stack of burnt banknotes

”Vad kostar Victorinox Venture Pro med kit?”

Ännu en läsarfråga har inkommit. Denna gång är det Mattias som undrar vad Victorinox Venture Pro kostar egentligen, samt vad man får betala för kittet som passar Pro modellen. Dessvärre har jag ingen faktisk kostnad på detta nu, vilket kan verka konstigt. Jag har ju ett exakt en sån kombination på gång.

Jag har dock förmånen att ha budgeterat för denna kniv långt i förväg, så jag kommer att ha råd med den, oavsett vad den landar på. I alla fall teoretiskt. 🤭

Vi kan dock räkna ut ungefär hur mycket den kommer att kosta på den Svenska marknaden på ett relativt enkelt sätt. Vi kan titta på valutaomvandling från euro och gissningsvis hamna i rätt område. Det land där jag hittar närmast oss och där skatter och frakt från Schweiz tillkommit på priset redan är Nederländerna. Där kostar Victorinox Venture Pro 129 euro och kittet till Venture Pro kostar 55 euro i snitt.

Om vi översätter bägge priserna till Svenska kronor med valutaomvandlare (XE) så hamnar kniven på 1529 kr och kittet på 652 kr. Totalt 2181 kr alltså. Vi kan avrunda upp till 2200 kr för enkelhetens skull.

Så, då är frågan utan tvekan om kniven och kittet är värt pengarna? Svaret är nej, troligen inte. Vi pratar rent generellt om en kniv i stil med Morakniv Garberg. Samma stål och samma handtagsmaterial. Lite klenare byggd men samtidigt betydligt mer skärande och tunnare än Garberg. En Garberg med multi-mount och survival kit kan kosta runt 1600 kr, som exempel.

Jag har ju förstås en förkärlek för både Morakniv och Victorinox, vilket gör att jag hamnar i en väldigt speciell situation just nu. Bägge gör nämligen knivar som passar perfekt till det jag använder knivar till, men på olika sätt. En av mina förebilder när det gäller bushcraft är Felix Immler, vilket är en person som jag delar mycket intressen och erfarenheter med. Han har varit med och designat Venture-serien, vilket gör att den får ett mervärde och genast blir ännu mer intressant att testa.

Värt att tänka på är att Victorinox Venture Pro är en väldigt ny kniv på marknaden, vilket gör att priset ännu är väldigt högt, men troligen kommer att gå tillbaka lite när försäljningen tar vid. Inget som är garanterat, men det brukar bli så i alla fall.

Hur som helst kan vi räkna ut att man kommer att få betala mellan 2000-2500 kr för kniven och kittet.

Om du är tveksam att köpa en Venture, Venture Pro och/eller kittet till denna kniv så rekommenderar jag att du avvaktar ett tag, så att jag hinner testa den lite och skriva om den. Jag lovar att det blir mycket innehåll om denna kniv ett tag framöver. Kanske blir det enklare att avgöra om den är kniven för dig när du får mer information.

Personligen, när det gäller denna kniv, hade jag önskat att någon kunnat testa kniven och skriva om den innan jag beställde den, men nu är det som det är. Någon måste ju vara först med att slösa bort sina pengar. 🤣

Hoppas att detta var svaret på frågan. Annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag.