Farmer X – Hidden Tiger

Då var det äntligen dags att presentera min modifikation av Farmer X modellen från Victorinox. Jag vet att det blivit mycket av just Farmer X den senaste tiden, men jag har inte så mycket annat att skriva om just nu. ?

Hur som helst så tittade jag på en video på YouTube, där man använt nagellack för att ändra färg och få ett vintage utseende på sin kniv. Väldigt intressant och väldigt enkelt DIY projekt för alla som har en ALOX kniv från Victorinox. Eftersom jag egentligen ville ha en orange modell av denna kniv, men tydligen så hade Victorinox inte tillverkat en sådan, så fick jag helt enkelt göra en själv.

För den som inte orkar leta på YouTube och titta på instruktionsfilmen så kan jag ta det blixtsnabbt, så att alla kan göra exakt som jag gjort med min egen kniv. 4 stycken steg och i princip omöjligt att misslyckas med. Tänk också på att du måste ha en silver version av ALOX, eftersom dom andra färgerna inte ser bra ut om man börjar måla på dom.

Prylar du behöver
– Nagellack i den färg du önskar
– Aceton / Nagel-lack-borttagare
– En ALOX kniv från Victorinox
– En trasa / bomullstussar

Gör så här

  1. Rengör sidorna på kniven med aceton eller liknande. Detta är för att lacket ska sitta bra, inget annat.
  2. Täck loggan på kniven med tape, så att du inte får färg på den. Skär runt så att bara skölden är täckt.
  3. Måla kniven med valfri färg, du behöver inte kanterna, enbart själva ovandelen av handtagssidorna.
  4. Låt torka 10-15 minuter och ta sedan aceton på en trasa och torka försiktigt bort färgen från nitarna och andra önskvärda områden. Gnugga inte för mycket.

Sen är du klar.

Om du vill ha mer ”nött utseende” så torkar du bort mer färg med aceton/nagellackbortagare, om du tagit bort för mycket så är det bara att repetera processen från punkt 1.

Det bästa med denna metod är att om du blir less på att ha din kniv i en viss färg, eller om resultatet inte blev som du hoppats, så går det att rengöra bort allt genom att skrubba kniven med aceton. Sedan är den tillbaka till den vanliga silverfärgen igen. Om du får problem att ta bort färgen så använder du bara en tandborste och aceton eller liknande.

Tänk på att INTE använda sandpapper eller andra slipmedel på handtagssidorna. Det fungerar bättre med aceton, eftersom du inte skadar din kniv i processen.

Slutligen
Jag måste säga att jag först var tveksam till att göra detta med min Farmer X, men eftersom det inte blir några bestående problem med kniven så tänkte jag i alla fall prova. Jag måste säga att jag inte är missnöjd med resultatet. Tyvärr så ser den konstig ut på bilderna, men i verkligheten så ser den väldigt nött och sliten ut, precis som jag hoppades.

Jag har märkt att om man använder mörka färger så blir effekten bättre än med ljusa färger. Jag tog den mest mörk-orange färgen jag hittade, men den hade kunnat vara ännu mörkare för en bättre kontrast mot den silverfärgade bakgrunden.

Om du bestämmer dig för att prova detta med din egen kniv, skicka gärna en bild så lägger jag upp den på hemsidan. Det blir förstås väldigt spännande att se vad andra hittar på och hur resultatet blir med andra färger.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.