Victorinox Farmer X – En dold egenskap & Rengöring!

Idag så var det äntligen dags för min Farmer X att få sin första genomgång på allvar. Vi pratar då förstås om en ordentlig rengöring. Under tiden jag haft den så har min Farmer X blivit utsatt på såväl sand som vatten och lera, men värst av allt är nog fickludd och damm som söker sig in i mekanismen och kombinerar sig med små stenpartiklar och annat jobbigt.

Det är förstås inte något ovanligt att en Victorinox man använder som EDC blir skitig. Det är nästan att klassa som en obligatorisk sak om man verkligen använder sitt verktyg dagligen. Jag har rengjort samtliga av mina Swiss Army Knife modeller och det brukar oftast fungera väldigt bra, om man bara har en tandborste eller liknande för att skrubba ur den ordentligt.

Min Farmer X är dock den första ALOX modellen av Victorinox jag äger, så detta var min första gång att rengöra denna specifika modell. Döm av min förvåning när den visade sig vara helt fantastiskt enkel att rengöra. Låt oss ta en närmare titt.

Som du kanske ser på bilderna här ovanför så har ALOX modellen inga skiljeväggar/förstärkningar och lämnar således en stor öppen yta när verktygen är utfällda. Man kommer väldigt enkelt åt att rengöra insidan med en vanlig diskborste eller liknande, samtidigt som det är väldigt enkelt att blåsa ut kvarvarande vattendroppar efter rengöringen är färdig.

Detta för mig in på en läsarfråga från Fredrik, som undrar hur man rengör sin Victorinox på bästa sätt. Jag vet inte så mycket om ”bästa sätt”, men kan dela med mig om hur jag brukar göra i alla fall. ?

  1. Slå på vattenkranen och se till att vattnet är ljummet/varmt. Så pass varmt att du inte bränner dig, för du kommer att få vatten på händerna.
  2. Med alla verktyg stängda så för du kniven genom vattenstrålen och skrubbar samtidigt utsidan överallt, med fokus på öppnings lederna och baksidan. Försök att komma in i änderna på verktyget så att du får ut skräpet som lagt sig där. Skölj rikligt samtidigt som du skrubbar, så att smutsen verkligen åker bort.
  3. Öppna alla verktyg och gör om processen igen, med fokus på insidan av verktyget. Passa dig så att du inte skär dig på något verktyg.
  4. Häll upp varmt vatten i en lämplig behållare, lika lång som din Swiss Army Knife i utfällt läge.
  5. Stäng alla verktyg och doppa kniven under vattnet. Öppna och stäng verktygen upprepade gånger. Fortsätt tills de öppnas och stängs enkelt igen och inte ”knastrar” något.
  6. Öppna alla verktyg igen och torka av kniven med dammfritt papper eller en torktrasa. Blås bort vattendroppar från insidan.
  7. Låt din Victorinox torka ordentligt innan du fortsätter.
  8. När kniven är helt torr, häll på en liten droppe olja mellan verktygen där friktion kan tänkas uppstå. Överdriv inte och använd helst olja anpassad för knivar. Victorinox säljer en olja som är väldigt bra och rekommenderas varmt av mig också. Slims.se har Victorinox olja i lager.
  9. Njut av en ren och smidig Victorinox igen. ?

Tänk på att rengöra din Victorinox när/om du får ”knaster” i lederna på verktyget. Detta är ett tecken på att små smutspartiklar har letat sig in och nöter på ditt verktyg i onödan. Genom att rengöra bort detta så fort det uppstår så förlänger du livslängden på ditt verktyg och slipper problem med tung och jobbig hantering när du behöver ditt verktyg som mest.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.