three red dices

Roliga lekar för hela familjen!

Ibland så brukar jag hitta på saker med familjen där vi tävlar lite inbördes. Det brukar vara en rolig och enkel form av ”Bäst i test”.

Jag tänkte dela med mig av några roliga ”tester” man kan göra, men egentligen så är det bara fantasin som sätter gränser. I mitt fall så brukar jag alltid använda saker som finns hemma, exempelvis tidtagaruret i mobiltelefonen, eller en köksvåg.

Här kommer några exempel.

Snabbast finger
Öppna tidtagaruret på din telefon. Målet är att slå på och av tidtagaruret på kortast tid. 3 försök och bäst av dom tre försöken vinner en godis eller liknande. Tänk på att använda samma telefon för att det ska bli rättvist och samma förutsättningar.

Det går att göra några varianter på denna tävling. Exempelvis:

  • Man får bara använda ett specifikt finger
  • Man måste använda fel hand (högerhänta använder vänster)
  • Telefonen måste ligga på ett bord
  • Man måste använda ett finger men bägge händerna för att starta och slå av tidtagningen

Vem väger bäst
Ta fram en köksvåg och placera den på ett bord. Använd timern på din telefon för att ta tid. Nu får alla medverkande 10-30 sekunder på sig att hämta en sak som väger en specifik mängd. Du väljer själv. Jag brukar köra minst tre omgångar med olika vikt, exempelvis 350 gram, 500 gram, 100 gram.

Närmast vinner. Om man vill göra det lite svårare så kan man säga att om man överstiger vikten så förlorar man omgången. Varje omgång så får deltagarna 30 sekunder på sig att hämta ett föremål, men det får bara vara ett föremål och inte flera.

Stoppa tiden
Denna använder också mobiltelefonens tidtagarur. Alla får i tur och ordning försöka starta tidtagningen och målsättningen är att stoppa tiden på en specifik siffra, exempelvis 10 sekunder. Den som kommer närmast vinner. Enkelt att förstå, men svårt att bemästra, roligt för alla åldrar.

Pinnpanik
Denna kräver ätpinnar. Ställ två skålar bredvid varandra och sätt några lämpliga saker i den ena skålen, det kan vara råa makaroner, godis eller liknande. Målsättningen är att på 1 minut försöka flytta över så många som möjligt från ena skålen till den andra, utan att röra skålarna.

Sist körde vi med pommes frites och vinnaren fick äta upp dom pommes som dom lyckats flytta över. Det går förstås att använda lämpliga godisar, för att motivera den yngre tävlande lite mer. 😄

Svåra meningar
Det finns en uppsjö med ”tungvrickare”. Dessa är otroligt roliga att utmana sina vänner med. Målsättningen är att, utan att stamma, säga fel eller upprepa ord, läsa en fras. Varje gång frasen lästs tre gånger utan att man gjort bort sig så får man ett poäng. Varje tävlande får fortsätta tills dom gör bort sig, sedan är det nästa persons tur.

Här nedanför så finns några exempel på meningar som man kan använda, men det finns garanterat fler att hitta på Internet.

”Sju skönsjungande sjuksköterskor skötte sjuttiosju sjösjuka sjömän på skeppet shanghai”

”Sotaren Selma samla semlor. Se så många semlor Selma samlat”

”Kvistfritt kvastskaft. Kvistfritt kvastskaft. Kvistfritt kvastskaft.”

”Knut satt vid en knut och knöt en knut. När Knut knutit knuten var knuten knuten”

”Packa pappas kappsäck med åtta pepparkorn”

”Flug fula fluga flyg och den fula flugan flög”

Landa flygplan
Varje tävlande får tre minuter på sig att tillverka ett pappersflygplan. Efter tre minuter så ska dom försöka landa med planet så nära en landningsbana som man hittar på. Den kan vara ett papper med ett mål på, eller en tallrik, ett mynt eller liknande. Den som landar sitt plan närmast målet vinner. Landningsbanan bör vara en bit bort, men det är viktigt att anpassa spelfältet efter åldern på tävlande, så att det blir rättvist.

Och så vidare
Det finns hundratals saker man kan hitta på, bara man är lite finurlig. Har du något förslag på roliga saker man kan hitta på utan att behöva special prylar så får du givetvis dela med dig. Det är alltid spännande att lära sig något nytt. 😄

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.