Victorinox Farmer X ALOX – Efter smekmånaden

Förra gången jag pratade om min nya Farmer X från Victorinox så var jag inne i det jag brukar kalla ”smekmånaden”. Den första tiden med ett nytt verktyg. Allt är glansigt och allt fungerar så smidigt. Men efter denna period, som vanligen brukar vara i 4-5 veckor för mig, så kommer dom mörka sidorna oftast fram. Funktioner som saknas, verktyg som glappar och mycket annat som irriterar och snabbt ger en helt annan bild än den man först hade.

Min ”smekmånad” med Farmer X är slut och jag är redo att bedöma allt jag varit med om på en både uppriktig och ärlig nivå. Så låt oss inte spilla mer tid, låt domen falla.

En annan Victorinox
Som jag skrivit tidigare så har jag ständigt försökt att undvika ALOX modellerna från Victorinox. Anledningen var helt enkelt att pincett, tandpetare, penna och nål saknades. Dessa verktyg trodde jag faktiskt att jag använde mer än jag verkligen gör, eftersom jag knappt saknar dessa överhuvudtaget. Till saken hör förstås att jag har en rikligt utrustad EDC väska med mig, som kompletterar för vad Farmer X saknar.

Den kompenserar med att vara mer robust och ha högre motstånd i låsningen av verktygen, vilket gör att man känner en högre trygghet i att dom inte fäller ihop sig om man råkar stöta i något med verktyg, eller måste arbeta i en konstig vinkel. Samtidigt är det också inte bara en fördel, för mig. Jag har oftast extremt korta naglar och har nog problem att få ut verktyg på dom vanliga Victorinox knivarna, ALOX serien gör att det blir aningen tyngre och ställer högre krav på mina stackars naglar. ?

Dom tjocka sidorna i aluminium gör att inget sviktar och intrycket är att den tål betydligt tuffare tag än dom vanliga Cellidor versionerna. Jag kan till och med tänka mig att sidorna utvecklar en snygg patina när dom blivit lite nötta. Många tar dock saken i egna händer och målar, putsar och mixtrar så att dom ska se slitna och använda ut, trots att dom egentligen är nya.

Begränsad eftermarknad, på riktigt
När man generellt pratar om Victorinox knivar så är det inte eftermarknad som främst kommer på tal. Det finns begränsat med möjligheter redan på dom vanliga modellerna, men ALOX versionen tar detta ytterligare ett steg.

Den enda ”uppgraderingen” som jag kan tänka mig är att fästa en hängare på kniven, för att kunna hänga den i fickan. Men efter det så är det slut på eftermarknaden. Den största orsaken är att den saknar tandpetare, penna, pincett och korkskruv, vilket alla bidrar till ställen där man kan använda eftermarknads-prylar.

Behövs det en eftermarknad för Victorinox verktyg? Jag tycker förstås att det är intressant, men knappast någon ”deal-breaker” på något sätt. En Victorinox Farmer X är väldigt trevlig oavsett.

Det speciella med Farmer X
Det som gör Farmer X till en speciell Victorinox beror på att den har en syl, men inte den vanliga klassiska, utan en som går i linje med verktyget, precis som en kniv. Detta gör att man kan borra och göra hål mer effektivt än med dom som återfinns på baksidan av dom flesta Cellidor versionerna. I alla fall enligt min ringa mening. Sylen är stor och att göra större hål är betydligt enklare än med standard versionen.

Farmer X har fått sitt namn eftersom den har en sax, jämfört med den klassiska Farmer. Mer än så vet jag faktiskt inte om det skiljer sig. ALOX versionerna har dessutom bara en kniv, istället för den lilla ”fin-kniven” som annars brukar återfinnas på standard versionerna av Victorinox Swiss Army Knife.

Skärpa och slipa
Jag har egentligen inte märkt någon större skillnad på bladstålet mellan ALOX och standard versionerna, annat än att bladet är tjockare förstås. Rent härdningsmässigt så känns det inte någon större skillnad vid slipning och den mängd med användning som går att få ut innan det är dags att slipa bladet igen.

Det mest positiva är att ALOX modellen är minst lika enkel som den klassiska att slipa, vilket är det trevligaste med alla Victorinox knivar. Ett stål som går att få skrämmande vasst med enkla medel, även om man är ute i skogen eller bara har några minuter på sig.

Alla som använt och slipat Victorinox Swiss Army Knife vet vad jag menar. ?

Slutligen
Det finns egentligen inte mycket mer att säga om Victorinox Farmer X. Den fungerar precis så bra som jag förväntade mig. Jag hade inte förväntat mig att den skulle kännas så robust som den gjorde, men samtidigt vet jag inte direkt vad jag hade förväntat mig. Det jag faktiskt var mest rädd för var att jag skulle sakna en massa funktioner och känna mig oförberedd.

Jag har alltid använd dom klassiska Cellidor versionerna på grund av deras uppsättning med funktioner, som minst sagt är imponerande. ALOX modellerna verkar inte riktigt fokusera på funktionerna, utan mer på att vara enkla men tuffa verktyg för gårdsarbete och liknande.

Jag har inga som helst problem med att rekommendera Farmer X till den som varit nyfiken på ALOX modellerna, men orsaken att jag rekommenderar just Farmer X beror på att den har störst uppsättning med funktioner. Om man tänkt använda den som EDC så är det ju trots allt väldigt trevligt om den dessutom har dom saker man behöver till vardags.