QSP Mini Penguin – Första titten

Nu har jag äntligen fått min QSP Mini Penguin, säger jag och får det att låta som att jag väntat länge. =) Faktum var att den tog dom vanliga 2 dagarna att komma, men eftersom helgen hamnade mellan så kändes det längre. Men nog om detta, låt oss hasta med att titta lite närmare och avgöra om det rör sig om en värdig lillebror till originalet.

Uppgraderat material
Även om jag inte har något emot D2 stålet i originalmodellen så föredrar jag förstås 14C28N som återfinns i QSP Mini Penguin, vilket faktiskt är ett av mina absoluta favoritstål. Jag valde även att köpa även denna i QSPs Blue-Jeans-Micarta, som jag verkligen gillar texturen på. Efter lite användning så absorberas fetter och oljor från händer, men även det man skär, av sig på handtagen. Detta gör att dom blir mörka och faktiskt slätare än innan dom blivit ”in-nötta”.

Denna QSP Mini Penguin var ordentligt torr i handtagen, vilket gjorde att dom var i det närmste sträva att ta på. Vi får se hur länge det tar innan dom blir bättre. Om man är otålig så kan man snabbt och enkelt använda en bra olja för att mätta handtagen på en gång. Då får man en lite mer solid färg på handtagen och slipper ”fläckar” som gör att dom kan se lite smutsiga ut.

Bättre upphängning?
Även upphängningen på kniven är förbättrad. Det är inte längre några brons-fosfor brickor i leden, utan keramiska kullager istället. Jag har inget emot brickorna, eftersom QSP har gjort det så bra tidigare. Dock är det trevligt att ha kullager på små knivar, eftersom dom inte har så stor massa när man ska flippa upp bladet. Med det sagt så måste jag demontera och rengöra kniven ordentligt. Den går faktiskt mycket trögare än min vanliga Penguin, trots kullager, vilket jag känner är lite fel.

Risken är att den blivit smutsig redan vid konstruktionen i fabriken, vilket är mer vanligt än man tror med Kinesiska låg-budget knivar. QSP är dock lite bättre på kvalité än dom flesta, men det är förstås bara att rengöra allt för att slippa problemet.

Budget kniv, eller inte?
När jag köpte min första QSP Penguin så tror jag att den kostade strax under 350 kr, vilket jag anser är väldigt prisvärt. Nu kostar den säkert en hundring mer, på grund av Putin och hans bravader, men 350 kr är ett väldigt bra pris för en QSP Penguin. QSP Mini Penguin är inte riktigt lika billig, med en prislapp på 699 kr så går den genast upp i den lite dyrare klassen.

Jag säger inte att den inte är värd priset, men många tänker nog till en eller två gånger innan dom köper en QSP Penguin för dom pengarna, gissar jag. Helst om man inte haft någon innan. Men om den verkligen är värd priset kommer jag nog att lista ut i mitt fullständiga test.

Det farliga med korta knivar
Tro det eller ej, men dom knivar jag alltid verkar göra illa mig på är just små knivar. Orsaken är att handtagen oftast är korta och det är svårt att hitta ett grepp som är behagligt. I princip det första jag gjorde när jag fick kniven var att skära mig i tummen. När jag skulle stänga bladet så gick det så tungt att det stannade i ungefär 90 graders vinkel, utan att jag såg det. När jag skulle flytta tummen över kniven så kom jag eggen, som jag inte trodde var där… Vips så hade jag snittat upp toppen på tummen.

QSP Penguin är, redan den, precis så stor som den behöver vara. Det är en liten kniv till att börja med. Mini modellen gör att den blir väldigt kompakt att bära, men samtidigt så försvinner ungefär en fjärdedel av handtaget ytterligare. Det är svårt att hitta ett grepp där kniven ligger bra i handen och du är i princip tvungen att hantera den med 3 fingrar och akta det fjärde fingret.

Test kommer
Jag ska givetvis testa denna kniv ordentligt innan jag bedömer något. Jag behöver dessutom läka min tumme så att jag kan hantera kniven ordentligt innan jag kan säga om den är bra eller dålig. =)

Den som väntar på något gott väntar i princip alltid för länge, men jag vill inte stressa fram något med denna, eftersom QSP Penguin är min absoluta favorit bland billiga EDC knivar. Om QSP Mini Penguin kan ta dess plats så vill jag vara säker på min sak.

Innan jag avslutar så vill jag bara säga att det var inte i högra tummen jag skar mig, utan vänstra. Den är betydligt mer skadad än min högra tumme, som fick ”sätta livet till” på min Victorinox. Men det är en annan historia. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.