pexels-photo-699122.jpeg

”Vad är egentligen Ceramic Shield?”

I och med att det finns en massa olika teknologier, eller ”namn”, på saker i telefonvärlden så dyker det upp saker man inte riktigt vet vad det är. En av dom populäraste sakerna vi har nytta av som konsumenter är glaset på framsidan av våra smartphones. Dom nya flaggskepps-telefonerna från Samsung har exempelvis Gorilla Glass Victus 2, medan Apple har något som heter Ceramic Shield. En läsare har skickat in frågan om vad Ceramic Shield egentligen är, vilket jag tänkte vi skulle titta närmare på.

Vem tillverkar Ceramic Shield?
Ceramic Shield är faktiskt tillverkat av Corning, samma som tillverkar Gorilla Glass till Android världen. Ceramic Shield är dock exklusivt framtaget för Apples senaste produkter och återfinns inte hos några andra tillverkare.

Vad är Ceramic Shield?
Precis som namnet antyder så har glaset inblandat keramiska nanokristaller, genom att kristallisera glaset på väldigt hög temperatur. Man använder också en teknik för dubbel ion utbyte, vilket i grund och botten betyder att storleken på ionerna är betydligt större än normalt och gör glaset betydligt mer robust.

Kombinationen av dessa två saker gör glaset mer resistent mot repor och slag, vilket i sin tur betyder att det är en större chans att glaset inte splittras om det blir skadat. Dock är det inte på något sätt lika hårt som keramiskt glas.

Hur tufft är Ceramic Shield?
Det är svårt att säga precis hur mycket en ny iPhone tål innan glaset spricker. Apple själva hävdar att Ceramic Shield är fyra gånger tuffare än glaset som återfinns i äldre iPhones. Jämfört med övriga produkter från Corning, exempelvis Victus 2, borde inte vara speciellt annorlunda i hållbarhet. Dock har Ceramic Shield hängt med sedan iPhone 12 lanserades för flera år sedan, medan Victus 2 är en ny teknik.

Enligt ”experter” så tål en ny Samsung telefon att tappas från två meter utan att glaset splittras, vilket också är fallet med Ceramic Shield. Ta det med en nypa salt, eftersom en telefon kan splittras från 10 cm om du har riktigt otur.

Slutligen
Även om tekniken har gjort att glas på mobiltelefoner har blivit tuffare genom åren, så finns det ingenting som är bättre än att skydda din telefon fullt ut. Vi pratar om skal och skärmskydd, minst. Att skippa skärmskyddet eftersom telefonen har ”Ceramic Shield” är bara dumt. Som Zack från JerryRigEverything brukar säga ”Glas är glas och glas går sönder”. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.