Vad är grejen med Victorinox?

Ovanstående fråga har ställts till mig tre gånger under dom senaste två veckorna. Det motiverar mig att skriva ett onödigt långt och komplicerat inlägg som troligen bara 2% av mina läsare orkar sig på överhuvudtaget. Men när har det stoppat mig förr?

Fram med popcorn. Rulla in dig i en tjock mysig filt i soffan, fåtöljen eller sängen och låt mig förklara.

Historien om Victorinox
Victorinox grundades år 1884 under namnet ”Elsener”, efter grundaren Karl Elsener. Efter grundandet av ”Association of Swiss Master Cutlers” år 1891 så kunde nu Karl leverera stora mängder fickknivar till den Schweiziska armén. År 1897 patenterades ”Officerarens och sportens kniv”, det som idag är känd världen över som ”Swiss Army Knife”, eller ”SAK” som den kärvänligt förkortas till.

År 1909 dog Karls mamma Victoria och Karl valde att ändra företagsnamnet till hennes förnamn, för att hedra den bortgångna modern som stött honom aktivt i hans strävan att utveckla sitt företag. ”Victoria” var nu det officiella namnet, men bara i 22 år.

År 1921 så uppfanns rostfritt stål och blev en mycket viktig utveckling för företaget. Det var också här som kombinationen av dom två orden ”Inox” (Franska för rostfritt stål) och ”Victoria” som resulterade i dagens företag och varumärke. Victorinox.

1931 introducerar Carl Elsener II, sonen till Karl, automatiseringsprocesser för tillverkningen av fick-knivarna. Under samma år fick elektricitets och ingenjörskoncernen Brown Boveri uppdraget att sätta upp världens första helelektriska härdningsanläggning i Ibach. Detta garanterade att alla knivar var av konstant hög kvalitet.

1950 tar Carl Elsener den tredje över företagsledningen. Karl Elseners barnbarn.

1984 fördubblar Victorinox sin tillverknings- och kontorsyta.

1989 introduceras högkvalitativa klockor för första gången. Detta fick genast en stor uppmärksamhet på världsmarknaden.

1992 öppnar det första försäljningsdotterbolaget i Japan.

1999 börjar Victorinox sälja rese-accessoarer.

2005 förvärvar Victorinox kniv och klocktillverkaren Wenger. Dock förblir Wenger ett självständigt dotterbolag till Victorinox. Knivtillverkningen har sedan 2013 gått över till Victorinox, med undantag för några modeller från Wenger som fortfarande säljs, men under varunamnet Victorinox.

2007 introduceras parfym som en del av sortimentet. Man börjar ana att den exceptionelle gentlemannen nu har en fullständig arsenal med accessoarer. ? Detta år lämnade Carl Elsener III över kontrollen av Victorinox till Carl Elsener IV, eller Carl Elsener Jr som han egentligen heter.

2008 öppnas en Victorinox flaggskeppsbutik i London. Detta är den första av sin sort i Europa.

2013 går Carl Elsener III bort, 90 år gammal.

2017 tillverkades nummer 500.000.000 av ”Original Swiss Army Knife”.

2020 köpte Victorinox upp Zena Swiss AG. Som är en traditionell tillverkare av skalare. Dom mer ”nördiga” av Victorinox följare har nog lagt märke till skalarna från Victorinox redan. ?

Det var allt, i stora drag. Företaget växer kanske inte i samma utsträckning som tidigare, men samtidigt är och förblir Victorinox unika på marknaden, precis som Opinel i Frankrike. Dom är mer än bara en kniv eller verktyg, dom är en del av den Schweiziska kulturen.

Tro det eller ej, men Victorinox har 2000 anställda över hela världen, vilket gör att det inte är ett överdrivet stort företag, trots dess framgångssaga.

Ett verktyg för den snillrike
En Victorinox Swiss Army Knife är precis lika användbar och praktisk som sin användare. Många gånger så finner den klurige användningsområden som kanske inte var tänkt från Victorinox sida. Detta är också varför verktyget fått en sådan kultstatus för många långa år sedan, samt att den behåller sin status än idag.

Hjältar som MacGyver var givetvis en inspirationskälla för min generation och fick oss att köpa Victorinox verktyg. Men det är personer som Felix Immler som gör att man lär sig hur man kan använda sitt verktyg på bästa sätt. Felix är väldigt intressant att följa på YouTube och har även skrivit många böcker om bushcrafting och olika projekt man kan testa själv, med sin Victorinox.

Felix är inte heller ensam i sitt korståg att utbilda personer på Victorinox Swiss Army Knife tekniker, utan kantas av hundratals andra innovativa och uppfinningsrika personer på YouTube och säkert tusentals på Internet. Det är bara att leta så hittar man. Det som är speciellt med Felix är att han förklarar allt så detaljerat att min son enkelt kunde testa några projekt med sin Swiss Army Knife, vilket han tyckte var otroligt roligt.

