Victorinox Mini Champ

Efter några dagars testande så är jag slutligen redo att presentera min senaste investering. Denna gång är det Victorinox Mini Champ som hamnat under luppen och med sina 58 mm så är det nästan så att lupp behövs för att hitta den.

Av alla Victorinox modeller så tillhör 58 mm versionerna dom absolut gulligaste och minsta. Det är faktiskt fantastiskt hur mycket verktyg som Victorinox lyckats peta in i Mini Champ, som är den mest funktionella av Mini Swiss Army Knife serien.

Jag passar på att säga att jag lyckades få fingeravtryck överallt på kniven, så ni får bortse från dessa. Alla verktyg är blanka och fina egentligen. ?

Låt oss börja.

1. Ergonomi
Victorinox Mini Champ är ett pyttelitet verktyg utan några vassa kanter eller slarvigt rundade hörn. I grund och botten kan man säga att väldigt få multiverktyg är så vackra som Victorinox, eftersom det ofta rör sig om blankpolerat rostfritt stål och röd blankpolerad plast. Mini Champ är otroligt välgjord och samtliga av verktygen går extremt smidigt, faktiskt smidigare än på någon av mina övriga Victorinox. Jag tror att detta beror på att fjädrarna är betydligt mindre i denna modell än i någon annan jag har, helt enkelt.

Mini Champ är inte tillverkad för skogsliv, den är en renrasig EDC för kontoret eller nödverktyg om olyckan är framme. Kniven är lika lång som tandpetaren på min Cyber Tool, vilket gör att den knappast är anpassad för något större än att sprätta ett brev eller öppna en kartong.

Trots att Mini Champ är så liten (58 mm lång) så fungerar den väldigt bra att hantera. Sax, kniv, skruvmejsel och övriga verktyg är enkla att fälla fram och är trots sin storlek väldigt användbara. Det är mycket bättre att ha en Mini Champ till hands än ingenting om man behöver fixa något, helt enkelt.

2. Material
Victorinox är en av dom där tillverkarna som inte direkt skryter med vad deras verktyg är tillverkade av. Stålet i Mini Champ heter X55CrMo14 och beskrivs oftast som ”Victorinox stål”. Det är inte direkt är ett dåligt stål. Rostfritt och lite mjukare än på många knivar, men samtidigt är det lätt att slipa och fungerar bra till dom flesta uppgifter. Man kan säga att det är väldigt väl anpassat för ändamålet.

Verktygen håller bra och även efter flera år är det svårt att se några tecken på slitage, så det är med beröm godkänt. Den spegelblanka ytan på alla verktyg gör att dom är lättare att hålla rena och hygieniska, vilket är en bonus. Samtidigt framstår verktyget väldigt genomtänkt och väl konstruerat.

Trots att Mini Champ tillhör dom minsta av Swiss Army Knife serien så har Victorinox inte tagit några genvägar när det gäller kvalité och material, vilket är väldigt unikt, enligt min erfarenhet.

3. Utbud och användningsområden
När det gäller Victorinox Mini Champ så finns det massor av olika funktioner trots dess minimala storlek. Du hittar Sax, Kniv, Kniv med ”warncliffe” form, stjärnmejsel, vanlig mejsel, fil, konservöppnare, linjal, kabelskalare, kapsylöppnare, penna, något konstigt spatel-verktyg, apelsinskalare och pincett.

Kort och gott kan man säga att det inte finns något multiverktyg på marknaden som har fler funktioner per kvadratcentimeter än Victorinox, då i princip varje millimeter yta på verktyget har minst en funktion. Det är inte heller gimmick-funktioner som på många andra multiverktyg. Allt på en Victorinox är avsett att användas och fungerar riktigt bra.

4. Eftermarknad och service
När det gäller eftermarknad för Victorinox så är utbudet begränsat till externa tillbehör som säkerhetskedjor, brynen och bältesväskor. I övrigt går det inte att utföra någon slags service eller konfiguration av verktyget. Många gånger så räcker det med en ny väska för att allt ska kännas bra igen, men det är lite trist om man råkar bryta av kniven eller liknande.

Det går att byta handtagssidorna på Mini Champ och i princip alla andra verktyg från Victorinox. Dock har Mini Champ redan den bästa versionen av sidorna, den med penna och pincett. Den enda nackdelen är att den saknar nål och tandpetare, men vad kan man begära från ett verktyg på 58 mm egentligen. ?

5. Ekonomi och prisvärdhet
Att köpa en Mini Champ kostar runt 400 kr beroende på var du hittar den. Väldigt sällan går det att göra några stora klipp, då handlare vet att dom blir sålda ändå. Jag anser dock att Mini Champ är mycket prisvärd, med tanke på dom mängder funktioner man får, hur smidig den är att ha med sig, samt vilken kvalité allt håller.

F.V Work Champ, Cyber Tool, Mini Champ

Slutord och betyg
Det som kännetecknar en Victorinox är att den är väldigt välbyggd och genomtänkt. Verktyg har inte allt för sällan flera funktioner, för att spara plats. Enligt min ringa mening så är Mini Champ kanske kontorshjältens bästa vän. Den är inte anpassad för hårt arbete, men storleken gör att den ryms var som helst. Utan problem kan man bära med sig den i nyckelknippan, byxfickan eller i dess specialanpassade bältesväska, som inte kan benämnas som annat än gullig. På detta sätt kan man alltid ha en liten kniv, sax eller penna till hands när det behövs.

Den låga vikten gör att den inte känns om man hänger den på bältet med hölstret som går att köpa till. Det finns inga tendenser att den ska slänga omkring heller. Kort och gott så glömmer man lätt att man har med sig detta verktyg, på gott och ont.

När det gäller EDC så föredrar jag personligen dom lite större modellerna (91 mm) eftersom dom generellt sett är lite mer användbara. 58 mm modellerna är mer av en ”nödlösning” än ett verktyg man vill hantera dagligen för sina EDC sysslor. I alla fall för mig personligen.

Det jag älskade var dock att alla verktyg gick så lätt att öppna och stänga. Detta gör att trots dess storlek så är det inga som helst problem att hantera vilket verktyg som helst, även om man har väldigt korta naglar. Den var även rikligt inoljad direkt från fabriken, vilket inte brukar vara så vanligt med Victorinox knivarna, i alla fall enligt min upplevelse.

Jag tar hellre en väl inoljad kniv än någon som inte fått olja alls, förstås. ?

Priset gör att det inte är en stor investering att köpa en Mini Champ, men se denna som ett komplement till en redan befintlig större modell. Om du är helt utan Victorinox Swiss Army Kniv i dagsläget så rekommenderar jag 91 mm versionerna istället. Om du helt enkelt inte kan ”släpa runt” på en 91 mm version, då är denna otroligt mycket smidigare.

För alla som samlar Victorinox prylar så finns det ingen ursäkt att inte köpa en Mini Champ. Den är fantastiskt gullig och användbar när man inte har sin vanliga trotjänare till hands.

Ha en bra dag.