Victorinox Cybertool 41

Detta är det första multiverktyget som jag lägger upp på hemsidan. Det speciella med denna typ av kniv, som alla vet, är att den innehåller väldigt mycket funktioner på en väldigt begränsad yta.

Victorinox Cybertool 41 är som namnet antyder 41 olika verktyg i samma kniv, vilket är rätt så imponerande. Men mitt huvudsakliga uppdrag är att bedöma detta multiverktyg som en kniv, vilket inte direkt är den starkaste sidan.

Låt oss börja…

Ergonomi
Att kalla en Victorinox Cybertool för ergonomisk är kanske att ta i. Själv utformningen av verktyget gör att det inte riktigt går att få en bra ergonomi. Trots detta så ligger den rätt så bra i handen och, trots att jag inte rekommenderar längre tids arbeten, känns inte handtaget vasst eller orimligt obekvämt.

Poäng: 5 av 10

Skära
Att skära med CT41 (jag förkortar till det) är kanske inte det bekvämaste, men lättare uppgifter som att sprätta en kartong eller skära av ett snöre fungerar bra. När man testar att skära i material med högre densitet så blir det dock inte så trevligt, eftersom bladet har en form av full-flat-grind men samtidigt är extremt tunt, vilket får den att bli svårkontrollerad och jobbig.

Poäng: 4 av 10

Material
Victorinox använder sig, som alltid, av ett väldigt fint rostfritt stål som jag bara hört nämnas som ”Victorinox stål”. Kanske är det något som dom utvecklar själva, eller så är jag felinformerad. Hur som helst är det väldigt fint och välpolerat för vad den är tänkt som. Sidorna på kniven är av transparent plast, men verkar tåla relativt hård behandling.

Kvalitétsmässigt är CT41 som ett urverk, med sina extremt välpassande komponenter, vilket gör att man faktiskt blir smått imponerad. Stålet är inte så slitstarkt som jag skulle önska av en kniv, men det fungerar ändå till lättar1e uppgifter.

Poäng: 7 av 10 poäng.

En hand
CT41 är inte anpassad för en-hand-operationer och detta bör man inte ens försöka sig på. Om du inte har ordentliga naglar så blir det också problem, då i princip alla verktyg bara kan fällas ut via ”nagel-skåror” på olika ställen.

Vid leverans så har alla Victorinox knivar riktigt hård styvhet i öppning och stängning av verktyg, vilket gör att även naglar kan brytas om man inte är försiktig.

Poäng: 1 av 10

Matberedning
Precis som med Fällkniven TK3 så har CT41 lite för kort blad för att enkelt kunna användas för matberedning. Oftast så slutar det med att man doppar handtaget i det man skär, vilket kan vara dåligt för hälsan, då denna typ av knivar gärna samlar på sig all form av smuts mellan verktygen.

För vad det är värt så fungerar det i nödfall, men inget jag skulle rekommendera till en aspirerande kock. =)

Poäng: 3 av 10

Göra upp eld
Att göra fjäderstickor är oftast inga problem med en kniv som är relativt vass. Dock är utformningen på bladet på CT41 lite för tunt för att kunna göra dessa bra. Att dra eldstål fungerar väldigt bra mot exempelvis filen, men inget som går att göra mot kniven.

Samma gäller här som ovan. Trots att man hjälpligt skulle kunna klara sig med bara CT41, så är det nog inget jag rekommenderar speciellt högt. Den är mer lämpad för lite finare arbeten runt kontoret.

Poäng: 5 av 10.

Skärpa
När man först får sin Victorinox så levereras den rakbladsvass, men behåller inte sin skärpa så bra som man önskar. Stålet är lite för mjukt och bladet lite för tunt för att eggen ska hålla vid längre användning, tyvärr.

Jag tror dock att tanken med detta verktyg inte är att man ska bygga en trädkoja i skogen, utan att man ska kunna skala en kabel och skruva lös ett ljudkort ur en dator. Därför har prioriteringen knappast legat i knivbladets stål.

Poäng: 5 av 10

Slipa
Att få en Victorinox kniv vass är inga problem, just på grund av det mjuka stålet. Den går dessutom att få riktigt vass i processen.

Poäng: 8 av 10

Ekonomi/Prisvärdhet
När det gäller att bedöma prisvärdheten i CT41, som en kniv, så är det svårt… Detta är i grund och botten ett multiverktyg anpassat för lättare uppgifter, inte att ersätta några verktyg eller ens fick-knivar. Lite av en ”jack-of-all-trades” som inte är bäst på något, men kan göra det mesta.

Jag kommer dock att bedöma denna kniv som just en kniv och inte ett multiverktyg. Mest för att det ska bli rättvist, men även för att det är den huvudsakliga delen även i denna typ av test.

Poäng: 6 av 10

Slutord och betyg
Att Victorinox Cybertool 41 inte är anpassad till mina tester borde vara självklart vid det här laget. Det är svårt att bedöma ett multiverktyg för enbart vad dess kniv kan utföra. När verktyget tillverkades så hade trots allt kniven en väldigt liten påverkan designmässigt.

Slutbetyget hamnar därför på…

5.0 Poäng