En slitstark EDC

En sak som jag märkt att jag behöver är en ordentligt slitstark EDC. Kort och gott en kniv som jag kan använda som slitvarg, eftersom stålet i min Victorinox Farmer X inte direkt gillar att skära i rostfritt stål och liknande.

Jag känner flera som är i samma situation, men inte direkt vet vad dom ska köpa för kniv för dessa slitande ändamål och tänkte faktiskt rekommendera en specifik kniv. Låt oss börja med mina grundläggande krav på denna kniv.

  1. Den ska vara tillverkad av ett hård och slitstarkt stål som håller för ”misshandel”.
  2. Den ska vara billig. En dyr kniv är lätt att man försöker undvika att misshandla, men denna kniv ska vara beredd att ta stryk.
  3. Den ska vara smidig. Det får inte vara en stor och klumpig Cold Steel modell, utan måste vara diskret i fickan och lätt att bära med sig.
  4. Den måste vara ”icke-hotfull”, eftersom den kan komma att användas bland andra människor.
  5. Den ska vara snygg. Det är förstås inte ett grundkrav som behöver uppfyllas, men visst är det trevligt med en snygg kniv i fickan. Helst om man möter någon annan knivintresserad.

Nu tänker säkert många som läser detta att det i princip är omöjligt att hitta en sådan kniv, men det finns en kniv som jag ständigt och jämt rekommenderar på min hemsida, som passar in på samtliga punkter. Jag pratar givetvis om QSP Penguin. Än en gång är vi tillbaka till den kniven…

Dom är lätt att få tag på, billiga att köpa, smidiga i fickan (deep-carry), lätta, icke-hotfulla med sin sheep-fot design på bladet och dessutom finns dom i väldigt snygga modeller. Maskinstålet (D2) i bladet gör att den tål att användas och många gånger är den dessutom tåligare än något stål man råkar skära i.

Bara för att slippa en massa frågor så kan jag förklara att söktrådarna till våra fiberanslutningar är tillverkade i rostfritt stål. Dessa behöver allt som oftast skalas och medför att eggen på kniven måste ta mot söktråden. Min Victorinox fullkomligen hatar detta moment och varje dag jag kommer hem från jobbet är det bara att börja slipa till eggen på kniven, som ser sågtandad ut. Det är förstås inget stort jobb att fixa bladet, men jag är orolig att jag strax har nött ned kniven om detta fortsätter.

Genom att bära en ”sekundär EDC” i form av en Penguin så har jag möjlighet att undvika att skada min Victorinox, samtidigt som jag inte behöver göra avkall på resterande av funktionerna som den kniven erbjuder.

Om du är ny på min blogg och inte läst något om QSP Penguin så är det faktiskt dags att du gör det nu. Alla bör ha en Penguin, så är det bara. Den hör hemma i EDC kittet hos alla lika mycket som Morakniv hör hemma i skogsväskan.

Läs mer om min specifika version här och du kan även läsa mitt test av Blue-Jean-Micarta modellen här.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.