AmpliFi Alien – Första tiden (Uppdaterad 11/12)

Nu har jag faktiskt använt min nya AmpliFi Alien i några dagar och känner att jag är redo att dela med mig av mina initiala upplevelser, medan dom är färska i minnet.

Presentation
Redan från start så blev jag riktigt imponerad av denna router. Kartongen som den var förpackad i kändes ruskigt lik något man får från Apple. En flik av tyg på framsidan stack ut lite och när man drog i den så öppnades kartongen snett på mitten och fram kom routern.

Den var täckt i samma sorts plast som man hittade på äldre iPhone modeller, ni vet, när det var kul att göra en ”unboxing”.

Allt kändes trevligt och lyxigt, vilket minst sagt var en udda känsla när vi trots allt pratar om en router.

Kablarna var prydligt undangömda under routern, rullade till perfekta snurror och hölls samman med kardborre, om man någonsin skulle få för sig att packa undan sin router igen.

Vad kan man säga annat än att presentationen är imponerande och helt klart gör att produkten känns lyxigare totalt sett. En konstform som många tillverkare glömmer bort.

Installationen
Jag startade upp routern som har en ljus och vackert skärm på framsidan. Efter en uppräkning från 0 till 100% så stod det ”installera appen på din telefon”.

Jag gjorde som routern sa och bokstavligen 3 minuter senare så var hela mitt hem igång igen. Över 40 enheter som bara poppade igång utan att bråka. Helt fantastiskt.

Som jag sa tidigare så har inte AmpliFi dom mesta funktionerna, men dom som finns är perfekta för den som gillar snabbhet och logik. Enkla, lättförståeliga och bra funktioner.

En av funktionerna som jag inte riktigt förstod och behöver kontrollera lite närmare var ”Apple HomeKit” inställningen. Detta gör, om jag inte förstod fel, att HomeKit blir säkrare, snabbare och stabilare. Routern själv blir en del av ens HomeKit setup i hemmet, vilket säkert är en fördel.

Som sagt har jag aldrig sett den funktionen tidigare, så den blir spännande att läsa upp sig lite på när jag har tid.

Automatisk uppdatering
Efter installationen så installerade AmpliFi Alien den senaste mjukvaran och startade om. Under hela tiden så såg man status på den inbyggda skärmen, vilket var väldigt smidigt. Aldrig mer kommer man att mötas av ”Vänta…” meddelanden på routern och sedan behöva gissa när den är klar.

Det känns också som att den kommer att uppdateras frekvent, vilket är viktigt i dagens IT samhälle, där hemnätverk ofta används för onda syften. Hur säker routern är kommer nog tiden att förtälja, men jag känner mig trygg i att den känns påkostad och genomtänkt. Jag hoppas att Ubiquiti lever upp till ryktet jag hört om dom, helt enkelt.

Appen
Appen som heter ”AmpliFi” fungerar utmärkt att styra dom få men rätt så avancerade funktionerna som finns på Alien. Övervakning, loggar och anslutna enheter. Genom appen så kan man få kontakt med sin router var man än befinner sig, vilket kan vara smidigt.

Jag har förstås en Nighthawk app som jag använt till min Netgear router tidigare, som faktiskt var lite mer avancerad. Dock är jag övertygad om att Ubiquiti kommer att arbeta vidare med appen och presentera utökad funktionalitet i framtiden.

Man kommer dock åt det vanligaste, vilket duger gott åt dom flesta.

Skärmen
En av dom bästa funktionerna på Alien routern är dess stora skärm, som visar aktuell tid, anslutningar, hastighet, anslutna enheter, temperatur (i routern) och mycket, mycket mer. Skärmen är även touch styrd, så man kan enkelt svepa och peka på saker man vill få mer information om.

Det går även att utföra nätverkstester direkt från denna skärm, vilket kan vara viktigt om man märker att det är något fel på nätet och kanske inte kommer åt routern med sin dator eller telefon. Dessutom är det ju väldigt smidigt att bara kunna klicka på skärmen för att göra något, istället för att logga in på appar, hemsidor eller liknande.

