lightning and tornado hitting village

”Vad händer med Apple Väder?”

En av dom bästa väder-apparna som funnits till iOS och övriga Apple enheter har varit Apple Väder. Kanske inte konstigt då Apple faktiskt investerat mycket pengar på att köpa upp konkurrenter och ”absorberat” deras kunskap i sin egen väder-app. Den kanske mest berömda och omtyckta appen ”Dark Sky” absorberades in i Apple ekosystem och specifikt i appen ”Väder”/”Weather”, vilket samtidigt betydde att den försvann från Android världen för evigt.

På senaste tiden har dock Väder varit riktig dålig på att förutse vädret. Även det väder som pågår just nu har varit väldigt svår för appen att förutse. Under tiden vi hade -37 grader här uppe, norr om polcirkeln, så sa appen att det var mellan -16 och -24 grader, men det är bara ett av många exempel där den helt enkelt inte är i närheten av att ha rätt.

Det är dock inte bara här, ovan polcirkeln, som appen verkar ha svårt att förutse hur vädret blir, utan även på sydligare breddgrader så stämmer den inte speciellt bra längre, vilket förstås ställer till det för många som planerar sina dagar utifrån vädret.

En av mina läsare, Fredrik, har skickat in en läsarfråga som berör detta ämne och skriver:

Jag har använt Apple Weather (väder) som min primära väderapplikation i många år nu och varit väldigt nöjd. För över ett år sedan så tycker jag att den blivit väldigt dålig på att förutse vädret. Vad har hänt? Vet du något mer om detta?

Faktum är att jag, liksom i princip alla i världen, inte riktigt har koll på Apples interna förehavanden med deras mjukvaror. Dom är som vanligt väldigt tystlåtna med vad som egentligen sker innanför murarna på Apples högkvarter.

Jag har dock undersökt saken närmare och fått reda på att många har samma problem. Många säger att appen inte längre är värd att använda och avinstallerar den därför från sina Apple enheter. Vilket förstås är väldigt tråkigt.

Vissa skriver dock att genom en om-installation av appen så har den börjat fungera bättre. Jag vet inte riktigt om detta stämmer, men det är förstås alltid värt ett försök innan man förkastar den annars så integrerade appen.

I grund och botten så är det ett system som heter GFS, Global Forecast System, som ligger bakom problemen med Apple Väders problematik att förutspå vädret. GFS är ett bra system, men brukar ha fel gällande vindhastighet och exakta tidpunkter då exempelvis regn kommer att nå ett visst område.

Meteorologer som är lite mer erfarna har förstått att GFS felar på dessa saker och försöker därför förutse och korrigera felaktigheterna innan vädret presenteras för användare, för att kunna presentera en prognos som bättre överensstämmer med verkligheten.

Det är inte bara vind, luftfuktighet och temperatur som påverkar vädret, utan även terrängen påverkar vädret på olika sätt. Om man bor vid ett berg så påverkas vinden på olika sätt beroende på vilket håll det blåser, vilket påverkar hur vädret upplevs.

Vad jag vill komma fram till är att det är väldigt komplicerat att ”kalkylera” hur vädret blir på exakt det ställe man befinner sig på för vilken app som helst.

Apples väder-applikation försöker dessutom presentera hur vädret ”känns”, inte hur vädret ”är”, vilket låter filosofiskt. Att förutse temperaturen på en tempmätare är en sak, men att förutspå hur vädret egentligen känns är en helt annat sak då som sagt många faktorer påverkar ”helheten”.

Fredrik, som skickat in läsarfrågan, skriver att han upplever att problemet kom för drygt ett år sedan. Personligen känner jag att sedan 2022 så har appen varit lite knasig på att förutspå vädret, vilket har en naturlig orsak.

Apple har tidigare (fram till iOS 15.2) använt sig av väderdata från ”The Weather Channel”, men bytte sedan till sin egen teknologi för att förutspå vädret sedan början på 2022 och framåt.

Även om Apple har otroliga rikedomar och kan lägga miljarder på att få till tekniken så beror uteslutande hur exakt en väder-app kan förutspå vädret på systemets ”erfarenhet”. Genom att hämta in data från väderstationer och lära sig skillnaderna mellan vad systemet tror och vad som hände i verkligheten så kan Apples nya system bli bättre och bättre på att ge exakt resultat. Denna process tar tid.

Apple Weather/Väder är dock fortfarande i ”barn-stadium” och därmed har den inte samma exakta förutspående som mer erfarna meteorologiska system, som har data sedan många år tillbaka som stöd.

Detta är förstås bara en logisk förklaring till varför Apples egna väder-app inte fungerar så bra just nu. Dock kan Apple ha köpt väder-data från något företag för att snabbare komma ikapp övriga inom samma genre av appar. Det vet nog bara Apples inre cirkel svaret på.

Mitt förslag för alla som känner att Apple Väder inte stämmer är därför att använda en annan väder-applikation under tiden Apples system lär sig om vädret i ditt specifika område. Jag tror nog att om några år så kommer systemet vara i linje med verkligheten på ett bättre sätt. Det är i alla fall min förhoppning.

Som en liten påminnelse så kan jag säga att Apple inte haft speciell fokus på Sverige, någonsin. Därför kan vår väderdata vara lågt prioriterad för företaget och utvecklingen tar därför längre tid än i exempelvis USA.

Genom att använda appar som SMHI så kan du dock få en klar bild om hur vädret troligen blir.

Hoppas att det besvarade frågan för Fredrik. Annars är det bara att höra av sig igen, som vanligt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.