Victorinox Compact – Inte så liten i funktion

En Victorinox som jag faktiskt aldrig ägt tidigare var Victorinox Compact. Denna till synes funktions-fattiga version av Swiss Army Knife kändes inte direkt som något jag skulle nöja mig med. Dessutom är den väldigt dyr i förhållande till storlek. Men är den för dyr? Låt oss titta närmare på denna väldigt speciella Swiss Army Knife version.

Hur mycket kostar den egentligen?
Normalt sett kan man få tag på en Compact för mellan 500-600 kr. Med tanke på att en Huntsman går att få tag på för 300-400 kr, så känns den lite i överkant.

Låt oss börja från några år tillbaka.
För ett par år sedan så hade det varit helt ofattbart att jag någonsin skulle köpa en Compact. Den har inte dom verktyg som jag verkligen ville ha. Vi pratar om sågen, metallfilen och sylen… Hur skulle jag kunna leva utan dessa?

Allt efter tiden går så märker jag att verktyg jag trodde var viktiga då, inte längre är högsta prioritet nu. Det gäller dock att inte missförstå mitt läge. Jag har alltid min Cyber Tool L med mig, antingen i bilen, i väskan eller någon annanstans i närheten. Det är min absoluta favorit bland Victorinox stora mellanklassare och den är jag ogärna utan.

Ibland, eller rätt så ofta, är det inte lämpligt att ”släpa med sig” den något massiva pjäsen. Man klarar sig med något enklare och smidigare i fickan. Det är först när man behöver något ”ultrakompakt” som Compact-modellen kommer till sin rätt. Det finns nog ingen Swiss Army Knife med mer funktioner, men samtidigt så lätt vikt.

Vad har Compact för funktioner då?
Det som gör Compact speciell är två olika verktyg med flera funktioner. Paketkroken som återfinns på många modeller har fått en baksida som även dubblar som nagelfil. Konservöppnaren och Kapsylöppnaren är nu samma verktyg, vilket jag önskar att fler Victorinox hade. Den har även kvar den breda mejseln i änden precis som dom klassiska kapsylöppnarna, med en kabel-skalare. Förutom detta så har man valt att ta bort den lilla kniven från Compact och i stället sätta det ”nya” kombinationsverktyget där. På så sätt så sparar man ett lager på kniven och gör den ännu mer kompakt.

Totalt sett så hittar du följande verktyg på Compact.

 • Stor kniv
 • Sax
 • Korkskruv
 • Nål
 • Penna
 • Tandpetare
 • Pincett
 • Mini skruvmejsel
 • Nagelfil
 • Paketkrok
 • Kabel-skalare
 • Konservöppnare
 • Kapsylöppnare
 • Bred skruvmejsel
 • Nyckelring

Varför är Compact så imponerande?
Om du tittar på alla verktyg och funktioner här ovanför så låter det förstås som en vanlig lista på Victorinox Swiss Army Knife funktioner. Men när man sedan reflekterar över att allt detta är på två lager så börjar man förstå att det är något speciellt på gång.

Compact är två lager tjock och har en vikt på 64 gram… Om du tänker på att exempelvis Benchmade Bugout väger 52 gram, med bara en kniv och inget annat, då inser man att detta är imponerande.

Kvalitét
När det gäller kvalité så är det förstås ingen skillnad mellan Compact och alla andra Victorinox Swiss Army Knife modeller. Det är högsta möjliga kvalité som gäller, med den kirurgiska precisionen som man förväntar sig av urmakare.

Slutligen
Om du är intresserad av en väldigt kompakt och smidig Swiss Army Knife, utan att tulla på storleken på verktygen, så är Compact något för dig. Den är så pass liten att den passar bra i en jeansficka, eller i fickan på finbyxorna. Med det sagt så är den inte speciellt anpassad för uteliv, eller ens för att göra upp eld med. Där den känns riktigt bra är på kontoret, eller om man helt enkelt inte behöver mer verktyg till vardags.

Om du är ute efter en billig Victorinox, så är Huntsman betydligt billigare, trots att du då även får en såg, och en liten kniv ”på köpet”.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.