QSP Mini Penguin

När det gäller dom praktiska testen jag utför med mina knivar, ergonomi, skära, material, en hands användning, matberedning, göra upp eld, skärpa, slipa och prisvärdhet, så finns resultaten av dessa under jämförelselistan för fällknivar. I detta inlägg kommer jag bara att prata om aspekterna runt denna kniv, inget mer. Låt oss börja.

Äntligen dags
Då var det dags för mig att avslöja mitt test av QSP Mini Penguin, lillebror till en av mina absoluta favoriter bland bruks-fäll-knivar. Frågan är då om den gör sig bättre i mindre format, eller om den redan lilla standard Penguin är mer lämplig.

Jag ska försöka att låta faktumet att jag skar mig illa i tummen redan första dagen, på grund av att kniven var aningen för kort, inte påverka min åsikt i slutänden. =)

Material
Kniven jag köpte har ett handtag av Blue Denim Micarta vilket som vanligt gör Penguin till en fin fällkniv med en charmig design. Handtaget är riktigt greppigt och den får, ofta, en snygg ”patina” efter ett tags användning.

Bladet på denna kniv är av högkvalitativt 14C28N-stål istället för D2 stålet som annars dominerat QSPs knivar.

Dimensioner & Ergonomi
Bladlängden är på 5,8 cm med en bladtjocklek på 3 mm. Bladet har en fin skärpa och kan lätt användas för att öppna lådor och andra EDC sysslor. Tumknoppen är lätt att nå och ger enkel åtkomst till bladet. Den är lite pillrigare att öppna än den större Penguin, men efter lite träning så fungerar det väldigt bra att öppna och stänga denna lilla kniv.

Handtaget på min QSP Mini Penguin är som sagt tillverkat av blå jeans micarta, vilket ger ett bekvämt grepp om kniven, även om man använder handskar. Jeans-tyget är ljusblått, men kommer troligen att bli mörkare med tiden. Min vanliga Penguin är mörkblått efter all användning den fått utstå genom åren. Jag gillar verkligen materialvalet i handtaget, eftersom den sticker ut lite från knivarna jag vanligen använder.

QSP Mini Penguin är liten och lätt att bära, med en längd på 8,2 cm när den är ihopfälld och en längd på ca 14 cm när den är utfälld. Den väger 80 gram vilket lite i överkant för en kniv av denna storlek. Orsaken är förstås att man använt lite tjockare liners och handtaget är bredare än på många konkurrerande småknivar. Liner lock-låset är dock fortfarande lätt att hantera, vilket annars brukar vara en akilleshäl för mindre knivar.

Kvalité & Pris
”Trots” att kniven tillverkas i Kina så är kvaliteten hög och den är välbyggd. QSP har verkligen visat att dom kan göra kvalitétsknivar trots låga kostnader. Priset på denna kniv mycket konkurrenskraftigt, men samtidigt är det inte en billig kniv. Man får räkna med 699 kr, vilket är dubbelt upp mot när vanliga QSP Penguin presenterades på den Svenska marknaden.

Orsaken är förstås den ökade kostnaden för bättre stål, men även för att man nu använder keramiska kullager istället för brons/fosfor brickor i upphängningen. Jag vill dock poängtera att kullagret inte ger någon uppenbar fördel jämfört med original-Penguin, utan gör kniven känsligare för smuts. Det enda jag kan tänka mig är att det är lättare att finjustera kniven efter att man skruvat isär den för rengöring och liknande, vilket kan vara en utmaning på den ”stora” Penguin.

Slutligen
Sammanfattningsvis är QSP Mini Penguin Denim Micarta en utmärkt fällkniv som ger en fin kombination av högkvalitativa material och en erkänt bra design. Dess litenhet, bladform och lätta vikt gör den idealisk för EDC, arbete och andra lättare uppgifter. Om du är ute efter en kniv med personlighet och stil, så är denna kniv definitivt något att överväga.

Att dom valt att använda 14C28N stål från Sandvik istället för D2 vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om. Jag älskar 14C28N, men på en uppenbar brukskniv som ska användas för att öppna lådor, bända i plåtskåp och andra EDC sysslor jag kan råka ut för, är D2 lite bättre. Hur som helst är den lätt att slipa, har utsökt rosttröghet och den är förstås väldigt charmig i sitt lilla format.

Jag kan inte avsluta detta utan att nämna att jag köpte kniven från Slims.se. Jag tror inte det finns någon annan Svensk återförsäljare som har dessa knivar, allra minst i lager. Så genom att köpa QSP Mini Penguin från Slims.se kan du vara säker på att du får en äkta produkt av högsta kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris. Dessutom får du snabb leverans och slipper vänta på din investering. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.