MediaMarkt – Nedläggning

Idag så såg jag att MediaMarkt skulle lägga ned alla sina butiker i Sverige. Det är förstås trist, helst med tanke på att det har varit mitt favoritställe att handla elektronik på. Det är dock den andra delen av denna historia som gör mig nyfiken. Låt mig förklara varför.

Personalen är nyckeln
Om man tittar på Elgiganten och MediaMarkt och jämför dom båda butikerna med varandra så märker man nästan omedelbart en stor skillnad. Jag pratar om personalen som jobbar där. På MediaMarkt så får man alltid hjälp och det känns som att personalen vill att man ska handla där. På Elgiganten så känns det som att man inkräktar på deras revir och du ska ha tur om du får någon hjälp alls.

Jag vill samtidigt understryka att det är Elgiganten och MediaMarkt i Luleå som jag använder som referens här. Det kan mycket väl vara helt tvärt om på andra ställen, det kan jag inte uttala mig om.

Vad som händer nu
MediaMarkt kommer att försvinna i Sverige, men samtidigt har den Norska elkedjan Power varit framme och köpt upp butikerna, personalen och inventarierna från MediaMarkt. Det kommer med andra ord att bli Power i Luleå, hoppas jag. Det jag främst hoppas på är att det rör runt i grytan lite, trots att det är två Norska företag som nu kommer att kampas om vår gunst. Jag hoppas att det inte blir någon kartellbildning i alla fall.

När kommer detta att ske?
Affären gås just nu igenom av konkurrensverket för att se att allt är schysst. Om inget dyker upp så blir skiftet klart redan sommaren 2023. Totalt rör det sig om 29 butiker som säljs till Power, som har fysiska butiker i Norge, Finland och Danmark sedan tidigare.

Går MediaMarkt i konkurs nu?
Nej då. MediaMarktSaturn som koncernen heter blir minoritetsägare i alla Power-butiker i Sverige med 20% ägande, men fortsätter samtidigt sin verksamhet i andra länder som vanligt.

Slutligen
Jag är förstås lite besviken att MediaMarkt lämnar oss, men jag har handlat lite från Power tidigare och dom har schyssta priser. Om detta kommer att fortsätta vara en sanning när 29 butiker ska ha inkomst återstår att se. Min förhoppning är att Power kommer att fortsätta köpa upp elektronik och göra bra affärer med sina kunder, precis som MediaMarkt gjort tidigare.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.