Jag kan inte nog berömma Ubiquiti för deras val av design när det gäller denna skärm. Imponerande, minst sagt. Det högteknologiska temat är stämningsfullt, då staplar och diagram uppenbarar sig och presenteras i snygg och flytande grafisk form.

Vi pratar alltså inte om någon simpel statisk skärm, om det var någon som trodde det. Allt är animerat och flyter på riktigt snyggt.

Man kan dessutom välja tider då skärmen ska vara avslagen. Detta kan vara bra om man inte vill bli störd på natten när det är mörkt överallt annars. Den ljusstarka gröna ringen längst ned på routern lyser också upp ordentligt, men både skärm och LED ringen kan dimmas och ställas ned eller till och med slås av, om man stör sig på dom.

Smarta funktioner med andra ord. Plus i kanten för det. 👍

Prestanda
Eftersom AmpliFi Alien är tillverkad för hastighet så var jag förstås intresserad över hur snabbt mitt 4G+ här hemma kunde gå med detta monster. Svaret kom fort och jag är faktiskt fortfarande imponerad.

Innan bytet från min Nighthawk så körde jag 4 st test mot Speedtest.net och 4 st test mot Bredbandskollen och fick som mest 107 Mbit nedströms. Redan på första testet så såg jag en ökning på 70% i hastighet med Alien routern. I snitt, på alla 8 testerna så hamnade jag på 177 Mbit/sekund. Vi pratar 70 Mbit/sekund mer än med min Nighthawk… Det är inte illa.

Väldigt snabbt, men jag vill ha snabbare!!!
Det var faktiskt så imponerande prestanda på denna router att jag kände inspirationens flamma lysa upp igen. Jag hade avsiktligen väntat med att göra nästa investering, eftersom jag kände att det skulle krångla nog mycket med att byta router hemma. Eftersom allt gick så bra så drog jag genast igång med ”steg 2” i min plan.

Jag slängde mig framför datorn och skyndade mig att beställa ett nytt 5G modem för att matcha min nya router. En som klarar upp till 1000 Mbit/sekund. Målet är nämligen att nå denna gräns, eller så nära som möjligt. Den ursprungliga planen var att köpa ett modem som stödjer 3300 Mbit/sekund, men då AmpliFi Alien varnade mig att den bara klarar 1000 Mbit/sekund via WAN-porten, så tänkte jag att 1000 Mbit/sekund troligen räcker för mig ändå.

Fördelen är förstås att modemet blev cirka 3000 kr billigare, vilket motsvarar ungefär vad Alien routern kostade.

En uppdatering på en gång
När jag fick mitt 5G modem från Teltonika så gick hastigheten upp till 750 Mbit/sekund, för ett litet tag, sedan föll hastigheten till 260 Mbit/s och håller sig rätt så kontant på denna hastighet. Varför vet jag inte och jag håller på att undersöka saken. Det verkar ha något med Alien Routern att göra, men samtidigt verkar inte Teltonika modemet heller vilja fungera som det ska.

Allt blev plötsligt väldigt konstigt och jag inser att bägge dessa enheter kanske inte ”pratar snällt” med varandra. Den initiala prestandan hos Alien Routern föll ordentligt när jag kopplade på alla 40+ enheterna och hela familjen var hemma. Med strömmande enheter till TVn, barnen som spelar online spel och enheter som uppdaterade sig så kändes det lite som att Alien Routern kroknade lite. Trots den prestanda som fanns på papper.

Jag har varit i kontakt med deras support för att försöka undersöka vad felet kan vara, men då routern ständigt arbetar i ungefär 65-70 grader temperatur så känns det som att den är ”sönderstressad” att hantera mitt nätverk hemma. Något jag inte trodde denna skulle börja svettas av.

Som vanligt håller jag er uppdaterade om läget.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.