Det går knappt en dag utan att jag råkar på ett smart tips rörande dessa mångsidiga verktyg, så intresset hålls uppe väldigt bra.

Ett verktyg man ska ha med sig
Det som gör Victorinox till ett verktyg som används väldigt flitigt av så många beror på att man väljer att ha med sig det. En Swiss Army Knife är ju inte bara en kniv, utan har mängder av olika verktyg med mycket olika funktioner. Detta gör att man i princip har med sig en hel verktygslåda, i fickan. Om man är ute i skogen så är det också lätt att tillverka ett verktyg, genom att använda sitt verktyg, bara man är lite finurlig och uppfinningsrik.

Detta är dock bara en sanning om om man har med sig den. En Swiss Army Knife gör ingen nytta i en byrålåda hemma om en slang lossnar i bilen på semestern. Precis som med alla andra verktyg, med andra ord. Skillnaden är att det är betydligt smidigare att ha med sig ett Victorinox verktyg istället för att släpa med sig en hel verktygslåda.

För att underlätta att ha med sig sitt verktyg så har Victorinox en uppsjö av olika bältesväskor, säkerhetskedjor och häng-anordningar. Vissa av SAK modellerna, som min Victorinox Cybertool L, är ganska tungt att ha löst i fickan, vilket gör att en bältesväska blir den perfekta kompanjonen.

Den blir lättare att släpa omkring och du vet dessutom alltid var den är. Genom att använda en bältesväska så slipper man även skräpet i mekanismen som annars kommer som ett brev på posten om man har verktyget löst i fickor och liknande.

Klassas lite annorlunda än många andra
Kanske den största fördelen med just Swiss Army Knife är att den klassas lite annorlunda gentemot i princip alla andra knivar på marknaden. Då den är finurligt oskyldig i sitt utseende och dessutom känns igen av dom flesta människor, så medför detta att väldigt få känner sig hotade om man tar fram en SAK och börjar fixa något på en offentlig plats.

Jag har fört diskussioner med Poliser angående SAK, vilka känner ungefär likadant som jag. En Swiss Army Knife är inte ett offensivt vapen på något sätt. Allt beror ju givetvis på vem som håller i den och vad man ämnar göra med den, men det är betryggande att veta att lagens långa arm inte skjuter direkt om man ertappas med en SAK.

Det var dock först när jag såg ett förtydligande från Högsta Domstolen angående knivlagen som jag kände en pånyttfödd trygghet att bära min SAK. Förtydligandet ser ut på följande sätt:

”I de flesta fall ska innehav av en mindre kniv, typ pennkniv, godtas. Bara om det finns speciella omständigheter som gör att det finns en mera påtaglig risk för att kniven kommer att användas som vapen omfattas innehav av sådana knivar av förbudet.”

(Prop. 1989/90:129 s. 21.)

Enligt alla texter jag hittar så klassas en Swiss Army Knife exakt som en ”pennkniv”. Detta gör att den med andra ord inte räknas in i knivlagen, så länge man inte tänker använda den i vålds-syfte. Utgångspunkten för knivlagen är att enbart godtagbart bruk av kniv på offentliga platser är tillåtet. Exempelvis om du är snickare och behöver kniven i jobbet.

Problemet är att man inte bär en Victorinox SAK för att man är på väg att fixa något, man bär den för att vara beredd OM man ska fixa något. Med andra ord blir det svårt att motivera varför man bär den, men kanske inte anledningen bakom. Eller är det bara jag som tänker helt fel?

Enligt polisen så låter deras tolkning av knivlagens undantag på detta sätt, jag citerar:

”Normalt bruk av fickkniv eller multiverktyg skall anses vara exempel på undantag från förbudet. Dock ska innehavet anses vara befogat”.

Polisen.se

Vi cirklar runt och hamnar på när det är befogat att bära en SAK. Det finns en klar gråzon, men allt beror som sagt på omständigheterna. Det enda vi kan med 100% säga är att du inte klassas som en kriminell direkt någon ser dig med en SAK i handen. Allt annat är uppe för diskussion med lagens väktare. ?

Oöverträffad kvalité
Det som gör Victorinox unika på marknaden är deras otroligt fina kvalité och passform. Detta är oöverträffat hos andra tillverkare, som i åratal försökt att kopiera Victorinox framgångsrecept. Ingen kommer i närheten, vilket troligen beror på att Victorinox har över 130 års erfarenhet att tillverka exakt denna kniv.

Många långa år att få processer, härdningstekniker och övrigt helt perfekt. Dom spegelblanka verktygen i rostfritt stål gör att en SAK i det närmaste ser ut som ett konstverk, eller som att det var urmakare som skapade verktyget från början.

Att dom håller hög kvalité bevisas ytterligare av att SAK oftast gått i arv från generation till generation. Detta kanske inte är så vanligt i dagsläget, men tidigare så var det väldigt vanligt.

