En svartvit Victorinox jägare!

Nu är jag färdig med min stilfulla Black n White Victorinox Huntsman. En enkel men iögonfallande modifikation av en standard Huntsman.

Anledningen att jag köpte en Huntsman beror till stor del på att jag inte har något litet Swiss Army Knife verktyg överhuvudtaget. Denna blir perfekt när man inte kan bära Fjällräven kläder och annat rymligt. Dessutom ser den ju väldigt stilfull ut. Jag provade tidigare att etsa en vit Varg på vita handtag, men jag lyckas inte få till något vettigt utan att slutligen bränna sönder handtagssidorna.

Mina experiment med att gravera saker på Cellidor-handtagen fortsätter, men tills vidare så får jag köra med blanka sidor.

Vad jag specifikt har gjort med denna Huntsman är att byta handtag från dom röda som verktyget kom med till vita plus modeller. Detta medför att jag nu har även en penna på detta verktyg. Jag har sedan bytt ut tandpetare och pincett till svarta modeller och monterat en svart Victorinox loop.

Den har fått ett Fire Ant eldstål och eldstartare istället för den lilla mejseln som annars följer med. Detta kommer troligen att bli en standard på alla mina Victorinox, eftersom det är en väldigt smart pryl att ha. Eftersom Victorinox nu tillverkar och säljer dessa så borde dom erbjuda en modell med Fire Ant direkt, men det kanske bara är jag som tänker så.

En Huntsman har faktiskt många av dom verktyg som jag lärt mig att använda med mina mycket större Swiss Army Knife modeller. Den har sax, vilket är ett grundkrav, men även den praktiska sågen. Totalt sett så har den nu 19 funktioner jämfört med 15 på standard Huntsman.

 • Stor Kniv
 • Liten Kniv
 • Konservöppnare
 • Flasköppnare
 • Skruvmejsel (3 mm)
 • Skruvmejsel (6 mm)
 • Kabelskalare
 • Syl/Sy-nål
 • Korkskruv
 • Sax
 • Träsåg
 • Paketkrok
 • Tandpetare
 • Pincett
 • Nyckelring
 • Penna
 • Nål
 • Fire Ant eldstål
 • Fnöske/eldstartare

Tjockleken på verktyget är 21 mm, höjden är 91 mm och vikten är 100 gram. Vikt per funktion är ca 5 gram, vilket är väldigt bra.

Samtliga prylar inköpta till denna Huntsman kommer från Slims.se. Fire Ant kostar runt 300 kr, men då följer det med tre eldstål och 6 st eldstartare i paketet.

Den totala summan hamnar på ungefär 250 kr för att modifiera sitt verktyg så att den ser ut som min Huntsman, så det är ingen stor investering och väldigt enkelt att göra själv. Instruktioner för hur man byter handtagssidorna finns på YouTube och beskrivs väldigt bra av Felix Immler, länk här.

Om du är intresserad av Victorinox prylar, bushcrafting och DIY och inte följer Felix Immler på YouTube, så bör du allvarligt fundera på det. Han har skrivit många instruktionsböcker och har väldigt många intressanta projekt man kan göra med barnen.

Lite som den gamla tidens ”Hajk”, men med Victorinox i grund och botten. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.