Victorinox Farmer X min första ALOX

För den som inte är Victorinox:are så lät titeln kanske lite konstig, men är ganska så lätt att förklara. Jag sitter just nu med en Victorinox Farmer X i handen och det är min första Victorinox med handtag i aluminium. Modellerna kallas ALOX och har både för och nackdelar gentemot den klassiska modellen med handtag i Cellidor. Låt oss titta lite närmare.

Vad är ALOX?
När man pratar om Victorinox så är det förstås aldrig den enkla vägen som tas. Handtag i ALOX är därför tillverkade genom en rigorös process kallad Eloxal, där man tar det stansade handtaget och oxiderar det genom anodisering. Detta skapar ett skyddande lager på handtagssidorna, samtidigt är det här som möjligheten att färga materialet i olika färger ges.

ALOX behandlingen har en mycket betydande roll i Victorinox historia och processen introducerades redan 1957. I dagsläget så finns det många knivar i ALOX utförande och dessutom så har Victorinox nyligen introducerat en ”Precious”-serie, som har lite annorlunda mönster i ALOX handtagen.

Utöver detta så släpper Victorinox sina ”Limited Edition” knivar i speciella färger varje år, något som samlarna verkligen ser fram emot.

Bild: SAKWIKI

Victorinox Farmer
Du kanske har hört talas om Farmer, en väldigt populär modell som funnits sedan 1957. Denna kniv var bland dom första att stämplas med ELINOX istället för Victorinox. Den klassiska modellen hade handtagssidor i rött och ett silver kors som logotyp. Detta var den gamla logotypen och saknade därför den numera ikoniska skölden runt korset.

Med sin uppsättning av syl, såg och stort knivblad så blev detta en väldigt kompakt och trevlig kniv att ha i fickan. Men påtryckningar från konsumenter runt hela världen gjorde att man vidareutvecklade Farmer till Farmer X.

Bild: Victorinox

Farmer X
Maj 2020 introducerades Farmer X modellen. Den är identisk med den klassiska Farmer, men har även en sax. Detta är en fyra lagers Victorinox och vikten landar på 109 gram, jämfört med vanliga Farmer som väger 86 gram.

Den modellen jag har är som denna på bilden och benämns vanligtvis som ”den vanliga modellen” av Farmer X. Dom finns, precis som förebilden, i många olika färger. Farmer X är dock så pass ny på marknaden ännu, så det finns inte lika många variationer som Farmer.

Storleken på Farmer X är 93 mm lång och 17 mm tjock, så vi pratar om ett extremt kompakt verktyg.

Dom största skillnaderna
Om man ser till dimensionerna så verkar Cellidor och ALOX versionerna differera marginellt. Vi pratar om 2 mm längre än den klassiska Cellidor modellen, men det är faktiskt mer som skiljer än man tror. Till att börja med så saknas det faktiskt några verktyg som man vanligen har i Celldor handtagen, nämligen tandpetare, pincett, penna och nål. Dessa är helt borta från ALOX versionen.

”Men, vilket nedköp”, tänker säkert många, men det finns en fördel med Farmer X som man inte ser eller tänker på när man ser den på en bild. Verktygen är nämligen tjockare och mer robusta än på den klassiska 91 mm versionen. Inte nog med det, även nitarna, fjädrarna och övrig mekanism som håller ihop allt är betydligt tjockare.

Cellidor versionerna använder inte handtagssidorna för den strukturella integriteten i verktyget, men det gör ALOX versionerna. Detta gör att ALOX versionerna känns betydligt robustare och stabilare vid hård användning, vilket allt mynnar ut i. Det är en ”brukskniv” från Victorinox helt enkelt.

En brukskniv från Victorinox
Första gången jag höll i min Farmer X så insåg jag att vi pratade om en helt annan Victorinox än dom jag är van vid, trots att dom designmässigt ser någorlunda likadana ut. Avsaknaden i verktyg trodde jag skulle vara en komplett deal-breaker för mig, men då jag faktiskt har min Cybertool L i min EDC väska, så har jag allt jag behöver med mig ändå, bara lite krångligare till.

Den tunna profilen på Farmer X gör att den knappt märks i fickan, vilket är väldigt trevligt. Dom tjockare verktygen och stabilare känslan i handen gör att man får ett helt annat förtroende för vad man ska kunna göra med detta verktyg. Inte för att jag någonsin tvivlat på mina 91 mm versioner, men du förstår säkert vad jag menar.

Vad menar jag då med ”brukskniv”? Jag har alltid burit en Victorinox för att kunna vara beredd på saker som jag inte har förutsett. Vi pratar om lösa skruvar i ett dörrhandtag eller att skruva upp något för att byta batterier. Farmer X är inte en sådan Victorinox alls. Detta känns lite mer som att du har denna kniv för att arbeta och göra saker du planerat i förväg. Sprätta upp fodersäckar på gården, skära rep och borra ett hål i en grindstolpe för att fästa en låsanordning.

Jag återkommer
Precis som med många andra saker jag precis börjat testa så ber jag att få återkomma till Farmer X lite längre fram i tiden. Just nu är jag inne på ”smekmånaden” med denna kniv, vilket gör att jag inte riktigt fått känna på nackdelarna. Jag känner att den största omställningen kan vara avsaknaden av pincetten och pennan, vilket varit verktyg som tjänat mig väldigt väl och ofta på Cellidor versionerna.

Hur som helst känns det som att jag öppnat ett nytt kapitel i min Victorinox resa. Jag har länge undvikit dessa modeller då jag inte skulle kunna tänka mig att inte ha verktygen som fanns i handtagen, men inser att jag använder dom allt för sällan för att alltid bära en större modell i fickan. Genom att jag har en ”komplett Victorinox” i väskan så känns det som att jag ändå är beredd om något oförutsett skulle dyka upp, samtidigt som jag har en ren brukskniv i fickan hela tiden.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.