Rätt prisbild och samlarvärde
En imponerande faktor med en Swiss Army Knife är att den oftast är väldigt prisvärd. Enklare modeller kostar runt 100-200 kr, dom mest avancerade och funktionella modellerna som kostar runt 1100-1400 kr. Jag tror den vettiga prisbilden har med antalet som säljs att göra. Det är trots allt världens mest populära multiverktyg, utan tvekan.

Victorinox är heller inte ett företag som sitter och väntar på sin undergång i en allt kargare och hårdare affärsvärld. Det har funnits mängder av olika innovativa lösningar och varianter av SAK under åren som gått. Ett exempel är Victorinox SwissBeat, som hade inbyggd MP3 spelare.

Den mest anmärkningsvärda anser jag dock vara ”Swiss Army Presentation Master”, som hade USB-lagring på upp till 32 GB och Bluetooth fjärrkontroll. Den hade dessutom fingeravtrycksläsare, penna och laserpekare. Låter det som en James Bond pryl? Det tyckte jag också till en början.

Dessvärre har Presentation Master, likt många andra innovativa och roliga Victorinox, avslutats i produktion. Men du kan säkert gissa att många skulle betala bra för att få chansen att äga en av dessa, vilket gör att vi kommer in på den andra typen av köpare, nämligen samlarna.

I många år har Victorinox unika och speciella modeller varit samlares våta dröm. Värdet i dessa sedan länge avslutade och limiterade versioner stiger för varje år. Varje år tillverkar även Victorinox ännu fler limiterade versioner, så att samlarna kan fortsätta sin eviga jakt.

Den dyraste Victorinox som tillverkats, till dags datum, är en specialversion av aluminium-serien ALOX, fast denna gång tillverkad i ren Platinum 950. Den är också smyckad med 430 diamanter med ett total vikt på 4 karat. Alla verktyg är graverade med diamanter.

Man får med en kedja i ren platinum 950, eller alternativt i rent guld.

Priset på denna? 600.000 kr. Kanske inte direkt något man bär med sig ut i skogen.

En påtaglig marknadsföring för reservdelar
Som ni säkert kan gissa så finns Victorinox SAK att köpa i princip överallt och priserna kan vandra upp och ned kraftigt mellan olika butiker. Personligen så brukar jag välja den butik som för närvarande är billigast, eftersom jag vet att det är samma kvalité på själva produkten oavsett var jag köper den.

Det är dock ovanligt att hitta reservdelar och tillbehör till sina Victorinox SAK, i Sverige. Jag har i många år blivit frågad om var man kan hitta fjädrar, skruvmejslar och tandpetare utan att ha något egentligt svar.

För ett eller två år sedan, tror jag det var, så hittade jag dock Slims.se. En liten handlare med ett stort utbud av Victorinox SAK delar. Detta blev snabbt en av mina absoluta favoritbutiker på nätet och även många av mina läsare passade på att fylla sina behov av prylar där.

Just därför kan ni också läsa om Slims.se på var och vartannat inlägg som handlar om just Victorinox. Det beror inte på att jag är sponsrad på något sätt, utan för att det är affären som gäller om du letar prylar till din Victorinox. Dom har även hemma nya handtagssidor och annat om man vill fräscha upp eller förändra utseendet på sitt verktyg. Om man som jag har haft det i en massa år så kan det vara trevligt.

Slutligen
Vi kan sammanfatta Victorinox Swiss Army Knife som ett unikt men väldigt vanligt verktyg i mångas fickor, väskor och handskfack i bilar. Prisvärdheten är extremt hög och kvalitén är i stil med ett modernt konstverk. Det finns även mängder med information om man vill veta hur man kan använda sitt verktyg på bättre sätt.

Knivlagen i Sverige ser med milda ögon på någon som bär en SAK, för att den klassas inte som en kniv, utan som ett multiverktyg eller ”pennkniv”. Trots detta är en SAK betydligt mer användbar än i princip alla andra multiverktyg på marknaden just nu.

Reparationer och modifiering av sin SAK är möjlig genom att köpa reservdelar från Slims.se, vilket är en rätt så unik butik med stort utbud. Hur man gör för att fixa sitt verktyg finns beskrivet i detalj på YouTube eller övriga Internet, eftersom man sällan är den första som försöker sig på just detta moment. På detta sätt så behöver man inte vara proffs eller ens ha utfört någon modifikation tidigare.

Victorinox har redan vid 1900-talets början varit inriktade på DIY (Do-It-Yourself) personer och än idag så är detta också den mest trogna och innovativa skaran av kunder som Victorinox har. Den största grejen med Victorinox SAK är dock att man alltid ska ha med sig den, så att man kan ha nytta av den när den behövs.

Nu har jag rabblat färdigt om Victorinox. Om du inte somnat ännu så ger jag dig en ovation.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.