QSP – Efter smekmånaden

Precis som alla så påverkas även jag av stundens känsla när man plockar upp och testar en ny kniv. Första anblicken, brukar jag kalla detta. Vissa kallar det för ”nyhetens behag”. Genom att gå tillbaka till en produkt jag testat tidigare så får jag en ny chans att reflektera på olika aspekter, aspekter som kanske missades första gången jag testade kniven/prylen.

Denna gång är det QSP Penguin som hamnar i återblicken. Var det verkligen en sån bra kniv? Var priset verkligen bra för det man fick? Håller den ihop ännu? Det och mycket mer hoppas jag kunna svara på i detta inlägg.

Låt oss börja.

Kvalité
När det gäller just kvalité så är det första bokstaven i QSP, som faktiskt står för Quality. För en kniv dubbelt så dyr som QSP Penguin så hade jag fortfarande varit förvånad över hur bastant och väl ihopskruvad den känns i handen. Med det verkliga priset på Penguin så är jag i det närmaste chockad. Jag kommer därför att nämna pris och prisvärdhet överallt i texten här nedanför.

Det som är värt att nämna är att QSP är ett Kinesiskt märke och specialister på billiga knivar. Dom är också kända för att tillverka knivar åt andra företag, under respektive namn. Om detta gagnar deras egen produktion behöver vi nog inte titta närmare på. Kinesiska företag är inte helt okända för att ta idéer från andra och tillverka en bättre produkt själva. Det är lite ”deras grej” faktiskt.

Hur som helst är QSP Penguin en fantastisk EDC kniv, med riktigt bra pris och en design som är väl anpassad för lättare vardagsuppgifter. Den bastanta känslan i kniven ger dock en föraning om att den bör fungera väl även för lite tyngre saker. Men eftersom jag inte provat detta så låter jag det vara osagt hur väl den skulle hålla ihop.

Det är när man öppnar kniven, via tum-knoppen på bladet, som QSP Penguin vaknar till liv. Den öppnas lätt och jag har faktiskt testat knivar med kullager som har sämre känsla än denna, trots att den har kopparbrickor i mekanismen. Det visade sig även att från första gången jag öppnade kniven så skulle den bara bli bättre och bättre hela tiden.

Jag har suttit och använt denna som fidget i många veckor nu, vilket har gjort att den är i det närmaste fantastisk att öppna och stänga. Den ”lock-stick” som jag hade när jag först började använda kniven är i princip helt borta nu. Lock-Stick är inget ovanligt på Liner-Lock låsningar, vilket gör att jag inte var orolig. Det var dock trevligt att märka att den ”gick till sig” efter lite nötning.

Unika och roliga material
QSP Penguin, likt många av QSPs knivar i övrigt, finns i många olika handtagsmaterial. Min specifika version har ett handtag i blått jeans-tyg, vilket är både bekvämt och greppvänligt. Jag har faktiskt funderat på att köpa fler versioner av QSP Penguin, bara för att testa dom olika materialen. Vi pratar trots allt om en väldigt billig kniv. Om alla håller lika bra kvalité som min första så finns det helt enkelt inte någon anledning att INTE köpa en till, eller två.

Det enda som håller mig tillbaka är att jag sett många andra modeller från QSP börja poppa upp på den Svenska marknaden nyligen. Vissa av dessa knivar ser riktigt intressanta ut, design- och prismässigt i alla fall. Detta gör att jag är lite splittrad mellan att köpa fler Penguin eller helt enkelt vänta och köpa något nytt att testa. Vi får se vad jag bestämmer mig för. Prisbilden för dessa nya knivar är helt i linje med Penguin, så vi pratar inte om dyra knivar där heller.

Har min åsikt ändrats?
Det korta svaret är ”nej”. Priset på kniven är absolut avgörande för hur nöjd man blir med sitt köp. Med en prislapp på runt 300 kr så hade jag förväntat mig en betydligt sämre kniv. Detta i sin tur gjorde att mina förväntningar var låga när jag bestämde mig för att köpa den. Problemet jag råkade ut för var att den visade sig vara av bättre kvalité än många 1000+ kr knivar som jag äger, vilket i sin tur gjorde att jag blev mer missnöjd med dom knivarna än jag blev glad över QSPs kniv.

Slutligen
Quality, Service, Price är det fullständiga namnet på QSP. Både kvalité och pris är fantastiskt, men vad man bör tänka på är att det rör sig om just en billigare kniv. Hur väl denna kommer att stå sig om ett år eller två vet jag inte i dagsläget. Frågan är om man ens ska bry sig om en sådan sak på just en kniv för runt 300 kr. Om den håller i ett år och sedan slutar fungera, köp en ny. Det är lite charmen med dessa billiga bruksknivar.

I dagsläget så får man knappt en Morakniv för 300 kr, så med detta i åtanke så har QSP lyckats med något smått fantastiskt. Dessutom verkar QSPs knivar vara tillverkade för att användas.

Samtidigt är dom snygga och fint ihopsatta, så det finns säkert dom som kommer att samla QSPs knivar i en monter också. Det gör det alltid.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.