”Vad är skillnaden mellan ”Survival” och ”Bushcraft” knivar?”

En fråga som jag inte fått tidigare är vad skillnaden mellan survival och bushcraft knivar är och hur man definierar knivar i olika kategorier. En spännande sak att fundera över, men det finns ett svar som instinktivt dyker upp i mitt huvud, nämligen: ”En bra kniv är en bra kniv, oavsett vad man kallar den”.

För mig, personligen, så är skillnaden mellan survival och bushcraft knivar främst i ”grovheten” hos dom båda kategorierna. En överlevnadskniv ska vara tjock, extremt hållbar och eventuellt hålla sin skärpa väldigt bra. En bushcraft kniv ska vara mångsidig, vass och bekväm att använda.

Överlevnadsknivar är med fördel tillverkad av annat än naturmaterial, som komposit, medan bushcraft-knivar med fördel kan vara lite mer relaterade till naturen, med masurbjörk eller annat handtagsmaterial.

Tillverkare är snabba med att benämna knivar som ”survival” eller ”bushcraft”, men det är sällan hela sanningen. Jag ser ofta överlevnadsknivar med tunna blad, trähandtag och läderslidor. Samtidigt är det inte ovanligt att se ”bushcraft-knivar” med handtag i micarta och andra icke naturliga material.

Grundregeln är dock att överlevnadsknivar är ”överbyggda”, tjocka och hållbara. Bushcraft knivar är smidigare, vassa och bekväma.

Hoppas att detta var svar nog på frågan. Notera också att detta är min definition av dom bägge klasserna av knivar. Det är nödvändigtvis inte ”rätt”. 😊

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.