Vad är en prisvärd kniv?

Läsarfrågan som jag fick av Amir tidigare i veckan gjorde mig inspirerad att leta närmare efter prisvärda knivar. Alltså knivar som ger mer än vad man betalar. Det var rätt så svårt att hitta en prisvärd kniv för drygt 2 år sedan, men när priserna gick upp på grund av krig och materialbrist så blev det nästan omöjligt att hitta en riktigt bra deal. Knivar som jag köpte för flera år sedan för 500 kr kostar i dagsläget över 1000 kr, även om det är exakt samma kniv som legat i lager i alla år.

Men hur hittar man en kniv som fortfarande är billig att köpa, är värd pengarna och inte är Morakniv. Det hade varit för lätt att helt enkelt säga ”Morakniv”, så jag undviker detta varumärke helt och hållet.

Guldkornet många missar
Det finns tillverkare som har ”guldkorn” och producerar knivar som man verkligen ska titta närmare på. Helst om man är ute efter mycket kniv för pengarna. Ett märke som jag kan rekommendera är det Kinesiska märket QSP. QSP står för Quality Service Price och är företagets huvudsakliga fokus. Det märks också på deras prissättningar, och faktiskt på deras kvalité också. Även om det inte är en ”Spyderco”, så är det faktiskt inte långt ifrån, trots en bråkdel av priset.

En modell som man definitivt ska titta närmare på är QSP Penguin. Det är en EDC kniv som alla som älskar knivar bör ha i sin samling. Dom finns för runt 300-350 kr i D2 stål och Micarta handtag. Innan prishöjningen så kunde man köpa en för strax under 300 kr, men rent generellt så har den inte stigit speciellt mycket även efter prishöjningen.

Penguin blev så otroligt populär att den tillverkats i massor av versioner och olika finish på bladet. Den finns faktiskt i material som Micarta, G10, Brons, Koppar, Kolfiber, Titan och knivstål som 14C28N, D2 och CM154, 20CV bland annat. Jag vet att det finns versioner i flera super-pulverstål också, men jag stannar här.

Den finns även i flera olika storlekar, vilket gör att man kan få en EDC kniv som passar ens ändamål väldigt bra. Ett varningens ord om ”mini” modellen, om du har större händer så kommer du garanterat att skära dig i slutänden. Den vanliga Penguin är en bra storlek för dom flesta. 😊

Penguin finns även i en XL version, som jag faktiskt inte har provat personligen ännu… Kanske är det dags?

Kort och gott finns den i alla prisklasser och material.

Det som är speciellt med QSP Penguin är att det princip är världens bästa EDC kniv, prismässigt. Den kostar lite, vilket gör att man använder den till mycket. Den är utbytbar om den skulle gå sönder. Den är otroligt smidigt designad och mekanismen i den fungerar utsökt. Den har deep-carry clip som standard, så den rider väldigt lågt i fickan. Den finns i många olika material för den som älskar modellen och är villig att satsa mer på bättre stål. Jag rekommenderar dock att man köper D2 modellen (som brukar vara billigast) och testar om man gillar designen innan man satsar mer pengar på en Penguin.

D2 stålet i QSP knivarna är dessutom riktigt bra och deras härdningsprocesser verkar ha väldigt hög kvalité. Som du kanske känner till så är D2 ett stål som, rätt härdat, kan slåss mot superstål och faktiskt vinna, även om vi pratar om ett betydligt billigare stål.

Jag älskar dock att bryta ned kartonger, skala elkablar och mycket annat EDC-typiskt med denna kniv. Även om jag älskar kniven i sig så vet jag att om jag skulle råka skada den så att den inte går att reparera så kan jag enkelt köpa en ny, utan att gå i personlig konkurs. Just därför så brukar jag faktiskt plocka denna kniv med mig istället för mina älskade Manix 2 modeller. Om jag skulle skada en Manix 2 så finns det en risk att en tår skulle rulla nedför min kind. 😅

QSP är dock mycket mer än bara Penguin, även om det är deras överlägset största säljare och modellen som gjorde märket till en av dom mest populära EDC knivarna i världen under en period. QSP har 100-tals (kanske 1000-tals) olika modeller till salu och jag, personligen, har aldrig varit med om en som är dålig på något sätt.

Min Penguin i ”Blå Jeans Micarta” är också den överlägset skönaste fidgetkniven jag äger. Den går så otroligt mjukt att knivar för 10 gånger mer pengar inte har en chans. Helt otroligt. Även utan kullager och annat ”fusk” så har kniven så bra precision att den i öppnas och stängs nästan magiskt bra.

QSP finns att köpa på många, många ställen, även i Sverige. Detta gör att man har chansen att köpa en för väldigt bra pris. Jag har sett vissa modeller rabatterade, vilket gör att priset är löjligt lågt för vad man får. Om man tittar in på Knivesandtools.se (som jag skrev om tidigare) så finns det många olika modeller för riktigt bra pris. Men glöm inte att titta på Svenska butiker och subventionerade priser, för det brukar gå att göra en riktigt bra affär på QSP.

Tänk på detta innan!
En disclaimer innan du köper QSP är att jag inte har testat alla knivar som QSP tillverkar. Det kan mycket väl finnas dom i sämre kvalité än dom jag har erfarenhet av, jag tvivlar dock på detta. 1000-tals recensioner på Internet pekar på att deras kvalité är så bra som jag uppfattat det.

Jag har ägt minst 7 olika QSP Penguin modeller i olika färger och material. Alla har varit lite olika men samtliga har i princip krävt att man öppnar upp och rengör kniven. Detta gör dock att man lär sig sin kniv lite mer intimt och så att man lär sig underhålla den om man skulle få in skräp i den.

Efter en period av in-nötning av kniven så försvinner eventuella ”lock-stick”, vilket varit vanligt på Penguin modellerna. Detta problem uppstår på grund av lite för exakt precision på linerlock låsmekanismen på knivarna. Detta problem finns dock på knivar för många gånger mer pengar och är ingenting ovanligt för denna typ av låsmekanism.

Alla mina Penguin knivar har blivit perfekta efter en kort tids användning, när material har fått nöta in sig lite.

Läs gärna mina tidigare recensioner på QSP Penguin.

Använd verktyget ”SÖK” högst upp på sidan för att hitta fler inlägg om QSP Penguin, då jag skrivit mycket om denna kniv tidigare. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.