Världens bästa kniv!?

Har du någonsin funderat på vilken som är den bästa kniven i världen? Vilken kniv ger absolut mest värde, fungerar till allt man behöver använda en kniv till, tål mest och ger mest? Då är du troligen inte ensam. Detta är nog en fråga som dom flesta som håller på med Bushcraft och andra saker relaterade med knivar har frågat sig. Titelbilden här ovan är från Friluftskanalen, som testat många saker genom tiderna.

Men, finns det något som ”världens bästa kniv”? Troligen inte… Förhoppningsvis inte… Om det hade gjort det så hade troligen alla köpt den och sedan hade hela kniv-branschen gått i graven.

Det närmaste jag personligen kan komma den perfekta kniven är nog Morakniv Garberg. Jag skulle gärna vilja säga att Kansbol är den perfekta kniven, men jag har märkt att den inte tål så mycket som jag skulle önska. Morakniv Garberg är dock en väldigt bra kniv, för väldigt bra pengar, med funktioner och förutsättningar man bara hittar på betydligt dyrare knivar.

Problemet med Garberg var tidigare att den kostade 1200 kr och var just en Morakniv. I princip ingen jag känner är villig att betala dom pengarna för en Morakniv, som rent historiskt varit prisvärda och billiga. Men Garberg är på många sätt en unik produkt från Morakniv. Den må se ut som en vanlig Morakniv, rent designmässigt. Vad man måste förstå är att allt från kompositionen i handtagets material till härdningen av knivbladet är speciellt anpassat för just Garberg. Det går inte att hitta samma kombination i någon annan kniv från Morakniv.

Det som gjort att Garberg växt sig större allt eftersom tiden har gått beror till stor del på att i dagsläget så kostar inte en Garberg 1200 kr längre. Det går att få tag på dom för halva priset, vilket till stor del beror på att dom faktiskt har sålt väldigt bra världen över.

Dom som INTE testat en Garberg kan motivera varför man ska välja en dyrare och mer speciell kniv, men samtidigt så kan dom som verkligen testat Garberg svära vid dess användbarhet. Kolla runt lite på YouTube och liknande ställen och hör vad användare säger.

Personligen har jag använt Garberg i flera år. Allt eftersom det dyker upp nya versioner och funktioner så bygger jag på min Garberg, vilket medför att den gått från att vara en Bushcraft/Outdoor kniv, till att idag passa även utmärkt som överlevnadskniv.

Men vad konkret är det som gör Garberg så bra jämfört med andra knivar? Låt mig lista några saker som jag kommer på:

 • Den är lätt
  Robusta Outdoor knivar väger oftast en hel del. Detta beror på att dom är tillverkade av tjockt stål. En Morakniv Garberg väger faktiskt enbart 207 gram, med slida och allt. Du behöver med andra ord inte ha hängslen på byxorna om du tänkt dig ut i skogen med denna i bältet.
 • Den är ambidexteriös
  För mig som är vänsterhänt så är det förstås praktiskt att kunna ha kniven på vänster sida, men det finns även tillfällen då många högerhänta också skulle vilja ha kniven på vänster sida. Exempelvis när man ska bära med sig en liten yxa eller en huggare.
 • Den är modulär
  Garberg (och Kansbol) går enkelt att anpassa för vad man tänkt använda dom till. Du kan ha en enkel bältesloop, en MOLLE-kompatibel Multi-Mount, överlevnadskit, lås-spännen och mycket annat. Jag har till och med tillverkat egna lösningar, bara för att det är så enkelt.
 • Den är tillgänglig
  Det kanske låter som en vek motivation, men faktum är att det inte är så enkelt att hitta bra knivar längre. Brist på stål och material har gjort att det mesta är en bristvara, men Morakniv levererar över hela världen och säljs i princip överallt. Om en butik har en kniv så är chansen stor att det är just en kniv från Morakniv, så är det bara.
 • Den är pålitlig
  Trots att den vid första anblick verkar vara en ”vanlig Morakniv” så är Garberg en väldigt speciell version. Härdningar, material och filosofi är alla unika för en Morakniv. Att få ut dessa knivar på marknaden har sannerligen varit en kamp. Nu när väldigt många har testat dom och verkligen ser vad dom går för, då har försäljningen ökat markant över hela världen.
 • Den tål att användas
  Att ha en kniv i kolstål är förstås trevligt ibland, men Garberg (S) är i princip immun mot allt som naturen kan förmå. Regn, smuts och snö är vardagsmat för alla material som återfinns på såväl kniven som slidan och tillbehören som går att köpa till. Du behöver aldrig vara orolig att en Garberg (S) ska spricka eller missfärgas vid normal användning, vilket inte alltid är en självklarhet hos många andra knivar.
 • Den är lätt att underhålla
  Tvärt om från många dyra Bushcraft knivar så har Garberg inget ”superstål”. Den är tillverkad i specialhärdat och återvunnet Svenskt rostfritt stål. 14C28N stål från Svenska Sandvik. Ett stål som faktiskt är speciellt framtaget för att användas i knivar och är således jättebra på att hålla skärpan, tåla vridningar och påfrestningar, samtidigt som den är lätt att hålla vass.

Det finns säkert fler saker jag kan skriva om där Garberg helt enkelt erbjuder samma eller bättre funktionalitet än knivar många gånger dess pris. Det känns dock inte nödvändigt att motivera mer varför jag tycker att Morakniv Garberg är världens bästa kniv (2022). Eller. Så nära man kan komma den perfekta kniven i alla fall.

Det enda jag (personligen) skulle vilja ändra på med Garberg är färgen. Om Garberg funnits i Burnt Orange, som Kansbol, så hade jag köpt en hög och lottat ut till mina trogna läsare. Jag har dock varit i kontakt med Morakniv som dessvärre inte har någon lösning på mitt önskemål. Då Kansbol och Garberg inte har samma material i handtagen så finns det helt enkelt ingen Burnt Orange färg att få fram hos Morakniv. Det närmaste dom kommer i dagsläget är gul, vilket inte riktigt är samma sak.

Hur som helst hoppas jag att Garberg dyker upp i fler färger än svart inom snar framtid. Det hade varit praktiskt att ha en färggrann kniv ute i skogen när man tappar den bland lingonriset.

Om du vill läsa mer om Morakniv Garberg så har jag skrivit en recension för ett bra tag sedan (2018), men den är minst lika aktuell nu som då. Om du har en kniv som du tycker är mer värdig att stå på prispallen 2022 så är det bara att kommentera eller kontakta mig så ska jag försöka testa den kniven också.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.