Victorinox RangerGrip 79 – Första tiden.

Redan när jag packade upp min nya RangerGrip 79 för första gången så kände jag att den både satt som gjuten i handen och var precis så stor den behöver vara för att bli min andra hand ute i skogen. Den långa kniven och sågen är riktigt trevliga, dom har har faktiskt kommit till användning på vinterns första äventyr redan.

Jag och min äldsta son, Axel, var ut en sväng och testade göra bestick efter att vi fått inspiration av Felix Immler. Precis som jag trodde så var detta en lätt uppgift för RangerGrip, men även för Axel som använde sin SwissChamp var det relativt lätt. Det roliga var att även vid tyngre uppgifter, som att klyva en björk-klabb, så visade sig RangerGrip vara väldigt användbar. Det kanske inte är något jag rekommenderar att man gör till en vana, men ska man testa ett verktyg så måste man ibland stiga över sin comfort-zone och ta till milt våld.

Man vill ju vara säker på att det går att bruka detta milda våld om det någonsin blir allvar och man behöver förlita sig på sitt verktyg. Lika bra att det sviker medan det inte är det, är min tanke.

När vi skulle göra upp eld så testade jag dessutom dom nya eldstålen jag fått från Wildo, Fire Flash Pro, för första gången. Genom att dra detta eldstål mot sågen på RangerGrip så bildades något som jag bara kan beskriva som ett fyrverkeri med gnistor. Jag har nog aldrig varit med om ett sånt effektivt eldstål, någonsin. Min enda oro, medan jag bländades av gnist-regnet var hur länge detta eldstål skulle hålla. När det är så mycket gnistor så känns det som att det ska förbrukas snabbare. Å andra sidan så behöver man ju inte sitta och gnugga hela kvällen för att få upp en eld, vilket jag fick bevisat, då det bokstavligen tog 4 sekunder för en stor låga att uppenbara sig bland fjäderstickorna. Jag hann knappt vara med, men hann fånga upp lågan innan den slocknade. Inom några minuter så var det ordentlig fyr på vår Espegard Braspanna.

Efter detta så var det dags att göra lite ”Lapplands Taco”, med Suovas-Skav från Sapmi Ren och Vilt, samt nybakad gáhkku från svärmor. Det är svårt att hitta något som slår detta och är något som måste upplevas innan man säger något annat.

När natten började närma sig så packade vi ihop och återvände till civilisationen igen. Mätta, nöjda och trötta. Men jag var ändå tvungen att sätta mig ned och skriva detta, innan röklukten försvunnit från mina händer och soffan har fått min trötta kropp att hamna i ett vegetabiliskt tillstånd.?

Om jag ska destillera ned min upplevelse av Victorinox RangerGrip 79 så är den väldigt bra. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle gilla den lika mycket som jag gör. Det är en stor skillnad mellan 111 mm versionen och denna 130 mm version, helst då RangerGrip faktiskt känns mer som en vanlig fällkniv istället för ett multiverktyg. Med detta sagt så får man aldrig lika mycket funktioner i en RangerGrip som i en WorkChamp. Detta ger både för och nackdelar, den främsta fördelen är att den blir smidigare och enklare att bära och använda.

Det är en avvägning helt enkelt.

Formen på bladet är lite ”commando” aktig, men samtidigt kanske det är en bra sak, då man säkert kan använda den till både det ena och andra. 130 mm versionerna är vanligen soldatversionen av Victorinox knivarna, vilket gör att den troligen är tänkt att kunna brukas vid självförsvar också. Jag bara gissar, jag vet att det låter absurt. ?

Jag tror att detta kommer att bli en framtida favorit för mig. Den klarar det mesta, men den är inte helt utan problem. exempelvis är eggen på bladet inte hela vägen fram, utan slutar ca 2 cm från handtaget. Handtaget är greppvänligt, men det är ”plastigare” än vad jag först trodde. Det är inte så att den glider ur handen, men den är inte ”gummi aktig” som den framstår på bilderna. Dom svarta fälten känns mer som mönstrad plast än gummi.

Det finns dock ingenting som känns som en deal-breaker för mig. Jag gillar den, helt enkelt. När jag gillar något på en gång så har den potential att bli väldigt omtyckt i ett senare skede, då jag alltid måste ha lite tid att vänja mig vid nya prylar.

Jag kommer att återkomma med den fullständiga testen när jag känner mig mogen för den.

Har en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.