Ultralätt EDC – Del 2 – Resultatet…

Efter att ha försökt snickra ihop ett kit som ryms i fickan på byxorna så är jag slutligen redo att presentera vad som fick följa med och varför. Om du missade första delen så finns den här.

Väskan
Då allt skulle passa i en byxficka så fanns det inte någon möjlighet att använda en traditionell väska i någon form. Det blev helt enkelt en Maxpedition Micro Pocket Organizer som fick agera grunden i hela kittet. Den är både kompakt och erbjuder många olika organiseringsmöjligheter, helst med tanke på storleken.

Kniven
Att jag skulle välja en Victorinox Swiss Army Knife är nog föga förvånande för många. Men till skillnad från att att ha en större och mer funktionell modell så valde jag min nya Victorinox Farmer X ALOX. Den har perfekt avvägt antal verktyg för det mesta och dom övriga sakerna jag har med mig kompletterar denna modell på ett bra sätt. Jag bar denna kniv i fickan, som vanligt. Den var med andra ord inte inne i väskan, vilket jag inte riktigt gillar då den inte blir lika lätt att använda om man måste böka runt i en väska för att hitta den.

Det övriga
Att komponera ihop saker som kanske behövs under en dag är inte det lättaste. Jag har dock valt att packa med mig saker som både är kompakta och användbara för mig rent erfarenhetsmässigt.

 • Körkort, kreditkort och tankkort är saker som man alltid bör ha med sig. Genom att använda min Maxpedition Micro Pocket Organizer som plånbok så har jag allt på en plats.
 • Lens Bright glasögonrengöring. En sak som alltid är bra att ha med sig och kan vara viktiga om man råkar smutsa ned glasögonen när man är ute och kör bil.
 • Plåster är alltid bra att ha. Jag har alltid några med mig om olyckan är framme.
 • Tandpetare är användbara till mycket, inte bara att peta tänderna med.
 • Allergitabletter, magtabletter och smärtstillande kan också vara bra att ha. Helst om man har barnen med sig.
 • Burt’s Bees är en produkt som fungerar bra att smörja torra läppar såväl som att behandla torra hudpartier i nödfall. Fungerar bra när man håller på att få skavsår eller liknande. En sann multi-produkt.
 • Knipex Cobra mini-polygrip-tång fungerar utsökt till jättemånga saker och är långt mer kompetent än den verkar vid första anblick. Ett perfekt komplement till ett bra kit helt enkelt.
 • Skruvmejsel är också något man bör ha med sig, om det dyker upp något som behöver skruvas i. Denna modell från Xiaomi har även 24 bits, så den passar det mesta man kan råka ut för.
 • Nitecore Tini 2 är en väldigt kompetent ficklampa med digitaldisplay för att visa återstående tid och laddnings-status, med mera. Riktigt liten och eftersom den är rektangulär så tar den inte mycket plats i en väska jämfört med runda modeller.
 • Eldstål är också en sak som får följa med per automatik. Kan komma till användning och jag har hellre ett eldstål för mycket än ett för lite.
 • Teleskopisk penna. Detta är en penna som fått följa med under många år och har alltid fungerat utsökt när det dykt upp något som behöver skrivas under eller noteras. Den fungerar som en antenn och expanderar till en fullstor penna. Med pennan följde det med flera nya bläckpatroner, så den är byggd för att hålla i många år framöver.
 • Den sista men inte minst viktiga saken är en Microfiber duk av bra kvalité. Denna kan man torka glasögonen med, polera upp kniven eller använda för många andra uppgifter som bara en fin Microfiber duk fungerar bra till.

Under dom dagarna som jag enbart bar detta kompakta kit så kände jag mig ändå rätt så övertygad att jag kunde fixa det mesta. Att inte ha vattenflaska eller andra saker som jag vant mig vid kändes förstås jobbigt, men det fungerade ändå bra. Den enda gången som jag verkligen ångrade att jag inte hade med mig mitt vanliga kit var en händelse som jag uppenbarligen inte var beredd på längre.

Jag och min kollega hamnade på ett uppdrag på annan ort. Som vanligt så drog allt ut på tiden och det slutade i att vi inte hann äta någon lunch. Allt eftersom tiden gick och utan något att äta så övergick suget i magen till ren hunger. Till saken hör att om jag haft min väska med mig så hade jag också haft tillgång till snacks och nödmat för både mig och min kollega. Nu fick vi helt enkelt svälta ett tag innan vi kunde få tag i något att äta.

Om allt går som man tänkt det så är det inte stora kompromisser att bara ha ett ultra-kompakt kit. Det är dock när saker och ting går på ett annat sätt än man tänkt sig som man snabbt inser att ”better safe then sorry” inte är ett felaktigt tankesätt. Samtidigt är det trevligt att upptäcka vad man saknar och vad man inte saknar. Detta gör att man kan förbättra sina befintliga kit ytterligare och kanske komma undan ett kilo lättare än tidigare.

Jag ska gå ned i storlek på min vattenflaska, för att få ned vikten och dessutom så behöver jag inte ha 1 liter vatten med mig om dagarna. Hälften är bra nog för vad jag kan tänkas råka ut för, eftersom vi dessutom har väldigt bra vatten runt omkring oss här uppe i dom lappländska fjälltrakterna.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.