Victorinox Forester Wood Vs Rangergrip 79

Sedan Victorinox köpte upp Wenger och blev den enda leverantören av ”Swiss Army Knife” modeller som både har kvalité och funktionalitet, så har dom behållit några av Wengers modeller i sin arsenal. Två liknande modeller är Victorinox Forester och Ranger Grip 79, vilka båda har samma mängd funktioner, men med lite olika design.

I detta inlägg tänkte jag beskriva mina upplevelser med bägge modeller och slutligen avslöja vilken modell som blir korad till kung av mitt bälte ute i skogen. Låt oss börja jämförelsen.

Dimensioner
På bild så kan man nästan tro att bägge dessa knivar är lika stora, men Ranger Grip 79 är faktiskt flera centimeter större. Detta ger några fördelar gentemot Forester. Dels är verktygen 130 mm långa, istället för 111 mm, dels passar den min hand bättre, då jag får plats med alla fingrar utan problem.

Viktmässigt så är det inte en sån stor skillnad, då Forester väger 126 gram och Ranger Grip 167 gram.

Låsning och spärrar
Bägge knivarna erbjuder låsning på stora mejseln och knivbladet. Detta är fantastiskt bra saker om man vill undvika skador ute i skogen. Dom har dock lite olika sätt att låsa verktygen på. På Forester så har man liner-lock på bägge verktygen, medan Ranger Grip använder två olika låsningar. Bladet har ett liner-lock, men samtidigt trycker man på skölden på sidan för att öppna låsningen, man behöver med andra ord inte hålla fingrarna i närheten av bladet för att manövrera den. Detta är otroligt smidigt om man vill kunna stänga kniven med en hand, något som är i princip omöjligt på Forester. Forester har nämligen otroligt trög låsning och kräver i princip två händer för att kunna manövreras.

Troligen är det frågan om ett ”innötnings-problem” och den blir garanterat lättare med använding, men just nu så är den väldigt trög.

Ranger Grip har inte liner-lock på skruvmejseln. Den har ”automatisk låsning” istället. Om man börjar ta i ordentligt så låser sig verktyget själv och förhindrar att man oavsiktligen gör sig illa. Detta gör den genom att den är fjäderupphängd längdsled. Om man trycker verktyget mot något så åker den in en bit i handtaget och låser sig samtidigt. Väldigt smidigt, men samtidigt inte lika pålitligt som en ”gammal hederlig” liner-lock.

På grund av den enkla låsningen av knivbladet så går Ranger Grip ut som vinnare. Den fungerar utsökt att hantera med en hand, vilket nästan är obligatoriskt för mina skogs-fällknivar. Att behöva använda två händer för att stänga bladet medför att man behöver släppa det man håller i handen, vilket oftast inte är önskvärt.

Verktygen och placering
Trots att bägge knivarna har liknande verktyg så finns det några skillnader som jag anser att Wenger lyckats bättre med. Bland annat så har man den stora skruvmejseln i ”rätt ände”. Den används främst för att bända i saker med och därför passar det bra att den är i knivens framsida. På Forester så är den på baksidan av kniven, vilket inte känns lika bra. Detta är förstås en preferens och inget som påverkar funktionaliteten. En sak som jag inte förstår varför Victorinox valt att göra är att ta bort hålet på sylen. Detta gör att man inte kan kan sy ihop material om det skulle krävas.

Handtag och ergonomi
Eftersom det beror på hur stora händer man har så är denna aspekt högst individuell. För mig personligen så är Ranger Grip 79 mycket behagligare i handen, men för någon annan så kanske den känns för stor och klumpig. Jag måste dock utgå ifrån mina egna erfarenheter, givetvis.

Att jämföra trä med gummi/plast är förstås ingen lätt sak. Valnöts-sidorna på Forester är riktigt snygga och dessutom går dom ju att gravera med laser om jag så skulle önska. Handtagen erbjuder inte lika bra grepp som på Ranger Grip, men samtidigt kan man ju alltid mönstra handtaget för att motverka detta.

Ranger Grip är formad lite mer efter min hand och ger ett bättre ”parerskydd” på framsidan, vilket är bra om man använder kniven hårt och vill undvika att glida ut med handen på bladet. Forester saknar helt någon form av ”stopp” och med handskar på så är den svårare att greppa ordentligt.

Jag föredrar dock som sagt Ranger Grip över Forester, grepp, form och storlek är bättre anpassat för mina händer.

Pris och tillgång
Att köpa en Victorinox idag är lite som att kasta tärning. Det är inte lätt att få tag på exakt den modell man letar efter, många gånger. Andra gånger kan dom finnas i överflöd. Personligen, vad jag sett, så är det ungefär lika svårt att få tag på båda modellerna och dom finns hos många Svenska återförsäljare.

Både Forester Wood i valnöt och Ranger Grip 79 kostar runt 750 kr, med undantag för vissa reapriser som kan finnas. Jag har sett Forester för runt 500 och Ranger Grip 79 för runt 650 kr, men billigare än så kan man nog inte förvänta sig att hitta dessa.

Slutligen
Jag gillar inte att ha ”dubbelt upp” av något i min samling. På grund av att Ranger Grip är betydligt bättre anpassad för mina behov så har jag redan sålt iväg min Victorinox Forester Wood. Jag förstår att flera väntade sig att den skulle komma upp på hemsidan, men så blev inte fallet denna gång.

Forester är, trots att det kanske låter som det, inte en dålig kniv. Den är mindre, smidigare och lättare än Ranger Grip, men samtidigt så känns Ranger Grip lite mer som en ”skogskniv” i min hand. Kanterna är lite mer fasade och rundade, greppet är lite bättre och verktygen är lite längre. Jag kan tänka mig att den är betydligt skönare att använda under längre perioder, som när man täljer något, än Forester modellen.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.