Apple Watch Ultra – Extremt extrem

Då var det dags för mig att avslöja en liten ”hemlis”. Jag har nämligen investerat i en Apple Watch Ultra, eftersom jag är en sån extremsportare… Heh, inte ens jag trodde på det där. Anledningen är faktiskt betydligt enklare än så. Det var helt enkelt dags att uppdatera och köpa en ny Apple Watch, efter drygt 3 års användning så var min Series 6 helt enkelt lite för trött och sliten. Nej, nej, nej… Nu ljuger jag igen… Den var faktiskt inte alls sliten eller trött… Verkligheten är nog närmare att jag kanske helt enkelt ville ha en ny klocka och mitt mål har länge varit inställt på en Apple Watch Ultra, med alla dess smaskiga nyheter.

Att ha en Apple Watch, standard modell, är lite tråkigt kan jag tycka. Den ser ut precis som den alltid gjort, fungerar som den alltid gjort och trots att den är fantastiskt bra på alla sätt så blir det snabbt lite tråkigt. När Apple Watch Ultra presenterades den 7 september 2022 så lyfte jag faktiskt på ögonbrynet lite. Allt var väldigt intressant, tills priset presenterades… 11.000 kr för en klocka… Det kan ju inte vara sant…

När jag började längta efter en ny Apple Watch så började jag titta på priserna som erbjöds. En 45 mm serie 8 med Sportloop, LTE (mobilanslutning) och rostfritt skal kostar 10.196 kr. Då Ultra-modellen har längre batteritid och är tillverkad av safir och titan, då är valet väldigt lätt. Dessutom är ju designen mycket mer speciell än den vanliga och ”tråkiga” serie 8.

Nåväl, nu har jag väl hävdat min rätt att köpa en så pass dyr klocka, eller hur? Låt oss gå vidare till roligare saker.

Några snabba fakta
Apple Watch Ultra är tillverkad av Titan, med en 49 mm skärm, 100 meters vattentålighet, är testad enligt MIL-STD-810H, är dammtät enligt IP6X, har en ljusstyrka på 2000 cd/m² (dubbelt upp mot en vanlig Apple Watch) har inbyggd siren på 86 db som gör att den hörs på upp till 180 meter. Den har tre mikrofoner, djupmätare för dykning och upp till 60 timmars batteritid på en laddning.

Några speciella fakta
Apple Watch Ultra har precisions-GPS med dubbla bärvågor. Dessa två frekvensområden gör att GPS-systemet blir otroligt exakt, även på dom mest krävande platserna på jorden. För de flesta räcker oftast den vanliga gps-lösningen med GPS L1. Men det kan vara knepigt när satelliterna blockeras av höga byggnader, träd eller täta lövkronor.

Nyare GPS L5 har avancerad signalbearbetning som tar bort många signalfel och ger en jämnare signal i till exempel tätbebyggda städer. Genom att kombinera L1 och L5 så får man en otrolig precision på GPS signalen och all insamlad data blir mer pålitlig än någonsin.

Apple Watch Ultra är utvecklad för att klara av extrema miljöer, höjder och temperaturer. Temperaturer mellan plus 55 grader och minus 20 är inga problem. 

Under ”huven” på Apple Watch Ultra hittar man en 64 bitars S8 dual-core processor med U1-krets för ultra wideband-teknik. Skärmen är en LTPO OLED skärm med upplösningen 410 x 502 pixlar. Max ljusstyrka är 2 000 nits, vilket gör att den är synlig även i öknen, utan problem. =)

Den interna lagringen på Apple Watch Ultra är 32 GB, den har W3 trådlös krets. WIFI (802.11b/g/n 2.4GHz och 5,0 GHz), bluetooth 5.3, inbyggd GPS med stöd för GNSS, Galileo och BeiDou. Den har även, som jag nämnde tidigare, 4G uppkoppling via eSIM.

Dimensionerna är 49 x 44 x 14,4 mm och vikten är på enbart 61,3 gram. Den har Pulsoxiometer, tvåpoligt EKG, optisk pulsmätare, gyroskop, höjdmätare (altimeter), O2-mätare, accelerometer. IP6X dammtät och är vattentålig till 100 meter.

Vad erbjuder Apple Watch Ultra mig specifikt?
Det enda jag kan tycka att just denna klocka erbjuder mig, som är speciellt, är den större skärmen, bättre material och längre batteritid. I övrigt är det i princip som en vanlig Apple Watch Series 8. Men samtidigt som det kan kännas som en ”liten förbättring” jämfört med vanliga Series 8 så måste man tänka på hur mycket dom tre sakerna gör.

Den större skärmen gör att mer får plats och text är mer lättläst. Skärmen av safir gör att man inte längre behöver vara orolig att repa den (lika lätt). Batteritiden är en stor sak, förstås. Att slippa ladda klockan varje dag, eller minst varannan dag, är en stor grej för mig. Jag har inte ännu hunnit kolla laddningsfrekvensen baserat på hur jag använder klockan, men jag återkommer till detta i min fullständiga test.

Disclaimer
Jag är ingen elit-idrottare, ingen dykare eller bergsklättrare. Men om denna klocka duger åt dom, då kommer den garanterat att överleva mina aktiviteter. =)

Det jag använder min klocka till är troligen vad 99% av alla andra med Apple Watch Ultra gör, nämligen ha den på jobbet, när man är ute och motionerar lite, tränar styrketräning och registrerar sömn. Mer än så är det nog inte.

Min fullständiga test kommer INTE att innehålla moment som djupdykning eller andra äventyr, helt enkelt för att jag inte vill offra livet för att testa en klocka. Jag ska dock försöka var så äventyrlig som jag kan vara. =)

När kommer den fullständiga testen?
Ge mig några veckor att testa denna fullt ut. Jag kommer att jämföra GPS funktionalitet mellan vanliga Apple Watch Series 8, Garmin Fēnix 7 – Standard Edition och Garmin Venu 2. Jag kommer även att testa batteritid vid normal, medium och hård användning. Även 4G/LTE anslutning och mottagning kommer att testas, så att jag inte utelämnar något.

Frågor på det?
Om det är något ni undrar över när det gäller Apple Watch Ultra, passa på att kommentera eller skicka in en fråga så ska jag försöka vara så behjälplig som möjligt. =)

Om du tänkt skriva ”hur kunde du vara så dum” någonstans i din fråga, skippa att skicka den. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.