smiling ethnic woman recording video on smartphone

”En influencer som oss!”

Igår så fick jag ett intressant mail från ”Lena och Johnny” som är influensers på olika sociala medier. Dom vill veta lite mer om hur jag arbetar och få tips från någon ”som hållit på med detta länge”. Om man ser tillbaka till 1997 när allt började så har jag faktiskt ”arbetat” med detta länge, men dessvärre så misstänker jag att två personer som kommer att bli besvikna över vad jag tänkt skriva nu.

Innan jag börjar så tänkte jag att vi måste klarlägga vad vad en ”influenser” egentligen är, för alla oss som är lite ”gamla i gemet”. Jag kan inte tänka mig någon som är mer kvalificerad att förklara detta än Astrid på Make Influence, som skriver följande:

”Vad är egentligen en influencer? En influencer, eller influenser, är en känd person som använder sig av sitt nätverk av följare på sociala medier till att nå ut med ett specifikt budskap, marknadsföra en produkt eller ett varumärke.

Det vill säga en person som lägger upp inlägg eller postar videor (eller annat  innehåll) i utbyte mot pengar från företaget bakom den marknadsförda produkten eller tjänsten. Ordet influencer kommer från engelskans ord för att påverka (influence) men ibland används även en försvenskad variant – influenser. Bloggare, vloggare, instagrammare, youtubare är alla flera andra synonymer för influencer.

I samband med att Instagram blev mer och mer populärt, blev influencers ett allmänt känt begrepp”.

Astrid på Make Influence
a young woman setting his mobile phone
Photo by Ivan Samkov

Nu när vi fått klarhet i vad en Influenser är så kan jag med stolthet säga att jag inte är en av dom. Jag är varken känd, använder inte sociala medier (annat än väldigt sporadiskt) och tar inte betalt för att marknadsföra produkter på nätet. Allt jag skriver och allt jag berättar om är saker som jag, personligen, rekommenderar eller varnar för.

Att göra som jag gör är kanske ett udda begrepp i ögonen på moderna influensers som i princip fungerar som reklampelare i levande form. Jag vet dock att många föredrar att höra sanningen istället för betald marknadsföring. Just därför så hittar du inte ens en annons på mina hemsidor. Jag är inte sponsrad av någon och behöver inte välja ett specifikt varumärke över något annat. Living the dream, så att säga.

a woman talking on a microphone while wearing a headphone
Photo by Karolina Grabowska

När jag fick ett långt och vädjande brev från ”Johnny och Lena” (som faktiskt heter något helt annat. Jag vill helt enkelt inte göra reklam för någon jag inte känner till eller förespråkar) så kunde jag inte annat än önska dom lycka till med sina framtida projekt. Om dom ”vill vara som jag” så behöver dom dock tänka över sin inkomstmodell och kanske vara ärliga med vad dom egentligen tycker och tänker själva.

Nu låter det förstås som att jag är någon form av ”anti-influencer”, men faktum är att jag förstår att jag ”influerar” människor genom mina inlägg. Konstigt vore ju annars. Dock har jag inte blivit sponsrad att skriva det jag skriver. Alla knivar och prylar som jag rekommenderat genom åren kommer genom personlig användning och erfarenhet, inte från att någon betalat mig pengar att säga något.

Jag har exempelvis fått mycket negativ kritik för att jag lämnat positiva recensioner på Jaktkit KNV knivar. Jag hade mage att göra detta trots att i princip alla som aldrig använt en av dessa knivar, någonsin, i hela deras liv, tycker att dom är dåliga. Sånt får mig inte att bli varken irriterad eller upprörd. Tvärt om så kan jag finna det lite humoristiskt att man kan kritisera något ”bara för att”, vilket är fallet 99% av tiden.

Personligen så bryr jag mig egentligen inte vem som tillverkat något, så länge produkten fungerar som den marknadsfördes. Undantaget till detta är så länge det inte finns en intressant historia bakom produkten. Jag är en sucker för en bra historisk bakgrund, men det känner dom flesta säkert till.

När det gäller att bedöma något så utgår jag dock enbart från hur en produkt presterar och fungerar utifrån min egen erfarenhet. Om något är för dyrt eller inte håller måttet, då kommer jag att berätta det också, oavsett om det är Fällkniven AB eller Solstickan AB som tillverkat produkten.

Jag har ingenting emot att få gratis prylar att testa, tvärt om är det otroligt roligt att få chansen. Men ingen kan eller har någonsin förväntat sig att jag ska ta den aspekten i beräkning när jag skriver om en produkt. Dom företag som gett mig gratis produkter och sett till att jag varit bland dom första att testa något nytt har aldrig förväntat sig det heller. Vilket jag är oerhört tacksam för.

Så. Utan att vara elak mot någon influenser eller deras arbeten så vill jag vänligen men bestämt ta avstånd från den formen av livsstil, om jag hade varit född 20 år senare så kanske läget sett annorlunda ut, men det är inte för mig och jag är verkligen inte intresserad heller. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.