Victorinox Swiss Card Fresh Energy Special Edition 2020

En pryl som jag, eller rättare sagt min fru, har haft sedan den släpptes 2020 är denna specialversion av Victorinox Swiss Card. Till skillnad från dom klassiska Swiss Army Knife knivarna så ryms Swiss Card väldigt bra i en rymligare plånbok, liten ficka eller liknande. Den väger inte heller något nämnvärt, vilket gör att den knappast blir en börda att ha med sig.

Då min fru har ägt och använt detta verktyg så blir det mycket av hennes upplevelser som spelar in i detta test. Bara så att ni vet läget.

Låt oss titta närmare på detta speciella och smidiga multiverktyg från Victorinox.

Ergonomi
När man pratar ergonomi på ett verktyg av denna typen så är det lite svårt att beskriva. Själva verktyget i sig är egentligen en hållare för dom andra verktygen som är inkluderade, man tar lös det man vill använda från själva verktyget i sig. Kniv, sax och annat är betydligt mindre än på 91 mm versionen av Victorinox Swiss Army Knife, men samtidigt är dessa större än på 58 mm modellerna.

Jag har lite problem att få in fingret i saxen, men inte min fru, vilket säger att jag har för grova fingrar för detta verktyg. Det är inga problem att använda det, men samtidigt är det inte så stort att jag får in fingret ordentligt.

Kniven greppar man mellan två fingrar och den har egentligen inget handtag att hålla ordentligt i. Dom externa verktygen pincett, tandpetare, nagelfil, nål och penna är samma storlek som på en Swiss Army Knife och erbjuder därför samma typ av ergonomi.

Swiss Card är 4,5 mm tjock, 54 mm bred och 82 mm lång. Vikten är enbart 26 gram.

Det man måste göra klart är att en Swiss Card är anpassad för ”nödfall”, då exempelvis en nagel går sönder eller man behöver kapa en tråd på kläderna. Det är inte ett verktyg man tar med på Bushcraft-äventyr i skogen. Min fru har dock haft mycket nytta av detta verktyg och tycker att det är väldigt användbart.

Material
På Victorinox Swiss Card så hittar man liknande material som i övriga produktlinjen hos Victorinox. Själva huvud-delen av verktyget är tillverkat av Cellidor. Samma som Swiss Army Knife handtagssidor är gjorda av. Detta är en plast som innehåller 45% cellulosa, vilket är ett förnybart material.

Sax och knivblad är i 1.4110, medan pincetten och nagelfilen och fjädrar är i 1.4031.

Jag anser alla dessa material vara riktigt bra för verktyget och tillräckligt kraftiga för att ingenting ska gå av vid anpassad användning. Dock är det som jag skrev tidigare, Swiss Card är inget robust verktyg i sig, utan är anpassad för lätta uppgifter i vardagen.

Utbud och användningsområde
Det som kännetecknar ett bra multi-verktyg är just utbudet av verktyg som finns till hands. Det finns både bra och dåliga lösningar. Victorinox är dock dom okrönta mästarna på att få in funktioner på en liten yta. Det som kännetecknar dessa är också att funktionerna verkligen fungerar till vad dom är avsedda att göra.

Victorinox Swiss Card är inget undantag, utan innehåller hela 10 olika funktioner.

  • Kniv
  • Sax
  • Nagelfil
  • Mejsel
  • Tandpetare
  • Pincett
  • Penna
  • Nål
  • Linjal (tum)
  • Linjal (cm)

Med tanke på vikt och storlek så är det absolut godkänd.

Eftermarknad och service
När det gäller service av sitt Swiss Card så finns det möjlighet att köpa nya verktyg om något skulle gå sönder. Själva kroppen, eller huvud-delen av Swiss Card finns dock inte som reservdel, utan då måste man nog köpa en ny, helt enkelt. Fördelen i så fall är att man får en massa extra reservdelar om man köper två. ?

Ekonomi och prisvärdhet
Detta specifika verktyg, den limiterade versionen av Swiss Card i transparent mint färg, kostade mig runt 400 kr. Den vanliga versionen i transparent blått, grått eller rött kostar runt 299 kr. Det enda som egentligen skiljer dessa versioner åt är färgen på verktyget. Men ska det vara fint så ska det.

Jag anser detta verktyg vara prisvärt, helst 299 kr versionen. Att ha ett Swiss Card kan lösa många små vardagsbekymmer, helst när det inte är lämpligt eller möjligt att bära en Swiss Army Knife. Hur prisvärt det är för andra personer är upp till var och ens behov.

Slutligen
Kan man bära en vanlig Swiss Army Knife så är detta betydligt mer praktiskt och användbart, anser jag. Men om man inte har den möjligheten, eller är en sån som inte gillar att släpa omkring på EDC prylar, då är Swiss Card en väldigt smidig lösning.

För min fru, som i vanliga fall inte bär med sig fick-knivar och liknande, så är Swiss Card en lösning som varken blir i vägen eller behöver någon specifik plats för att kunna bäras. Jag funderar även på att köpa en egen Swiss Card för att se hur långt man klarar sig med denna nödlösning.

Det kan vara en smidig pryl att ha i EDC väskan, om allt annat skiter sig. ?