Varför måste alla knivar kosta så mycket?

Tobias frågar: Sitter och tittar på knivar och undrar varför dom måste kosta så mycket?

Svar: Det finns många faktorer som gör att en kniv kostar mycket pengar. Stålet den är tillverkad av och processen som krävs för att få fram stålet. Lamineringar och liknande är fördyrande processer. Även handtagen är en del av kostnaden och kan uppgå till en stor del om dom görs för hand eller av något exklusivt material.

Det man måste förstå är att en knivs värde inte alltid beror på dom bägge ovanstående faktorerna heller. Det rör sig många gånger om timmarna som läggs på varje kniv. Om du sätter dig in i tillverkarens situation, du skulle inte vilja sälja en kniv du arbetat på i 20-30 timmar för 500 kr heller.

En kniv i bra kvalité, i bra stål och med unik design bör inte kosta lite, då är det nog ingen bra kniv överhuvudtaget.

Morakniv är en tillverkare som är ett undantag, då dom säljer så stora mängder av sina knivar att priset går att få ned till en bråkdel av vad dom skulle kosta i mindre upplagor. Gör dock inte som många andra och missta Morakniv för en värdelös kniv. Dom har bara en unik försäljningsstrategi som gör att deras priser går att hålla nere. Mindre tillverkare behöver få mer pengar för sina knivar, för att kunna överleva.

Värt att nämna är att du inte behöver köpa den dyraste kniven. Vad jag känner till så finns det ingen pågående tävling om vem som har den dyraste kniven ute i skogen. =)