till sina designer under många långa år, med många testare som får vara med och tycka till. Man kan till och med sträcka sig till att säga att Morakniv är Sveriges ”folk-kniv”, eller kanske hela världens, eftersom alla använder deras knivar.

Morakniv Garberg såg dagens ljus för många år sedan och är en av världens mest populära och tuffaste bushcraft och överlevnads-knivar, någonsin. En titel som är svår att nå upp till för dom flesta.

Morakniv tänkte helt enkelt hela vägen fram och gjorde en produkt som:

  • har otroligt tufft och avancerat stål
  • har fantastiskt greppvänligt och slagtåligt handtag
  • är tillverkad av material som är helt oberörda av regn, smuts, kyla, värme
  • kräver minimalt med underhåll och omvårdnad
  • är otroligt lätt att rengöra och underhålla
  • det finns reservdelar till om något går sönder
  • är anpassad för både höger och vänsterhänta personer
  • går att anpassa för olika behov med utrustnings-kit
  • väger väldigt lite men är tuffare än dom flesta Amerikanska ”järnspett med egg” som finns…
  • kostar en rimlig summa pengar att köpa

Visst låter det enkelt för alla tillverkare att uppnå? Nä. Det är väldigt få som träffar rätt på dessa punkter.

Victorinox har aldrig tidigare försökt sig på att skapa en ”in house” bushcraft kniv. Det vill säga en kniv som tillverkas på samma fabriker i Schweiz som den klassiska Swiss Army Knife modellen. Tidigare har dom haft två olika modeller för bushcrafting, men dessa tillverkades inte av Victorinox, utan av en extern knivfabrik. Detta gjorde dom knivarna både rätt så ”generiska” och inte riktigt genomtänkta, samtidigt som dom kvalitetsmässigt inte riktigt var ”Victorinox”, om du förstår vad jag menar.

Denna gång har dom dock tänkt hålla allt innanför deras egna ”murar” och Venture-serien är därför lite av ett första försök från företaget att kunna erbjuda även en kniv med fast blad, som tål lite mer än deras fällknivs-modeller. Victorinox har ju flera hundra år i branschen, så jag är rätt så övertygad om att dom kommer att visa sig ha tänkt till på många av punkterna där Morakniv träffade rätt.

Det som är otroligt viktigt att förstå när det gäller Venture serien är dock att vi inte pratar om en överlevnadskniv i ordets hårdaste bemärkelse. Venture är gjord för att klara samtliga moment bra, men är inte designad att vara bäst på något specifikt moment.

Det låter säkert lite konstigt, men tänk på allt som en vågskål. Om man har en kniv som är fruktansvärt vass, så är den också mindre tålig och tunn i sin design. Om man gör den robust och tålig så är den tjock och tung, vilket inte är önskvärt.

Victorinox har försökt att väga upp allt och göra denna kniv så ”mångfacetterad” som möjligt. Den är en ”jack of all trades, master of none”, vilket är otroligt svårt att göra. Om man dessutom försöker göra en kniv som passar alla, då blir allt betydligt mer komplicerat.

Hur den klarar mina standard tester för bushcraft knivar blir otroligt intressant att se. Den har en teoretisk potential att kunna toppa min lista, men det säger jag utan att ha använt kniven i något moment ännu. Det finns många frågetecken som behöver få svar innan jag vet detta.

Det var nog historiens längsta ”intro” till ett inlägg som jag gjort. Låt oss avsluta ”del 1” i form av en video som visar Venture Pro i detalj. Jag vet att många har efterfrågat detta. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Victorinox Venture Pro + Kit – Del 1 ”Första kollen””

  1. Hej!
    Det här blir en spännande genomgång!

    Själv har jag såklart sneglat på denna sedan den släpptes och när den åter ”blev tillgänglig” häromdagen hovrade muspekaren såklart över köpknappen vid flertalet tillfällen.

    Jag valde dock att i det här skedet avstå främst för att jag tycker att Victorinox, i likhet med Mora och deras ”Ash wood colection” verkar ha överprisat denna ganska grovt med tanke på material och utförande. Jag har i princip inget emot vare sig plast i vare sig handtag eller slida men att, som i den enklaste Venture-varianten (pro-varianten ger, förutom möjligen ”bow drill”-tillsatsen inget direkt mervärde enligt mig) köra med plastslida, plasthandtag och det förvisso trevliga, men likväl budgetbetonade stålet 14c28n i (ett ganska tunt) blad för ”rabatterat” pris 999:- är i häftigaste laget.

    Det skall dock bli intressant att se vad du kommer fram till gällande denna kniv, jag hoppas du blir nöjd, och jag hoppas att priset går ned till kanske runt 6-700:- för en Venture i originalutförande vilket jag, utan att ha hållit i kniven, tycker känns mer rimligt.

    1. Jag håller fullständigt med om att det är rätt så högt pris på Venture Pro. Jag tror dock att den kommer att bli billigare med tiden, när dom fått ut lite mer kvantitet på marknaden. När det gäller materialet så har Morakniv gjort att jag tänker om lite. Det är otroligt smidigt att kunna diska av kniven ordentligt när man varit ute på äventyr och allt är smutsigt, blodigt (mat-prepp) och kladdigt av kåda eller liknande.

      Det är förstås ingen motivation varför priset ska vara så otroligt högt, men själva tanken på att köra med tåliga material lockar mig mer än ett oljat trähandtag, kolstål och läderslida, även om det är snyggare och mer ”klassiskt”. 😉

      Jag ber slutligen om ursäkt att din kommentar inte dök upp på hemsidan direkt. Den hade blivit klassad som ”spam” och jag upptäckte den när jag skulle rensa upp på hemsidan. Bättre sent än aldrig, nu är du godkänd så att dina kommentarer passerar säkerhetskontrollen utan problem. 😅