signage

”Vad gör man när Apples säkerhet slår tillbaka?”

Sandra, som tittat på videon i mitt inlägg ”När Apples säkerhet slår tillbaka”, blev plötsligt medveten om hur skört säkerhetssystemen kan vara, om man är oförsiktig. Detta fick henne att tänka efter lite och hon fann sig själv orolig över hennes val av lösenord och inte minst låskoden på telefon, dator och surfplatta.

Alla dessa är otroligt enkla att gissa och dessutom så använder hon bara 4 st siffror, eftersom hon hela tiden säkerhetskopierat allt från iPhone 8, där 4 siffror var standard när hon ägde den. Hon vet att det går att använda 6 st siffror nu, vilket känns säkrare.

Jag kan tipsa om att man även kan använda lösenord och massor av siffror, om man vill. I mitt fall så har jag 13 tecken för att låsa upp mina enheter. Slumpmässiga och till synes orelaterade till varandra.

Sandra fortsätter att skriva att många av hennes vänner vet om hennes koder och lösenord, faktiskt så många att hon inte längre har koll på vem som vet dom. Hon undrar om hon ska bli orolig över situationen som hon ”försatt sig i”, genom att inte vara försiktig med koder och lösenord.

Detta är förstås oroväckande och man ska INTE dela med sig av sina lösenord till kompisar och helst inte ens familjen. Att någon annan har access till ens konton kanske inte spelar någon roll idag, men om man hamnar i tvist med någon som känner till ens hemliga lösenord så kanske dom passar på att ta hämnd genom att förstöra ens digitala liv.

Det är lättare gjort än många tror, helst om man redan vet lösenorden och koderna. Kanske någon försöker ”pranka” (skämta) genom att skriva något pinsamt på sociala medier i ens namn, som blåser upp till utom kontroll. Det kan fort bli väldigt allvarligt, även om det var på skämt.

Dags att handla, snabbt!
Mitt råd är att genast börja byta lösenord och använda en lösenordshanterare för att skapa unika lösenord för alla olika hemsidor och tjänster. I detta fall så har hon redan många enheter från Apples ekosystem, vilket gör att lösenordshanteraren är inbyggd i operativsystemet. Genom att besöka ”lösenord” under ”inställningar” så kan man få tips och råd om att byta lösenord, lägga till lösenord manuellt och mycket mer.

Jag rekommenderar dock att man använder Safari för att byta och skapa lösenord, eftersom man då får förslagen direkt i webbläsaren och slipper krångla.

Det finns tredje-parts lösenordshanterare, om man använder Android eller Windows. I och med att man inte får integreringen under Apple med en sådan lösning så rekommenderar jag inte detta om man är en Apple användare.

Det absolut första!
Det första som behöver göras är att byta lösenord på alla Apple enheter och iCloud kontot. Detta är steg 1. Byt till någon längre kod som blir svårare att se och hänga efter för någon som försöker titta över axeln. I mitt fall så har jag som sagt 13 tecken i min kod, vilket tar ett tag för någon att gissa. Även om dom ser några tecken så är det långt ifrån att någon skulle kunna gissa resten av dom. 😅

Sedan kommer sociala medier…
Efter Apple kontot och enhetskoderna är bytt så är det dags att byta lösenord på sociala medier, vilket är en potentiell måltavla. Det är också tjänster som kan slå tillbaka mest, både privat och professionellt.

Sist kommer resten…
När alla sociala medier har fått nya och fräscha lösenord så är det dags att byta på övriga tjänster och hemsidor. Detta kan ta ett tag, beroende på hur många man har. Dock är det förstås av vikt att förhindra att någon tar sig in och exempelvis kan beställa saker i ens namn, vilket skapar problem.

Biometriska lösenord
Använd biometriska lösenord, som FaceID och TouchID för att undvika att dela med dig av lösenord och koder. Detta är förstås något som låter som en självklarhet, men jag har varit med om flera personer som inte vill använda TouchID eller FaceID eftersom dom tror att dessa saker delas med andra företag och/eller stjäls för framtida syften. Så är det förstås inte.

Biometriska lösenord är ett jättebra sätt att låsa ute någon från ens prylar. Inte ens nära vänner eller familj kan gå igenom dessa lås. Om det inte går att låsa upp via biometrisk kod så kommer dock enheten att fråga om din lösenkod. Det är därför det är viktigt att hålla den hemlig.

Om man måste använda sin lösenkod på sina Apple enheter, be vännerna titta bort, eller vrid om den så att dom inte ser skärmen när du slår in lösenkoden. Dom bör ju inte ta illa upp att du gör detta, så länge dom inte känner att dom har rätt att veta din lösenkod, vilket dom förstås inte har.

Sista steget
Efter att du genomgått hela processen med att byta till starka och unika lösenord för alla tjänster och hemsidor du har, så börjar det riktiga arbetet. Se till att du inte delar med dig av dina lösenord och koder till vänner och bekanta. Det låter enkelt, men om man är van att göra detta som läsaren i detta fall verkar vara, så kan det kräva lite eftertanke.

Om det är försent redan…
Många som hör av sig till mig är i en situation där ”skiten redan träffat fläkten” så att säga. Det är med andra ord ett scenario som inte är ”ifall att”, utan något som egentligen redan skett. Om du har ett iCloud konto och misstänker att någon fått access till den så är det viktigt att handla snabbt. Byt lösenord omgående.

Det är inte så ovanligt som du tror
Det är väldigt viktigt att förstå att Sandra inte är 1 på miljonen som är i denna situation. Det är mycket vanligare än vad man tror att dela med sig av koder, lösenord och annan känslig information till både vänner, kollegor och familj.

Då detta aldrig ska vara nödvändigt så är det förstås ett beteende som man måste sluta med genast. Den dagen som en äkta hacker får tag på konton så blir förstås dom som vet lösenorden genast huvudmisstänkta, trots att dom kanske inte ens är inblandade i situationen.

Det är därför lika bra att dom inte vet om några lösenord, så slipper dom också få skulden och ni kan alla fortsätta vara vänner. Det låter väl bra för alla, eller hur?

Hur som helst. Om du behöver mer hjälp rörande hur du ska göra för att byta lösenord och ta dig vidare med ditt ”säkerhets-sanerande” så får du gärna höra av dig till Apple Support eller till mig igen, så ska jag försöka hjälpa till. Notera dock att det tar tid att byta lösenord överallt och ”täppa igen läckorna” om man varit slarvig. Det finns tyvärr ingen genväg eller knapp man kan trycka för att lösa situationen på en gång.

Det kommer att ta tid och vara stundvis frustrerande, så är det bara. Du får ta det som en ”lärdom” inför framtiden, helt enkelt. 😄

Ha en riktigt bra dag och lycka till.