Maxpedition Mongo Versipack – Efter smekmånaden

För strax över två veckor sedan så påbörjades mitt test av Mongo S-Type Versipack från Maxpedition. Nu tänkte jag avslöja hur min upplevelse varit och vad jag tycker och tänker runt denna väska. Som vanligt är det mina personliga upplevelser och dina kan mycket väl skilja sig, tänk på det.

Om du vill ha mer detaljer om väskan så kan du titta på min initiala titt på väskan.

Till att börja med
Att Mongo skulle vara stor och rymlig, det förstod jag innan jag köpte den. Det var själva tanken med inköpet. Men den rymmer betydligt mer än jag faktiskt trodde. Jag kan exempelvis ha handskar, mössa, matsäck och en extra jacka med mig utan att den känns trång eller klumpig.

Målet var att den största fickan skulle hållas tom till vardags och enbart användas för ”extra saker” som behövs, som en regnjacka eller liknande. Detta har fungerat utsökt för mig, men alla andra fickor är faktiskt laddade med prylar och organiseringslösningar. Jag nämner detta eftersom du bör använda mindre ”pouches” för att få ordning på prylarna, Mongo erbjuder endast begränsade möjligheter på det området.

Den översta fickan har fem separata resårband för att kunna organisera saker som en Victorinox, tändare, kablar och liknande. Sidofickan på vänster sida har två resårband som gör detsamma, men i övrigt så är det inte så mycket mer som erbjuds. Dock finns det fält med kardborre som gör att man lätt kan sätta in paneler med bättre organiseringsmöjligheter om man vill och har råd. Den har MOLLE kompatibla ”öglor” lite överallt, vilket gör att man kan hänga på externa väskor också, om man så vill.

Det är Detta gör att man inte kan kalla Mongo för ”simpel” på något sätt. Den är modulär och anpassningsbar till dom flesta situationerna utan större problem.

Det jag inte trodde att jag gillade
En av funktionerna jag inte trodde att jag skulle använda speciellt mycket var midje-remmen som döljer sig i en dold ficka på baksidan av väskan. Det är oerhört trevligt att sätta fast denna rem om man bär tungt eller exempelvis åker elsparkcykel, då axeln och ryggen avlastas samtidigt som den sitter ordentligt och inte svänger runt.

I och med att remmen alltid finns med så behöver man inte välja eller planera i förväg. På min Helikon Tex EDC Side Bag så var man tvungen att ta bort remmen helt om man inte ville använda den, vilket var lite bökigare.

Den andra saken jag verkligen gillade var hållaren för nycklar och liknande som finns vid infästningen till axelremmen. Här kan man placera sina jobbnycklar och slippa skrammel, eftersom fickan som finns strax nedanför håller nycklarna stilla.

Då man bär väskan så spänner man fickan och nycklarna sitter väldigt säkert, så man behöver inte vara orolig att dom ska ramla ut av sig självt när man rör på sig.

Saker jag inte gillade
Som jag skrev tidigare så är detta mina personliga åsikter, men jag skulle gärna vilja ha ett bärhandtag på Mongo. Avsaknaden av ett smidigt handtag att bära den kortare sträckor stör mig mer än jag först trodde. Man kan förstås alltid linda axelremmen runt handen och bära väskan i den, men då blir den genast klumpigare att hantera.

Den andra saken som jag inte gillade var att väskan har stora problem med att stå upp när man ställer ned den. Då undersidan är rätt så rundad, helst när man har lite i väskan, så blir det att lägga ned den. Detta är inte speciellt önskvärt när man är ute i skogen eller kanske befinner sig på ett ställe där det inte går att skydda väskan mot smuts om man ställer ned den. I och med att den tippar omkull så blir en stor yta av väskan smutsig, istället för bara lite på undersidan.

Den sista saken som jag inte gillade var priset. Det är något som ständigt är återkommande då man pratar om Maxpedition och deras produkter. Dom är riktigt bra, men dyra. Nästan 2400 kr för en väska är aningen för mycket för många och jag säger inte att dom har fel. ? Å andra sidan så är det bara att kolla vad exempelvis en Fjällräven eller annan väska i bra kvalité kostar. En Kånken kostar ju 1000 kr, att köpa en Maxpedition för det dubbla är inte så farligt i jämförelse, med tanke på vad man får för sina pengar.

Slutligen
Om man förbiser dom problem som jag upplevt hittills med denna väska så är den i det närmaste perfekt. För mig i alla fall. Den har ett lite militärt taktiskt utseende med sin MOLLE och grova dragkedjor, men detta stör mig inte så mycket. Jag har insett att det nästan är nödvändigt om man vill ha en tuff och hållbar konstruktion.

Den ligger skönt över axeln, ligger kupad och fint över ryggen och den extra midje-remmen gör att man även kan använda denna väska vid mer livliga saker, som att cykla, åka rollerblades eller skidor.

Om mina behov förändras eller om jag inte längre kan bära runt på denna väska så kanske jag provar en lite mer ”civil” väska nästa gång, men det är samtidigt något som jag inte behöver fundera på just nu. Jag är väldigt nöjd med min Maxpedition Mongo S-Type och den fungerar perfekt till det jag behöver just nu. Mer än så kan man väl knappast begära.

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.