hunting knife stuck in stump

”Fällkniv för bushcraft?”

Jag var rätt så säker att jag besvarat denna läsarfråga förut och mycket riktigt så finns det ett inlägg här om detta ärende. Men bara för att uppdatera mig, då svaret är från 2021, så kommer jag ändå att besvara det. Jag rekommenderar dock att man läser inlägget från 2021 eftersom det svaret är lite mer djupdykande.

Det finns ingen fällkniv för bushcraft!
Kortfattat kan jag säga att det inte finns någon fällkniv som är lämplig för alla moment inom bushcraft. Visst går det att utföra lite mindre uppgifter med fällknivar, även Victorinox Swiss Army knivar. Men när vi börjar prata samtliga moment, som att klyva, hacka och bryta så är det inte längre lämpligt med fällknivar.

Här är det förstås avgörande vilken typ av bushcraft man håller på med. Tälja en grillpinne och skära korv går att göra med även en Opinel, utan problem. Om du däremot förlitar dig på din kniv att göra tyngre uppgifter så hamnar du snart i problem.

Personligen har jag använt min Victorinox Huntsman som enda kniv ute i skogen med stor framgång, men då gäller det att man förstår begränsningarna i verktyget man håller i handen, samt att man förstår hur man ska använda den. Att klyva ved med en Victorinox SAK är inget problem, men det är lite klurigare än med en robust fastblads-kniv.

Man kan exempelvis använda sågen för många moment som kräver klyvning och kapning av saker, samtidigt som saxen är ett väldigt användbart verktyg för många moment.

Det närmaste man kommer
Om man ändå vill försöka sig på bushcraft med en fällkniv, vilket många vill uppleva personligen, så rekommenderar jag en Cold Steel SR1 Lite, den kniven är ruskigt överbyggd, samtidigt som den kostar väldigt lite i förhållande till vad du får. Stålet fungerar fint och är lagom segt, låsmekanismen är Cold Steels legendariska Tri-Ad-Lock, som troligen är världens tuffaste.

Övriga fällknivar, oavsett om dom benämns som ”bushcraft-fällknivar” skulle jag inte ens tänka på. Dom kommer utan tvekan att skadas vid tyngre moment, men även SR1 Lite kommer troligen att skadas till viss del om man försöker klyva ved regelbundet.

Ett trick jag vill dela med mig!
Om du ändå, trots mina varningar, känner att du måste prova på att klyva ved med en fällkniv, så finns det ett litet trick man kan använda sig av. Jag kallar det ”Victorinox tricket” eftersom det är där jag lärt mig att använda det.

Tälj en pinne som är cirka 5 cm i diameter till en kil, där spetsen är cirka 7-10 cm lång från början till slut.

Öppna din fällkniv 90 grader, så att den ser ut som en liten ”lie”. Lägg kniven mot klabben du tänkt klyva med handtaget nedåt, så att den följer klabbens sida i fibrernas riktning. Använd ett annat vedträ (eller klubba) för att knacka ned bladet i klabben hela bladets höjd, men var noga med att träffa mitten på bladet, så att det inte blir någon hastig brytning i mekanismen.

Ta sedan ut kniven ur klabben, vilket kan vara lite tungt beroende på träet, men använd inte våld för att lyckas med detta. Låt det ta lite tid. Använd sedan kilen som du tillverkat tidigare för att klyva klabben ordentligt, inte kniven. Slå sedan kilen in i klabben där kniven satt, och fortsätt knacka in den tills du lyckas. Om du har en Victorinox så kan man med fördel använda sågen för att göra början på klabben istället för kniven, men på övriga fällknivar som saknar såg så är det ovanstående som gäller.

Genom att inte ha kniven låst i utfällt läge så skyddas den känsliga mekanismen och framförallt låsningen i fällkniven. Detta gör att du kanske klarar av att klyva några klabbar innan kniven tar märkbar skada.

Notera att detta trick enbart skyddar kniven till viss del och inte är någon idiotsäker lösning. Felet många gör är att försöka fortsätta klyva Om du har en klen kniv i övrigt så kommer bladet att gå av om du försöker driva in den för långt i klabben, eller om klabben har fibrer som är vridna.

Slutligen
Jag uppmanar verkligen ingen att försöka klara sig med en fällkniv ute i skogen. Det kan vara ett spännande projekt. Tänk dock på att använda en kniv som inte har super-stål med hög härdning, eftersom dom lätt går av. Tänk även på att inte använda en dyr kniv som du är rädd om, eftersom den mest troligt kommer att ta skada på någon nivå. Slutligen rekommenderar jag att du tar med dig en reservkniv, så att du inte hamnar i en situation där du är utan kniv helt och hållet. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.