Dags att rensa ditt iCloud konto!

En av nackdelarna med att vara ett ”Apple-sheep”, som det älskvärt kallas, är att man samlar på sig en massa prylar i sitt iCloud konto. Det finns förstås en massa filer och annat krafs som säkert skulle kunna kastas bort, men jag pratar främst om hårdvara. På mitt konto så brukar det samlas alla möjliga gamla enheter, då jag är lite av en entusiast. Dock finns det en aspekt jag inte riktigt tänkte på, vilket jag säkerligen borde ha gjort, så här i efterhand.

Inte nog med att gamla säkerhetskopior på gamla telefoner tar plats på ditt iCloud konto, så kommer alla gamla telefoner också synkroniseras mot ditt iCloud. Detta är inte bara dåligt för att det använder en massa utrymme, utan även för att gamla enheter inte är lika säkra som moderna enheter. Många av mina ”klassiska” iPhones blir ju inte längre uppdaterade, vilket i sin tur gör att filer som synkroniseras mot dessa hamnar på enheter som är lätta(re) att bryta sig in i.

Ett tips från mig är därför att radera alla gamla telefoner och enheter från ditt konto, så slipper du säkerhetsproblem. Dom enda enheterna som bör finnas på ditt konto är dom som du använder till vardags, inte sådana som du har i din glasmonter avsedd för heliga Apple-eska reliker, för visst har du en sådan? 😁

Om du vill använda Apples funktion för utökad säkerhet (kryptering) så kommer du dessutom att bli ombedd att radera ”inkompatibla enheter” från ditt konto innan du ens kan aktivera funktionen. ”Inkompatibla enheter” är i detta fall kodord för ”historiska Apple objekt”. Detta om något bör vara en ögonöppnare att det är dags att rensa sitt iCloud konto. 😅

När du raderat bort alla gamla enheter så kan du dubbelkolla så att du inte har en massa säkerhetskopior som ligger och tar plats i onödan.

Om du läste titeln och tänkte ”vad bra, tips på hur jag får tillbaka lite utrymme”, så ska jag inte göra dig besviken. Jag förstår att titeln var lite luddig på det sättet. Här kommer därför tips på hur du sparar utrymme på ditt iCloud konto:

 1. Rensa onödiga filer och bilder
  Gå igenom dina bilder och dokument. Ta bort de som inte behövs längre. Det frigör utrymme och gör det enklare att hålla ordning. Ofta så kan det finnas någon större mediafil eller annat onödigt som du kanske bara använt en gång, men som blivit kvar. För mig personligen så handlar det ofta om ljudböcker, vilket kan ta mycket utrymme.
 2. Hantera iCloud-fotobiblioteket
  Om du använder iCloud för att lagra dina foton, överväg att aktivera ”Optimera iPhone-lagring” under Inställningar > Foton. Det här låter dig spara utrymme genom att behålla högupplösta bilder i molnet och endast ladda ner dem när du behöver dem. Gå igenom biblioteket och rensa dubletter, skärmdumpar och annat onödigt. Eftersom bilder och video kan ta mycket utrymme om dom är i hög upplösning så kan detta spara riktigt mycket utrymme, utan att du kommer att sakna något i efterhand.
 3. Kontrollera appar och deras data
  Gå till ”Inställningar > [Ditt namn] > iCloud > Hantera lagring”. Där kan du se vilka appar som tar upp mest utrymme och välja att ta bort onödiga data från dem. Tänk också på att avinstallera appar som inte används, för att öka säkerheten och spara utrymme.
 4. Radera oanvända säkerhetskopior
  Under ”Inställningar > [Ditt namn] > iCloud > Säkerhetskopiera nu” kan du se när den senaste säkerhetskopieringen gjordes. Om du har gamla säkerhetskopior från enheter du inte längre använder, kan du radera dem för att spara plats. Om du har mycket filer på dina enheter så blir säkerhetskopiorna också väldigt stora efter ett tag.
 5. Kontrollera e-post och meddelanden
  Ta en titt på ditt e-postutrymme och radera onödiga mejl eller flytta dem till lokalt sparade mappar om möjligt. Gamla e-post meddelanden är oftast väldigt onödigt att spara på. Sortera gärna upp meddelanden och lägg dom du vill ha kvar i en mapp som heter ”sparade”. Det kan röra sig om elektroniska kvitton eller liknande som man vill behålla. All gammal reklam och inaktuella saker kan utan tvekan kastas.
 6. Använd iCloud Drive effektivt
  Organisera dina filer och mappar i iCloud Drive. Du kan också flytta filer som du inte behöver ständig åtkomst till till offline lagring på din enhet. Det kan vara en tanke att flytta stora filer till en extern hårddisk eller USB minne, vilket är smidigt på 15:de generationen av iPhones, då dom har USB-C och du kan ansluta USB minnen direkt till telefonen.
 7. Familje-lagring
  Om du har ett familje-abonnemang på iCloud så kan du se hur mycket data som familjen använder. Tänk på att tipsa familjen om dessa saker, så att dom också går igenom filer, appar och foton, för att spara utrymme. Om du sparar utrymme, men familjen slösar med den, så tar ditt utrymme också slut. Värt att tänka på.

Hoppas att dessa tips hjälper till. Om du har något trick som jag missat, men som sparar utrymme i iCloud, så får du gärna höra av dig så ska jag lägga upp det i listan ovan för alla läsare.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.