Äntligen lite relax i skogen…

Idag har jag spenderat morgon till kväll i skogen, äntligen. Regnet föll och vädret var grått, men det gjorde absolut ingenting. Efter att jag fått upp elden, kokat kaffe och grillat lite med familjen så fanns det varken regn eller moln i mitt sinne. Det som verkade bli en tråkig dag visade sig bli en av årets trevligaste dagar.

Jag är i princip sämst på att ta bilder och dokumentera vad jag håller på med ute i skogen, men idag så tog jag faktiskt några bilder, eftersom jag kom på mig själv med att ha väldigt trevligt och tänkte på mina läsare. ?

Den obligatoriska bilden på vår äventyrs-Mitsubishi finns även här bredvid. Bara för att påminna om hur jag oftast tar mig fram till hjärtat av naturen. Den är liten, men smidig och pålitlig. Där man tar sig fram med en fyrhjulig motorcykel tar man sig fram med Pajero Pinin också, brukar jag säga. Den är knappt större än en fyrhjuling, men har ändå 140 hästar under huven och en fantastisk fyrhjulsdrift med många alternativ när det blir tufft att ta sig fram. Undersidan är täckt av skyddsplåt och på grund av dess balk-uppbyggnad så är allt som är vitalt ordentligt skyddat i underredet.

Att grilla Jokkmokkskorv är i princip obligatoriskt när familjen är med. Denna gång så siktade jag på att samla bränsle till elden genom att ta hand om döda kvistar och liknande. Jag hittade även en liten tall som tippat som jag försökte elda upp, men den var lite för blöt för att kunna bli bränsle och fick således bara vara ett praktiskt stöd för grillpinnarna.

Utsikten längs Lilla Luleälven (aka. Unna Julevädno) är väldigt trevlig och rogivande. Just nu, i skrivande stund, så är det minimalt med insekter, vilket förstås bidrog till att det blev en ännu trevligare dag. Om drygt en månad så kommer det att vara betydligt mer mygg och annat jobbigt som dominerar luftrummet på denna plats.

Efter den obligatoriska korvgrillningen så var det dags för marshmallows, vilket också blivit lite av en tradition när barnen är med. Mycket socker som blir till energi när det ska byggas metspön och andra Bushcraft lösningar i naturen. Min äldsta son, Axel, har verkligen anammat Bushcrafting och har ständigt nya idéer om hur man kan lösa olika bekymmer och göra livet enklare ute i skogen.

Elvis fick givetvis också följa med. Han har alltid varit en trogen följeslagare i skogen och lyser upp med sitt goda humör och mysiga sällskap var han än befinner sig. Han är 13 år gammal nu, men det har aldrig hindrat honom från att undersöka precis allt och hitta på egna saker att underhålla sig med när vi andra är upptagna med annat.

Ännu en bild längs Lilla Luleälven, denna gång söderut. Jag förundrades över hur stilla vattnet ändå är. Det enda stället som verkade strömt var mitt ute i älven, men överallt annars så stod vattnet i princip stilla. Vanligtvis brukar hela älven vara i rörelse och man brukar även höra ljud hela tiden. Idag hördes ingenting och det strömmande vattnet gled tyst förbi i älvfårans mitt.

Två föga smickrande bilder på mina söner Loke (vänster) och Axel (höger). Det är dock svårt att få bilder på dom när dom inte är på språng och hittar på saker ute i skogen. Loke är den lite mer filosofiskt och vetenskapligt intresserade, medan Axel är den praktiska och gillar att tillverka saker. Tillsammans kompletterar dom verkligen varandra och imponerar ständigt.

Jag var tvungen att dela med mig av en bild där Elvis har spanat in min fru Saras marshmallow, men han är ändå så kräsen i maten att han knappast skulle vara intresserad av att äta en själv. Dock luktar dom säkert riktigt gott, även för en hund.

När dagen gick mot sitt slut så blev det kaffe gjord på öppen eld, från min klassiska Kupilka kåsa som tillverkats med naturfibrer och gör att allt smakar lite bättre än ur en plastmugg. Bäst är förstås en kåsa i rent trä, men samtidigt är dom ju betydligt svårare att hålla hela och rena jämfört med en Kupilka.

För dom som undrar så var utrustningen som fick följa med denna gång:

Mina söner hade med sig sina Victorinox. Loke har en Huntsman, medan Axel har en Ranger. I övrigt så hade vi inte mer saker med oss. Eftersom det bara var över dagen så hade jag troligen klarat mig med bara min Rangergrip 79, men dom andra sakerna väger inte något speciellt, så varför inte packa med lite mer prylar. ?

Så var denna historia slut och i skrivande stund så ligger familjen och sover. Det är bara jag som tvingar mig själv att skriva lite på bloggen innan jag går och lägger mig också. Imorgon utlovas lite bättre väder än idag, så jag ska nog försöka få med mig familjen ut ännu en gång. Kanske tar vi med oss tältet och övernattar ute i naturen. Vi får se hur det blir, men huvudsaken är att jag får chansen att vara ute och andas in lite natur innan jobbet börjar igen. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Äntligen lite relax i skogen…”

  1. Härligt inlägg!
    Det innehåller i princip allt jag gillar – natur, Victorinox, glada småttingar, godis, eld, en 4×4 (snart dags att plocka ut min best från vinterdvalan) och jycke!

    P.S – min lilla fyrbenta assistent har också en Muminkåsa, han fick en med Stinky på! hahaha

    1. Det är verkligen så att inga sura miner finns hos någon när man är ute i naturen. Igår var vi ut och fiskade och ingen var riktigt på humör (utom jag då, förstås), men när vi lika var ute så blev alla genast på bättre humör och det blev en riktigt trevlig dag. ?

      Ser fram emot att få läsa något äventyr på EDCbloggen.se också. ?